To je to što me zanima!

'Devet mjeseci čekamo potpis ministrice! Ako ne reagira, izaći ćemo s traktorima na ceste!'

Nakon devet mjeseci i dalje nismo dobili odgovor od Ministarstva poljoprivrede, želimo znati što se događa s natječajem, ako u roku sedam dana ne dobijemo odgovor, izaći ćemo s traktorima na ceste.
Vidi originalni članak

Danas su u Markušici, nedaleko od Vinkovaca, poljoprivrednici održali mirni prosvjed. Naime, prije devet mjeseci izašao je natječaj za dodjelu poljoprivrednog zemljišta, a odgovor od Ministarstva poljoprivrede još uvijek nisu dobili. Istu zemlju, koja je u natječajnom postupku, nelegalno obrađuje PIK Vinkovci koji po svemu sudeći Općini Markušica duguje nešto više od15 milijuna kuna.

Nakon devet mjeseci i dalje nismo dobili odgovor od Ministarstva poljoprivrede, želimo znati što se događa s natječajem, ako u roku sedam dana ne dobijemo odgovor, izaći ćemo s traktorima na ceste.

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE: Poslano je 120 novih ugovora poljoprivrednicima vrijednih gotovo 13,5 milijuna kuna

Prije devet mjeseci raspisan je natječaj za dodjelu poljoprivrednog zemljišta na području Općine Markušica, a odgovora Ministarstva poljoprivrede i dalje nema. Zemlja koju su poljoprivrednici trebali dobiti, dugi niz godina bila je u zakupu PIK-a Vinkovci koji i dalje ulaze na posjed iako je njihov zakup istekao 2019. godine. Nakon devet mjeseci iščekivanja rezultata natječaja, poljoprivrednici su odlučili izaći na prosvjede i pokazati svoje nezadovoljstvo.

- Zemlja je u natječajnom postupku, a PIK Vinkovci trenutno priprema jesensku sjetvu.- rekao nam je Dejan Blanuša, jedan od prosvjednika te nadodao kako je nelegalni ulazak na zemlju bila kap koja je prelila čašu ovih poljoprivrednika.

Druge općine u kojima je natječaj bio raspisan kasnije svoj su odgovor dobile u roku mjesec dana, a poljoprivrednici Markušice i dalje čekaju svoj.

- Moramo nekako utjecati na Ministarstvo poljoprivrede da vidimo gdje je zastoj, što se događa u našoj općini.- rekao je organizator prosvjeda i predsjednik udruge „Naše selo“ Markušica, Zoran Cvetković.

Na isti natječaj prijavilo se oko 80 poljoprivrednika, a poljoprivrednici su po svim kriterijima ispunili uvjete natječaja za dodjelu 1500 hektara zemlje, a cilj današnjih prosvjeda je dobiti bilo kakav odgovor od Ministarstva poljoprivrede.

- Zakonski rok je bio 2 mjeseca, prekršili su svaku mjeru. PIK Vinkovci je ponovno na toj zemlji i tražimo da Državni inspektorat za poljoprivredu dođe i utvrdi je li legalno to što oni rade.- rekao je Zoran.

Prosvjednici su nas uputili i u nejednaku cijenu zakupa zemljišta koju su plaćali PIK Vinkovci i OPG-ovi Općine Markušica. Naime, u Projekciji ostvarenog gubitka po potpisanim Ugovorima o koncesiji za poljoprivredna zemljišta na području Općine Markušice između

1999.-2019. godine stoji kako je PIK Vinkovci koristio oko 1.100 hektara zemlje, a uplatio je samo 5.306.000,00 kuna.

ODOBRENA SREDSTVA Poljoprivrednicima ugovori o potporama vrijednim 25 mil. kn

- Primjenjujući cijenu zakupa zemljišta koju su plaćali OPG-ovi s područja Općine Markušica ukupno bi se ostvario prihod od 29.700.000,00 kuna. Utvrđena je razlika od 24.394.000,00, a Općini Markušica pripada 65% ostvarenog prihoda od koncesije. – stoji u istoj Projekciji ostvarenog gubitka, a poljoprivrednicima nije jasno zbog čega je cijena zakupa zemljišta bila drugačija. Oni su morali plaćati oko 2000 kuna po hektaru, a PIK Vinkovci 250 kuna po hektaru. Dokument je poslan Ministarstvu poljoprivrede kako bi se utvrdile nepravilnosti, a poljoprivrednici smatraju kako se trebaju obratiti i DORH-u.

Poljoprivrednici kao i načelnik Općine Markušica zovu, šalju mailove i dopise Ministarstvu poljoprivrede kako bi saznali gdje je nastao problem.

- Zvao sam Ministarstvo poljoprivrede u drugom mjesecu i pričao sam sa Željkom Vincekom, ravnateljem Ureda za poljoprivredno zemljište, koji mi je rekao da smo dobili odobrenje, ali da se čeka potpis ministrice Marije Vučković. Mi čekamo devet mjeseci, a ona nam i dalje ne želi potpisati papir.- rekao je ogorčeni prosvjednik, Nemanja Jakšić, koji samo želi dobiti bilo kakav odgovor.

Načelnik Općine, Budimir Drača, obratio se prosvjednicima te s predstavnicima održao kratak sastanak na kojemu je utvrđeno kako Općina Markušica nije produžila ugovor s PIK-om Vinkovci te kako općina nije dala suglasnog za korištenje zemlje koja je u natječajnom postupku.

- Nisam potpisao nikakav papir iako općina time gubi novce. Stojim iza seljaka, podržavam ih, ali više ni ja ne znam gdje je problem.- rekao je Budimir Drača koji je s predstavnikom poljoprivrednika najavio odlazak u Zagreb idući tjedan.

Poljoprivrednici će pričekati odgovor iz Zagreba, ali ako ga ne dobiju u roku od sedam dana, spremni su traktorima izaći na ceste kako bi i tom gestom pokazali veliko nezadovoljstvo nastalom situacijom.

Idi na 24sata

Komentari 19

  • ina67 26.09.2020.

    Ako je tako loše sigurno je zvijezda u pitanju

  • 26.09.2020.

    e... ubosni kažu polako.. nisu se svi južnobosanci prijavili

  • 26.09.2020.

    Kada se u svaku temu, bez obzira o čemu se radi, redovito ubacuje tko je hrvat ili srbin, domoljblje ili hdz i sdp članstvo onda je više nego sigurno da se nećemo pomaknuti milimetar sa ovog društvenog i civilizacijskog dna.

Komentiraj...
Vidi sve komentare