News

Komentari 4

Poljoprivrednicima ugovori o potporama vrijednim 25 mil. kn

Poljoprivrednicima ugovori o potporama vrijednim 25 mil. kn

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, poljoprivrednicima diljem Hrvatske poslala je nove ugovore za mjere iz Programa ruralnog razvoja RH 2014. - 2020., njih 191, s potporama vrijednim gotovo 25 milijuna kuna

Za operaciju 6.3.1. "Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava" poslana su 153 ugovora u vrijednosti većoj od 17 milijuna kuna, pri čemu je svakom poljoprivredniku odobreno 15 tisuća eura u kunskoj protuvrijednosti.

Kako se pojašnjava, riječ je o poljoprivrednicima čija su gospodarstva ekonomske veličine od 2.000 do 7.999 eura, a koji će taj novac iskoristiti za ulaganja u razne aktivnosti na svojim OPG-ovima.

Pomoću odobrenih sredstava u okviru te operacije financira se kupnja domaćih životinja, višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala, gradnja i opremanje prostora, kupnja ili zakup poljoprivrednog zemljišta, poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme te podizanje višegodišnjih nasada, a mogu se izgraditi i opremiti objekti za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda, navodi se u priopćenju ministarstva.

Napominje se da su od početka provedbe Programa ruralnog razvoja RH korisnici pokazali najveći interes upravo za taj tip operacije, a ukupno je zaprimljeno 6.013 prijava. Početna alokacija u iznosu od 279 milijuna kuna, predviđena za financiranje projekata pristiglih na natječaj,tako je povećana na 474,3 milijuna kuna, čime se može financirati 4.261 projekt.

Također, agencija je danas poslala i 38 ugovora korisnicima operacije 19.2.1 "Provedba operacija unutar CLLD strategije“ (LEADER – M19) ukupne vrijednosti veće od 7,7 milijuna kuna.

Najčitaniji članci