Obavijesti

News

Komentari 19

'Devet mjeseci čekamo potpis ministrice! Ako ne reagira, izaći ćemo s traktorima na ceste!'

'Devet mjeseci čekamo potpis ministrice! Ako ne reagira,  izaći ćemo s traktorima na ceste!'
8

Nakon devet mjeseci i dalje nismo dobili odgovor od Ministarstva poljoprivrede, želimo znati što se događa s natječajem, ako u roku sedam dana ne dobijemo odgovor, izaći ćemo s traktorima na ceste.

VIDEO

Danas su u Markušici, nedaleko od Vinkovaca, poljoprivrednici održali mirni prosvjed. Naime, prije devet mjeseci izašao je natječaj za dodjelu poljoprivrednog zemljišta, a odgovor od Ministarstva poljoprivrede još uvijek nisu dobili. Istu zemlju, koja je u natječajnom postupku, nelegalno obrađuje PIK Vinkovci koji po svemu sudeći Općini Markušica duguje nešto više od15 milijuna kuna.

Nakon devet mjeseci i dalje nismo dobili odgovor od Ministarstva poljoprivrede, želimo znati što se događa s natječajem, ako u roku sedam dana ne dobijemo odgovor, izaći ćemo s traktorima na ceste.

Poslano je 120 novih ugovora poljoprivrednicima vrijednih gotovo 13,5 milijuna kuna
Poslano je 120 novih ugovora poljoprivrednicima vrijednih gotovo 13,5 milijuna kuna

Prije devet mjeseci raspisan je natječaj za dodjelu poljoprivrednog zemljišta na području Općine Markušica, a odgovora Ministarstva poljoprivrede i dalje nema. Zemlja koju su poljoprivrednici trebali dobiti, dugi niz godina bila je u zakupu PIK-a Vinkovci koji i dalje ulaze na posjed iako je njihov zakup istekao 2019. godine. Nakon devet mjeseci iščekivanja rezultata natječaja, poljoprivrednici su odlučili izaći na prosvjede i pokazati svoje nezadovoljstvo.

- Zemlja je u natječajnom postupku, a PIK Vinkovci trenutno priprema jesensku sjetvu.- rekao nam je Dejan Blanuša, jedan od prosvjednika te nadodao kako je nelegalni ulazak na zemlju bila kap koja je prelila čašu ovih poljoprivrednika.

Druge općine u kojima je natječaj bio raspisan kasnije svoj su odgovor dobile u roku mjesec dana, a poljoprivrednici Markušice i dalje čekaju svoj.

- Moramo nekako utjecati na Ministarstvo poljoprivrede da vidimo gdje je zastoj, što se događa u našoj općini.- rekao je organizator prosvjeda i predsjednik udruge „Naše selo“ Markušica, Zoran Cvetković.

Na isti natječaj prijavilo se oko 80 poljoprivrednika, a poljoprivrednici su po svim kriterijima ispunili uvjete natječaja za dodjelu 1500 hektara zemlje, a cilj današnjih prosvjeda je dobiti bilo kakav odgovor od Ministarstva poljoprivrede.

- Zakonski rok je bio 2 mjeseca, prekršili su svaku mjeru. PIK Vinkovci je ponovno na toj zemlji i tražimo da Državni inspektorat za poljoprivredu dođe i utvrdi je li legalno to što oni rade.- rekao je Zoran.

Prosvjednici su nas uputili i u nejednaku cijenu zakupa zemljišta koju su plaćali PIK Vinkovci i OPG-ovi Općine Markušica. Naime, u Projekciji ostvarenog gubitka po potpisanim Ugovorima o koncesiji za poljoprivredna zemljišta na području Općine Markušice između

1999.-2019. godine stoji kako je PIK Vinkovci koristio oko 1.100 hektara zemlje, a uplatio je samo 5.306.000,00 kuna.

Poljoprivrednicima ugovori o potporama vrijednim 25 mil. kn
Poljoprivrednicima ugovori o potporama vrijednim 25 mil. kn

- Primjenjujući cijenu zakupa zemljišta koju su plaćali OPG-ovi s područja Općine Markušica ukupno bi se ostvario prihod od 29.700.000,00 kuna. Utvrđena je razlika od 24.394.000,00, a Općini Markušica pripada 65% ostvarenog prihoda od koncesije. – stoji u istoj Projekciji ostvarenog gubitka, a poljoprivrednicima nije jasno zbog čega je cijena zakupa zemljišta bila drugačija. Oni su morali plaćati oko 2000 kuna po hektaru, a PIK Vinkovci 250 kuna po hektaru. Dokument je poslan Ministarstvu poljoprivrede kako bi se utvrdile nepravilnosti, a poljoprivrednici smatraju kako se trebaju obratiti i DORH-u.

Poljoprivrednici kao i načelnik Općine Markušica zovu, šalju mailove i dopise Ministarstvu poljoprivrede kako bi saznali gdje je nastao problem.

- Zvao sam Ministarstvo poljoprivrede u drugom mjesecu i pričao sam sa Željkom Vincekom, ravnateljem Ureda za poljoprivredno zemljište, koji mi je rekao da smo dobili odobrenje, ali da se čeka potpis ministrice Marije Vučković. Mi čekamo devet mjeseci, a ona nam i dalje ne želi potpisati papir.- rekao je ogorčeni prosvjednik, Nemanja Jakšić, koji samo želi dobiti bilo kakav odgovor.

Načelnik Općine, Budimir Drača, obratio se prosvjednicima te s predstavnicima održao kratak sastanak na kojemu je utvrđeno kako Općina Markušica nije produžila ugovor s PIK-om Vinkovci te kako općina nije dala suglasnog za korištenje zemlje koja je u natječajnom postupku.

- Nisam potpisao nikakav papir iako općina time gubi novce. Stojim iza seljaka, podržavam ih, ali više ni ja ne znam gdje je problem.- rekao je Budimir Drača koji je s predstavnikom poljoprivrednika najavio odlazak u Zagreb idući tjedan.

Poljoprivrednici će pričekati odgovor iz Zagreba, ali ako ga ne dobiju u roku od sedam dana, spremni su traktorima izaći na ceste kako bi i tom gestom pokazali veliko nezadovoljstvo nastalom situacijom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...