To je to što me zanima!

Djeca s poteškoćama još čekaju razred: 'Do kraja rujna će biti'

Kakva je zapravo situacija s asistentima u nastavi ove školske godine govori podatak da je odobren samo jedan asistent na troje učenika, a rezultati mnogih natječaja se još čekaju iako je škola počela
Vidi originalni članak

Mnogi učenici s teškoćama u razvoju diljem Hrvatske ove školske godine još nisu dobili svog asistenta, a u Centru za odgoj i obrazovanje 'Slava Raškaj' u Splitu još čekaju na formiranje jednog razrednog odjela i to zato jer još nisu dobili - učitelja.

U toj grupi je petero djece s teškoćama u razvoju, a svoj razred trebali bi dobiti tek krajem rujna.

SKANDAL U SPLITU Prvašići s teškoćama u razvoju doznali da im razred ne postoji

Sve je zapelo u proceduri na relaciji Ureda državne uprave Splitsko-dalmatinske županije i Ministarstva obrazovanja, počevši od izdavanja potvrda od strane povjerenstva o polaznicima do formiranja grupe odnosno razreda i objave natječaja za učitelja defektologa.

- Protiv procedure koja je takva kakva je, ja ne mogu ništa. Znala sam i ranije neslužbeno reći koliko će naših polaznika sigurno krenuti u prvi razred, ali ne mogu otvoriti grupu bez službenih potvrda o nastavku školovanja te djece i suglasnosti nadležnih. Rješenja su se izdavala tek u lipnju i srpnju, a natječaj koji kasni će uskoro biti realiziran. Očekujem da ćemo razred imati do kraja rujna. Sve sam to pošteno iznijela roditeljima. Da sam mogla napraviti preraspodjelu trenutačnih zaposlenika, popuniti nekome satnicu, ja bih to napravila. Ali kako nisam imala taj izbor, moram čekati da nadležno ministarstvo odradi svoj dio i dodjeli nam defektologa. Žao mi je, negdje je nešto zapelo - kaže nam Željka Paleka, ravnateljica 'Slave Raškaj'.

Osim učitelja defektologa, ravnateljica još čeka i na asistente u nastavi za desetero djece s teškoćama u razvoju. Kaže kako su se javili na natječaje preko udruga, no još uvijek čekaju rezultate.

Kakva je zapravo situacija s asistentima u nastavi ove školske godine govori podatak da je odobren samo jedan asistent na troje učenika, a rezultati mnogih natječaja se još čekaju iako je škola počela. 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 14

  • Zbzz 12.09.2019.

    Dogodine ce i moj sin s poteskocama u razvoju u prvi razred po redovnom programu pa cu se do onda strpiti jer jedva cekam da mi neki lik pokusa objasniti zasto bi on morao u specijalnu skolu ako vec struka kaze da moze u redovnu....inace pametnjakovici,roditelji nisu zabrijali nego u Hrvatskoj poslije specijalne skole nemate nikakvu izobrazbu pa ne mozete ni traziti posao tako da kuna ulozena u te klince danas su 4 kune nazad drzavi poslije jer ce moci biti korisni drustvu....

  • Popy_1 12.09.2019.

    Sramite se...al nemate vi obraz za sram. Tu su u pitanju djeca. Mislite da je tim roditeljima to lako gledat i cekat kad ce se nesto poduzet. Dovoljno im je tesko i bez vaseg nedostatka empatiije i nemara.

  • 12.09.2019.

    i u srednju isto idu takvi, znam u jednoj školi mali isto gotovo da ne zna kako se zove, može eventualno naučiti povijest i te bezvezne predmete koji se bubaju i to ako mu profesorica točno kaže što će ga pitati, sve ostalo mu riješi asistent. profesorima se neda zamarati jer niti znaju kako s takvima niti se žele upuštati u probleme pa mu daju dobre ocijene. sada zamislite kako se osjećaju drugi klinci koji ekšli uče, trude se, nerviraju i dobiju jedva 2 a ovaj dobije 4 ili 5 iako beknuti ne zna. žao mi djece, ali postoje škole za takve i to je ok.

Komentiraj...
Vidi sve komentare