To je to što me zanima!

Države G7 predstavile okvir za dugoročnu sigurnost Ukrajine; Rusi: To je potencijalno opasno!

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je potez G7 pogrešnim i "potencijalno vrlo opasnim" za Zapad Istaknuo je da bi davanje sigurnosnih jamstava Ukrajini ugrozilo sigurnost same Rusije.
Vidi originalni članak

Zemlje G7 u srijedu su predstavile međunarodni okvir za dugoročnu sigurnost Ukrajine kako bi ojačale njezinu obranu od Rusije i odvratile Moskvu od buduće agresije, rekli su dužnosnici.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

"Danas pokrećemo pregovore s Ukrajinom kako bismo formalizirali - kroz bilateralne sigurnosne obveze i dogovore usklađene s ovim multilateralnim okvirom, u skladu s našim pravnim i ustavnim zahtjevima - našu trajnu potporu Ukrajini dok brani svoj suverenitet i teritorijalni integritet", stoji u priopćenju skupine G7.

SAMIT U VILNIUSU Milanović: 'Poziv Ukrajini u NATO značio bi rat s Rusijom. Sa Zelenskim nisam razgovarao...'

Samit NATO-a u Vilniusu zaključio je da je budućnost Ukrajine u NATO-u, no nije utvrdio vremenski okvir za članstvo. 

NATO se kao organizacija naglašeno suzdržao od pružanja vojne pomoći Ukrajini, kako bi izbjegao ulazak u izravan sukob s Rusijom, i želi to i dalje prepustiti državama članicama i drugima.

Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Sjedinjene Američke Države već tjednima pregovaraju s Kijevom o multilateralnom dokumentu za stvaranje širokog međunarodnog okvira koji bi obuhvaćao više elemenata uključujući naprednu vojnu opremu, poput borbenih zrakoplova, kao i obuku, razmjenu obavještajnih podataka i kibernetičku obranu.

ARMAGEDON NA GODIŠNJEM Navodno je znao za Prigožinovu pobunu, nestao je iz javnosti, a Rusi tvrde: 'Surovikin odmara'

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je potez G7 pogrešnim i "potencijalno vrlo opasnim" za Zapad.

Istaknuo je da bi davanje sigurnosnih jamstava Ukrajini ugrozilo sigurnost same Rusije.

"Novi dokument trebao bi vrijediti sve dok Ukrajina nije u NATO-u", rekao je Zelenski na odvojenoj konferenciji za novinare.

"Današnja deklaracija otvara tu mogućnost snažnim bilateralnim sporazumima", dodao je, naglasivši da je najbolje jamstvo ipak biti u samom savezu.

SUMMIT U LITVI Zelenski ljut na NATO, tješili ga darovima u obliku oružja

Zauzvrat, navodi se u izjavi G7, Ukrajina će obećati mjere za poboljšanje demokratskog upravljanja, uključujući putem pravosudnih i gospodarskih reformi te jačanja transparentnosti.

Američki dužnosnik rekao je da će Washington uskoro započeti vlastite pregovore s Kijevom. Predsjednik Joe Biden govorio je o korištenju potpore SAD-a Izraelu kao mogućeg modela za Ukrajinu.

SASTANAK Zelenski: Trebamo oružje dugog dometa, tražit ću to od Bidena

Američka vojna pomoć Izraelu iznosi oko 3,5 milijardi dolara godišnje, ali taj odnos podrazumijeva i veliku političku podršku

Njemačka je već rekla da će za početak pružiti 12 milijardi eura vojne pomoći Ukrajini do 2032., uključujući 3,2 milijarde eura za 2023.

SAVJETNICA BIJELE KUĆE Američka dužnosnica tvrdi: 'Ukrajini sigurnosna jamstva, Rusiji vrijeme ne ide u prilog'

Francuska, koja je u utorak objavila da će Kijevu prvi put isporučiti krstareće rakete dugog dometa, također pregovara s Ukrajinom, ali će vjerojatno doći do teških rasprava u parlamentu o vojnom proračunu za razdoblje od 2025. do 2030.

OVDJE PRATITE SITUACIJU U UKRAJINI I RUSIJI IZ MINUTE U MINUTU

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare