To je to što me zanima!

Dvoje budućih ministara već je kršilo Zakon o sukobu interesa

Buduća ministrica poljoprivrede kažnjena je s 4000 kuna, ali je izvukla pouku. Novi ministar rada će biti kažnjen jer nije prijavio suprugin auto, a nova ministrica socijalne skrbi je prijavila prenisku vrijednost automobila
Vidi originalni članak

Buduća ministrica poljoprivrede Marija Vučković i budući ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović već su uhvaćeni u kršenju Zakona o sprečavanju sukoba interesa. Ne radi se o velikim prekršajima, ali Vučković je suprotno zakonu sjedila na dvije fotelje, a a Aladrović nije prijavio promjenu na imovini, točnije suprugin automobil.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Vučković je Povjerenstvo o odlučivanju o sukobu interesa već kaznilo sa 4.000 kuna kazne prije šest godina. Ona je bila zamjenica župana Dubrovačko – neretvanske županije, a istovremeno je bila u Nadzornom odboru tvrtke Komunalno održavanje iz Ploča kojem su vlasnik Grad Ploče. Vučković je u svom očitovanju istakla da nije primala naknadu za obavljanje druge funkcije, da je nakon pravnog tumačenja dala ostavku, a da je imenovana nakon što joj je pravna službe ranije dala tumačenje da može biti u Nadzornom odboru, ali se zakon u međuvremenu promijenio. 

NOVI MINISTRI I MINISTRICE Bedeković je pedagogica, Grlić veleposlanik, a Vučković pjeva

Ispričala se, ali...

Ukratko, današnja HDZ-ova državna tajnica u ministarstvu poljoprivrede se ispričala, ali to je nije spasilo kazne.

Vučković je ipak naučila lekciju, pa je za svaki svoj potez pitala za mišljenje Povjerenstvo. Ona je inače i sudski vještak za računovodstvo i financije. Prije dvije godine pitala je Povjerenstvo može li obavljati i dalje vještačenje u jednom sporu iako je državna tajnica. Povjerenstvo je dalo mišljenje da može biti i vještak, ali ju je i upozorilo da nisu upoznati sa svim okolnostima, pa da ne mogu reći treba li se u konkretnom slučaju izuzeti.

Vučković je pitala povjerenstvo i 2016. godine može li njen suprug napredovati u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture i navela je da joj suprug koji je viši inspektor godinama odbija napredovanje upravo zato da se ne bi povezalo s tim da je ona HDZ-ova dužnosnica. I tu je dobila pozitivno mišljenje, ali uz uvjet da joj suprug ispunjava sve propisane uvjete za napredovanje.

VIDEO: SMJENA MINISTARA Plenkovićeva rekonstrukcija: Idu Murganić, Tolušić i Žalac

Nije prijavio promjenu na imovini

Također, Povjerenstvo joj je dalo još jedno pozitivno mišljenje kada je prije tri godine paralelno bila pomoćnica i članica upravnog vijeća Lučke uprave Ploče.

Josip Aladrović koji je trenutačno s 34 godine šef Zavoda za mirovinsko osiguranje, nije prošle godine prijavio promjenu na imovini. Supruga mu je kupila za 6000 eura automobil Smart, a on to nije prijavio u imovinskoj kartici. I on se ispričao, unio je auto u karticu, ali postupak je ipak pokrenut i vjerojatno će biti kažnjen.

- Radilo se o manje previdu i Povjerenstvo će utvrditi kakve su eventualne sankcije. Kakva god odluka bude, ja ću platiti - rekao je u četvrtak ispred Banskih dvora.

Buduća ministrica socijalne politike i demografije Vesna Bedeković je napravila malu grešku u imovinskoj kartici. Procijenila je vrijednost Mazde CX3 iz 2018 na 15.300 kuna. Vjerojatno je zaboravila jednu nulu ili je pobrkala valute.

- Hvala svima koji su primjetili, jedna nula je doista ispala i ispravljeno je - rekla je kratko novinarima ispred zgrade Vlade.

Idi na 24sata

Komentari 156

  • barbara.. 19.07.2019.

    Plenkovic maze oci sebi i ovom narodu. Ljudi su puni jada bljede i gladi. Ovoj vladi treba stati na kraj..

  • 18.07.2019.

    Niko nemože biti ministar ako ima i neplačenu kaznu makar za parkiranje .

  • NenoZli Himzo 18.07.2019.

    Baš me zanima tko je od političara ušao u nju...Sa vilom i bazenom...hahaha...Ma dajte više.

Komentiraj...
Vidi sve komentare