To je to što me zanima!

EU više neće obnoviti ugovore s proizvođačima AstraZenece i Johnson&Johnsona?

Europska komisija u dogovoru s liderima EU-a odlučila je da se trenutačno važeći ugovori s tvrtkama koje proizvode tzv. vektorska cjepiva neće obnavljati nakon što isteknu
Vidi originalni članak

Europska komisija je odlučila da iduće godine neće produžiti ugovore o nabavci cjepiva protiv koronavirusa s farmaceutskim tvrtkama poput AstraZeneca i Johnson & Johnson koje proizvode cjepivo s virusnim vektorima, piše u srijedu talijanska La Stampa, pozivajući se na izvor iz ministarstva zdravstva.

„Europska komisija je u dogovoru s čelnicima mnogih članica EU-a odlučila da ugovori koji su potpisani s tvrtkama koje proizvode cjepiva s virusnim vektorima, a koji vrijede za tekuću godinu, neće biti produženi kad isteknu“, piše talijanski medij. 

U virusna vektorska cjepiva, u kojima se koristi drugačiji, bezopasni virus za upute tjelesnim stanicama, pripadaju cjepiva britansko-švedske tvrtke AstraZeneca i američkog Johnson & Johnsona. 

VILI, KAKAV JE PLAN? 'Dijabetičar sam, ali sam se ipak cijepio Zenecom. Mala mi je mirovina i želim opet raditi'

Povjerenje stanovnika u cjepiva obaju tvrtki pogođeno je rijetkim slučajevima zgrušavanja krvi. Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je da postoji povezanost tih slučajeva s cjepivom AstraZenece, no i dalje smatra kako su koristi tog lijeka veći od rizika nuspojava. 

Britansko-švedska tvrtka i ranije je kasnila s isporukom dogovorene količine cjepiva, zbog čega EU zaostaje za SAD-om i Velikom Britanijom u cijepljenju svog stanovništva. 

U ponedjeljak je uvođenje svog cjepiva protiv covida-19 u EU-u odgodio i Johnson & Johnson nakon što je američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) izdala priopćenje u kojem se traži privremena suspenzija cijepljenja tim cjepivom, također zbog slučajeva zgrušavanja krvi. 

RIJEDAK POREMEĆAJ U Americi stopiraju cijepljenje Johnson&Johnsonom, pojavili se ugrušci, jedna žena je umrla

Europska komisija je zatražila objašnjenje američke tvrtke za „potpuno neočekivanu“ najavu u odgodi dostave cjepiva EU-a. 

La Stampa u srijedu piše kako će se Bruxelles u budućim ugovorima usredotočiti na cjepiva koje koriste mRNA tehnologiju, poput Pfizerovog i Moderninog, kao i njemačkog CureVaca koji čeka odobrenje za upotrebu u EU-u.

Idi na 24sata

Komentari 226

  • CroMrgud 14.04.2021.

    Niti jedno od tih mRNA cjepiva niti je sigurno niti itko zna posljedice nakon nekog vremena. Znam da cete sada sasuti paljbu na to al nije me briga za to. I za kraj znate li zasto se nakon cjepljenja mora i dalje nositi maska i pridrzavati se svih pravila kao i prije cjepljenja ? Ak vam kazem onda cu biti antivakser 😂 Nisam al koga briga al eto ja to ipak ne zelim u svom tjelu pa sto god vi rekli.

  • 14.04.2021.

    a što sa zalihom ?

  • Dalibor0704 14.04.2021.

    Evo nam šanse da dobijenmo Astru badava i prebacimo na Velesajam.

Komentiraj...
Vidi sve komentare