News

Komentari 257

U Americi stopiraju cijepljenje Johnson&Johnsonom, pojavili se ugrušci, jedna žena je umrla

U Americi stopiraju cijepljenje Johnson&Johnsonom, pojavili se ugrušci, jedna žena je umrla

Svih šest cijepljenih su žene između 18 i 48 godina. Jedna je žena preminula, a druga se nalazi u teškom stanju u bolnici. U Americi je dosad ovim cjepivom cijepljeno sedam milijuna ljudi

Američka zdravstvena agencija u utorak je pozvala da se hitno stopira cijepljenje cjepivom proizvođača Johnson & Johnson nakon što je šest ljudi u SAD-u, nakon cijepljenja njihovim cjepivom dobilo rijetku nuspojavu krvnih ugrušaka dva tjedna nakon što su cijepljeni, javlja New York Times. To je inače jedino cjepivo zasad na tržištu koje se prima u jednoj dozi.

Svih šest cijepljenih su žene između 18 i 48 godina. Jedna je žena preminula, a druga se nalazi u teškom stanju u bolnici.

U Americi je dosad ovim cjepivom cijepljeno sedam milijuna ljudi, a oko devet milijuna doza je otišlo izvan SAD-a. Iako ovih šest slučajeva znače jedan kritični slučaj krvnog ugruška na milijun cijepljenih, Američki centar za prevenciju bolesti poziva na oprez i barem privremeni prekid cijepljenja cjepivom Johnson&Johnson.

Europska agencija za lijekove prije nekoliko dana je objavila da ispituje Johnson & Johnsonovo cjepivo zbog izvješća o rijetkim krvnim ugrušcima, a ministar Vili Beroš najavio je da prve doze ovog cjepiva stižu u Hrvatskoj u travnju.

Farmaceutska tvrtka Johnson&Johnson počela je u ponedjeljak s isporukom cjepiva Europskoj uniji i do kraja lipnja trebala bi isporučiti 50 do 55 milijuna doza. Hrvatska je rezervirala 900.000 doza toga cjepiva.

Najčitaniji članci