News

Komentari 226

EU više neće obnoviti ugovore s proizvođačima AstraZenece i Johnson&Johnsona?

EU više neće obnoviti ugovore s proizvođačima AstraZenece i Johnson&Johnsona?

Europska komisija u dogovoru s liderima EU-a odlučila je da se trenutačno važeći ugovori s tvrtkama koje proizvode tzv. vektorska cjepiva neće obnavljati nakon što isteknu

Europska komisija je odlučila da iduće godine neće produžiti ugovore o nabavci cjepiva protiv koronavirusa s farmaceutskim tvrtkama poput AstraZeneca i Johnson & Johnson koje proizvode cjepivo s virusnim vektorima, piše u srijedu talijanska La Stampa, pozivajući se na izvor iz ministarstva zdravstva.

„Europska komisija je u dogovoru s čelnicima mnogih članica EU-a odlučila da ugovori koji su potpisani s tvrtkama koje proizvode cjepiva s virusnim vektorima, a koji vrijede za tekuću godinu, neće biti produženi kad isteknu“, piše talijanski medij. 

U virusna vektorska cjepiva, u kojima se koristi drugačiji, bezopasni virus za upute tjelesnim stanicama, pripadaju cjepiva britansko-švedske tvrtke AstraZeneca i američkog Johnson & Johnsona. 

Povjerenje stanovnika u cjepiva obaju tvrtki pogođeno je rijetkim slučajevima zgrušavanja krvi. Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je da postoji povezanost tih slučajeva s cjepivom AstraZenece, no i dalje smatra kako su koristi tog lijeka veći od rizika nuspojava. 

Britansko-švedska tvrtka i ranije je kasnila s isporukom dogovorene količine cjepiva, zbog čega EU zaostaje za SAD-om i Velikom Britanijom u cijepljenju svog stanovništva. 

U ponedjeljak je uvođenje svog cjepiva protiv covida-19 u EU-u odgodio i Johnson & Johnson nakon što je američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) izdala priopćenje u kojem se traži privremena suspenzija cijepljenja tim cjepivom, također zbog slučajeva zgrušavanja krvi. 

Europska komisija je zatražila objašnjenje američke tvrtke za „potpuno neočekivanu“ najavu u odgodi dostave cjepiva EU-a. 

La Stampa u srijedu piše kako će se Bruxelles u budućim ugovorima usredotočiti na cjepiva koje koriste mRNA tehnologiju, poput Pfizerovog i Moderninog, kao i njemačkog CureVaca koji čeka odobrenje za upotrebu u EU-u.

Najčitaniji članci