To je to što me zanima!

Filipović odgovorio Tomaševiću: Moraš preuzeti odgovornost...

Gradonačelnik Tomašević mora preuzeti odgovornost za operativno vođenje sustava gospodarenja otpadom kako je definirano zakonom, kao što to preuzimaju svi gradonačelnici u Hrvatskoj, stoji u priopćenju...
Vidi originalni članak

Ministarstvo gospodarstva oglasilo se o novom odronu na zagrebačkom odlagalištu Jakuševac u kojem su ozlijeđena tri radnika.

Njihovo priopćenje, u kojem su se iz ministarstva Davora Filipovića obrušili na zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića, prenosimo u cijelosti.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

 - U ime Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, te resornog ministra Davora Filipovića, izražavamo duboko žaljenje zbog nesreće koja se danas dogodila na zagrebačkom odlagalištu otpada Jakuševec - stoji na početku priopćenja koje se nastavlja:

EKSKLUZIVNO Tomašević tvrdi da se biootpad ne zakapa na Jakuševcu, ali ove fotografije pokazuju drugačije!

 - Izjava gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića koji odgovornost za gospodarenje komunalnim otpadom na području Grada Zagreba prebacuje na Vladu Republike Hrvatske, odnosno druga državna tijela kao što je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te Državni inspektorat, govori o ne preuzimanju odgovornosti gradskih vlasti za obavljanje poslova i dužnosti koje su im zakonima propisane. Naime, nadležnost nad gospodarenjem komunalnim otpadom što uključuje i operativno vođenje postojećih odlagališta i pripremu infrastrukturnih projekata za gospodarenje komunalnim otpadom jasno je propisana i Zakonom o gospodarenju otpadom i Planom gospodarenja otpadom Republike Hrvatske (PGO) već dugi niz godina, a te se nadležnosti Zakonom iz 2021. i PGO-om iz 2023. nisu mijenjale - stoji u priopćenju.

NAKON ODRONA JAKUŠEVCA Jedna od firmi koje upravljaju Jakuševcem: 'Ograđujemo se'

 U nastavku objave  pišu kako je Filipović održao više sastanaka o ovoj tematici s Tomaševićem, što su sve osigurali, o tome tko tu ima nadležnost...

KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI Jakuševac je, a ne divlje svinje, najveći problem i najvažniji projekt Tomislava Tomaševića

- Nadležnosti su jasno definirane te uzimajući u obzir da Grad Zagreb svojom veličinom i količinama otpada značajno doprinosi ostvarenju ciljeva u gospodarenju otpadom, Vlada RH putem Ministarstva gospodarstva i održivog razvija kao i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kontinuirano pruža i stručnu i financijsku podršku kako bi se gospodarenje otpadom u Gradu Zagrebu unaprijedilo. Samo u posljednjih godinu dana ministar Filipović održao je četiri sastanka s gradonačelnikom Tomaševićem na temu gospodarenja otpadom Grada Zagreba gdje su sve stručne službe Ministarstva stavljene na raspolaganju Gradu Zagrebu po ovom pitanju. Vlada RH je u proteklom periodu za izgradnju sustava gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu (nabava spremnika, biostabilizatora, vozila, izgradnja reciklažnih dvorišta, aktivnosti edukacije i informiranja) putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost isplatila više od 4.047.272,27 EUR nacionalnih sredstava.

RADNICI OZLIJEĐENI U ODRONU Tomašević o novom odronu: Nema ugroze za zdravlje, opet ćemo mjeriti kvalitetu zraka

 Kroz EU sufinanciranje osigurano je:

Izrada studijsko-projektne dokumentacije za centar za gospodarenje otpadom Zagreb - 3.384.431,61 EUR
Interventna mjera za smanjenje odlaganja komunalnog otpada nastalog u Gradu Zagrebu - 10.044.276,19 EUR
Obrada građevnog i/ili krupnog (glomaznog) komunalnog otpada -460.263,12 EUR
Nabava spremnika za odvojeno prikupljanje otpada - 7.207.161,23 EUR
Izgradnja reciklažnih dvorišta - 1.183.848,89 EUR
Izobrazno-informativne aktivnosti - 477.802,11 EUR.
Ukupno je dakle Vlada RH osigurala iznos od 26.805.055,42 EUR za gospodarenje otpadom Grada Zagreba! - stoji u priopćenju.

POVIJEST ZG-SMETLIŠTA Smrdi, smrdi, odvratno smrdi! Prokletstvo Jakuševca: Za 800 eura naknade guše se u smeću

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

 Traže od Tomaševića da preuzme odgovornost:

ZRAK LOŠE KVALITETE Zrak u Zagrebu u crvenom: 'Noć je bila hladna i nema vjetra, a magla to sve može i pojačati'

Gradonačelnik Tomašević mora preuzeti odgovornost za operativno vođenje sustava gospodarenja otpadom kako je definirano zakonom, kao što to preuzimaju svi gradonačelnici i općinski načelnici u Republici Hrvatskoj. Događaji na odlagalištu Jakuševec u potpunosti su u nadležnosti pravne osobe koja upravlja odlagalištem, a to je u ovom slučaju gradsko poduzeće za gospodarenje otpadom Čistoća. Zatvaranje odlagališta Jakuševec ovisi o izgradnji infrastrukture za miješani- komunalni otpad. Trenutno jedino Grad Zagreb Ministarstvu nije prijavio projekt izgradnje CGO-a na području Grada Zagreba. Zaključno Vlada RH je bila i bit će na raspolaganju Gradu Zagrebu za stručnu i financijsku pomoć za uspostavu održivog sustava gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu, međutim važno je naglasiti da je uspostava sustava i razvoj potrebnih projekata u nadležnosti Grada i gradonačelnika - stoji na kraju priopćenja...

Ovdje pratite sve vezano uz odron otpada na Jakuševcu

STRAŠAN SMRAD Roditelj o vrtiću kod Jakuševca: Djeca su mi povraćala. Ja isto! Trčeći smo uletjeli unutra...

Idi na 24sata

Komentari 13

  • Oksimoron_1 04.12.2023.

    Vić - ostavka. Tomašević - natječaj za izvođača radova na izgradnji moderne spalionice za Grad Zagreb. Kada RH može kupovati ( mi plaćamo) francuske rabljene zrakoplove, kineski most, argentinsko meso, američke orahe i td., Gradonačelnik Zagreba može  odabrati za izvođača spalionice istog koji je radio spalionice u Beču, Zurichu, Ljubljani, u Danskoj, Švedskoj......Idemo.

  • kumovi vt 04.12.2023.

    Država je riješila probleme odlagališta gradovima i općinama gdje su oni na vlasti. Više ste novaca dali za rješavanje smeća za neki svoj gradić nego za cijeli zagreb. Nisam Tomaševicev pristaša ali nemoze on za 3 godine rjesiti nešto što se 30 godina ne rješava. Sad su i Hdz-ovci i bivši Bandićevci pametni a najviše su oni krivi za Jakuševac. Recite otvoreno ljudima da vam država neće pomoći rjesiti smetlište dok god nije vaš gradonačelnik u Zagrebu pa neka razmisle sljedeće godine za koga da glasaju.

  • 04.12.2023.

    Tomašević ga demolirao na izborima,,pa ga tata Plenki postavio za ministra da ne plače i sad ima priliku da malo ispuca svoje frustracije🤭

Komentiraj...
Vidi sve komentare