Obavijesti

News

Komentari 8

Jedna od firmi koje upravljaju Jakuševcem: 'Ograđujemo se'

Jedna od firmi koje upravljaju Jakuševcem: 'Ograđujemo se'

Iz Eko-Flora u sastavu CIOS Grupe poručuju kako "odbacuju paušalnu odgovornost koja im se, kroz pojedine objave, insinuira". Jakuševcem godinama ne upravlja Grad već četiri privatne tvrtke, Čistoća deponira

VIDEO

Nakon što se, drugi put u manje od mjesec dana, dogodio odron otpada na zagrebačkom odlagalištu Jakuševec, priopćenjem se oglasila tvrtka EKO-FLOR PLUS d.o.o. u sastavu CIOS grupe, jedna od četiri privatne tvrtke koje upravljaju odlagalištem. 

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

Odron smeća na Jakuševcu 00:40

Gradska Čistoća dovozi otpad na Jakuševec, ali njime ne upravlja, to od 2018. godine čini konzorcij koji je posao dobio od Grada Zagreba na javnom natječaju. Radi se o tvrtkama HIS u vlasništvu Slavka Hrženjaka, Tigri u vlasništvu Milana Penave, kuma pokojnog gradonačelnika Milana Bandića, Eko-Flora u sastavu C.I.O.S grupe Petra Pripuza, te C.I.A.K.-u kojem je najveći pojedinačni suvlasnik Ivan Leko, a njihovo poslovanje se povezuje s C.I.O.S.-om.

Još su 2018. godine oni dobili prvi ugovor vrijedan, bez PDV-a, skoro 196 milijuna kuna za četiri godine građenja i upravljanja cjelokupnim odlagalištem. Kada je taj ugovor istekao, 2022. godine su se te četiri tvrtke javile jedine na natječaj i dobile posao vrijedan 177 milijuna kuna, odnosno 23,5 milijuna eura bez PDV-a. Taj iznos okvirnog sporazuma se odnosi na četverogodišnje razdoblje. To znači da prosječno po godini za upravljanje Jakuševcem dobiju 5,85 milijuna eura.

Radnik ostao bez ruke, zatvorili Jakuševec. Tomislav Tomašević: Tražim hitan sastanak u Vladi!
Radnik ostao bez ruke, zatvorili Jakuševec. Tomislav Tomašević: Tražim hitan sastanak u Vladi!

- Potaknuti aktualnim događanjima na odlagalištu otpada Jakuševec, izražavajući ponajprije žaljenje zbog ozljeđivanja radnika Zagrebačkog holdinga, kao jedan od članova zajednice ponuditelja kroz društvo grupacije EKO-FLOR PLUS d.o.o., koje temeljem provedenog postupka javne nabave, zaključenog u listopadu 2022. za građenje, održavanje i upravljanje PODSUSTAVIMA odlagališta otpada Jakuševec izvršava na toj lokaciji dio ugovornih poslova, odbacujemo paušalnu odgovornost koja nam se, kroz pojedine objave, insinuira, priopćili su iz EKO-FLORA. 

- Sa ciljem točnog i istinitog informiranja, u obvezi smo izvijestiti javnost kako se EKO-FLOR PLUS d.o.o., kao i ostali članovi zajednice ponuditelja, pridržavaju ugovora, uputa i odredbi propisanih tehničkim uvjetima i projektnom dokumentacijom, sve u skladu s navedenim dokumentima i pravilima struke. U skladu s tim, članovi zajednice ponuditelja ugovorene radove obavljaju samo prema planu izvođenja radova te projektnoj dokumentaciji Zagrebačkog holdinga, poručuju.

- Sve faze izvođenja radova nadzirane su na čak tri razine: kroz projektantski nadzor, stručni nadzor nadzornog inženjera te nadzor naručitelja kroz posebnu organizacijsku jedinicu Zagrebačkog holdinga nadležnu za praćenje provedbe i realizacije svih ugovora koji se odnose na podsustave odlagališta, kažu.

VIDEO Tomašević: Troje radnika odvezla Hitna. Nema odlaganja na Jakuševcu, suspendirano je!
VIDEO Tomašević: Troje radnika odvezla Hitna. Nema odlaganja na Jakuševcu, suspendirano je!

 U „tijelo odlagališta“, kako napominju, ugrađuje se isključivo otpad kojega Zagrebački holding kao naručitelj doprema, i za koji utvrdi da se, sukladno projektnoj dokumentaciji i dozvolama koje Zagrebački holding posjeduje, može ugraditi, što je Zagrebački holding, kao naručitelj, propisao i dokumentacijom za nadmetanje. U toj se dokumentaciji, zaključuju, "izričito navodi da investitor provodi nadzor prihvata otpada i odgovoran je za sadržaj otpada koji je istovaren na odlagalište“.

 - Uloge i odgovornosti naručitelja, nadzornih tijela naručitelja te izvršitelja radova utvrđene su javno dostupnom natječajnom i ugovornom dokumentacijom na koju, prije izjava i objava kojima se prejudicira bilo čija odgovornost, svakako upućujemo (putem Elektroničkog oglasnika javne nabave RH – EOJN.HR, oznaka: 2022/S 0F2-0029420 od 25.7.2022.). Podržavamo sva nastojanja gradonačelnika i gradske uprave kojima se namjeravaju utvrditi stvarni razlozi koji su do odrona doveli, kao i eventualne odgovornosti naručitelja, izvođača, projektanta i nadzora, zaključuju u priopćenju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...