To je to što me zanima!

FOTO Tigar na trajektu za Hvar! Jadrolinija: 'Mi nismo dužni pregledavati sadržaj prikolice'

Putnici s hvarskog trajekta šokirali su se kad su ugledali tigra na trajektu. Netko je prevozio opasnu životinju u prikolici prekrivenoj ceradom. Upitali smo i Jadroliniju za komentar...
Vidi originalni članak

Zanimljiv prizor dočekao je naše čitatelje na trajektu koji je plovio prema Hvaru. Naime, u prikolici kamiona u kavezu se nalazio tigar. 

U vezi tog slučaja prvo smo kontaktirali Jadroliniju s obzirom da se ta prikolica nalazi u njihovom trajektu. Tigar je postao velika atrakcija te su ga mnogi fotografirali.

IMA I PANSION ZA ŽIVOTINJE Jedini taksist za životinje u Banjoj Luci: 'Vozim ih po svuda, a kod veterinara besplatno'

- U Jadroliniji nije bio prijavljen prijevoz životinje već osobnog vozila s prikolicom. Članovi posade nisu dužni pregledavati sadržaj prikolice, ako nije prijavljen prijevoz opasnih tvari i sl., a kako bi provjerili poštuju li se svi sigurnosni protokoli - odgovorili su na upit iz Jadrolinije.

S obzirom da se radi o jednoj opasnoj i egzotičnoj životinji koja nije specifična za naše kraje kontaktirali smo i stručnjaka iz Zoološkog vrta u Splitu.

STOP MUČENJU ŽIVOTINJA Europarlamentarci: Živa bića ne smiju patiti, istraživanja na životinjama moraju se smanjiti

- Nije po pravilima da se tigar prevozi na taj način. Opet sve to ovisi radi li se o mladoj jedinki ili staroj. Mi kada smo transportirali našeg tigra iz vrta došlo je posebno vozilo, a sa svim tim je bilo upoznato ministarstvo ipak se radi o zaštićenoj životinji koja se prevozi po posebnim pravilima. Životinja mora biti čipirana, puno je tih papira i uvjeta koje treba zadovoljiti, nije tako jednostavno - rekli su nam.

- Prije transporta životinja mora biti uspavana, nakon toga stavljena u kavez, mora se razbuditi i mora postojati osoba koja će sve to pratiti. Puno je tu čimbenika, a jedan od njih je i koliko će transport trajati - odgovorili su na pitanje u kojem stanju treba biti životinja tijekom transporta.

Kako nam je neslužbeno rečeno od upućenih u veterinarske propise, u prijevozu ove životinje nedvojbeno je prekršen čitav niz pravilnika i zakonskih propisa, pa i činjenica da za takvu vrstu prijevoza vozač treba imati posebnu licencu a prikolica posve sigurno nije primjerena niti je životinja osigurana od bijega. To nam je potvrdila i kompanija koja je prikolicu iznajmila. Aktivsti su u više navrata prijavljivali postojanje ilegalnog zoološkog vrta na otoku Hvaru, u kojem se životinje drže na krajnje neprimjeren način, ali veterinarske inspekcije i nadležne službe podnijele su tek prekršajne prijave protiv vlasnika koji, kako se čini, mimo svih zakona nastavlja s dovozom egzotičnih životinja na otok. 

Vlasnik zoološkog vrta nije odgovarao na upite novinara da li je tigar njegov.

Idi na 24sata

Komentari 169

  • bruntulon 21.08.2021.

    zar je još na trajektu? jadnik

  • nikojure 15.08.2021.

    Ocito da je ovo propust, lose organiziranog drzavnog sistema. Rizik je preveliki da bis se laici poigravali potencijalno opasnom "mackom"......poigravali se zivotima ljudi na otoku i trajektu. Molim vas lijepo kakav je to sistem da se ne pregledavaju prikolice prije ukrcaja....danas se prevoze opasni tereti i da se ne deklariraju zbog razlicitih razloga a brodar je uvijek odgovoran za za ljudske zivote u toku prevoza.

  • Mareke 14.08.2021.

    Treba uvest lov na ljude..prvi bi se javil..i izmisljat da je ljekovito..radi sigurnosti zbog prirode i ocuvanja okolisa..pa da vidimo cija majka crnu vunu prede.. onda kako je bjezat pred metkom,strijelom..ko prezivi ...dobi od mene nagradu iza resetaka..i jest ce ono sta mu Ja dam,i pije kad se sjetim..

Komentiraj...
Vidi sve komentare