News

Komentari 169

FOTO Tigar na trajektu za Hvar! Jadrolinija: 'Mi nismo dužni pregledavati sadržaj prikolice'

FOTO Tigar na trajektu za Hvar! Jadrolinija: 'Mi nismo dužni pregledavati sadržaj prikolice'

Putnici s hvarskog trajekta šokirali su se kad su ugledali tigra na trajektu. Netko je prevozio opasnu životinju u prikolici prekrivenoj ceradom. Upitali smo i Jadroliniju za komentar...

Zanimljiv prizor dočekao je naše čitatelje na trajektu koji je plovio prema Hvaru. Naime, u prikolici kamiona u kavezu se nalazio tigar. 

U vezi tog slučaja prvo smo kontaktirali Jadroliniju s obzirom da se ta prikolica nalazi u njihovom trajektu. Tigar je postao velika atrakcija te su ga mnogi fotografirali.

- U Jadroliniji nije bio prijavljen prijevoz životinje već osobnog vozila s prikolicom. Članovi posade nisu dužni pregledavati sadržaj prikolice, ako nije prijavljen prijevoz opasnih tvari i sl., a kako bi provjerili poštuju li se svi sigurnosni protokoli - odgovorili su na upit iz Jadrolinije.

S obzirom da se radi o jednoj opasnoj i egzotičnoj životinji koja nije specifična za naše kraje kontaktirali smo i stručnjaka iz Zoološkog vrta u Splitu.

- Nije po pravilima da se tigar prevozi na taj način. Opet sve to ovisi radi li se o mladoj jedinki ili staroj. Mi kada smo transportirali našeg tigra iz vrta došlo je posebno vozilo, a sa svim tim je bilo upoznato ministarstvo ipak se radi o zaštićenoj životinji koja se prevozi po posebnim pravilima. Životinja mora biti čipirana, puno je tih papira i uvjeta koje treba zadovoljiti, nije tako jednostavno - rekli su nam.

- Prije transporta životinja mora biti uspavana, nakon toga stavljena u kavez, mora se razbuditi i mora postojati osoba koja će sve to pratiti. Puno je tu čimbenika, a jedan od njih je i koliko će transport trajati - odgovorili su na pitanje u kojem stanju treba biti životinja tijekom transporta.

Kako nam je neslužbeno rečeno od upućenih u veterinarske propise, u prijevozu ove životinje nedvojbeno je prekršen čitav niz pravilnika i zakonskih propisa, pa i činjenica da za takvu vrstu prijevoza vozač treba imati posebnu licencu a prikolica posve sigurno nije primjerena niti je životinja osigurana od bijega. To nam je potvrdila i kompanija koja je prikolicu iznajmila. Aktivsti su u više navrata prijavljivali postojanje ilegalnog zoološkog vrta na otoku Hvaru, u kojem se životinje drže na krajnje neprimjeren način, ali veterinarske inspekcije i nadležne službe podnijele su tek prekršajne prijave protiv vlasnika koji, kako se čini, mimo svih zakona nastavlja s dovozom egzotičnih životinja na otok. 

Vlasnik zoološkog vrta nije odgovarao na upite novinara da li je tigar njegov.

Najčitaniji članci