To je to što me zanima!

Glavni tajnik UN-a: 'Nalazimo se na rubu klimatskog ponora'

Među indikatorima koji se ističu u izvješću su rekordno niska razina leda na Arktiku u dva mjeseca prošle godine i podatak da je oko 80 posto oceana 2020. prošle godine imalo barem jedan toplinski val
Vidi originalni članak

Prošla godina bila je jedna od tri najtoplije u povijesti mjerenja i obilježili su je požari, poplave, suše i otapanje ledenjaka, stoji u izvješću Ujedinjenih naroda objavljenom u ponedjeljak u kojem glavni tajnik te organizacije upozorava da je svijet na rubu "ponora“.

U 2020. se dogodio "dvostruki udarac“ za milijune stanovnika pogođenih ekstremnim klimatskim uvjetima i restriktivnim mjerama uvedenima zbog pandemije koronavirusa zbog kojih je nekim regijama kasnila pomoć, upozorila je UN-ova Svjetska meteorološka agencija (WMO). 

Izvješće "Stanje svjetske klime“, objavljeno uoči sastanka na vrhu na temu klimatskih promjena koji će se 22. i 23. travnja odviti pod američkim vodstvom, potvrđuje te zaključke. 

POGLEDAJTE VIDEO Zbog klimatskih promjena na Aljaski se pojavila nova vrsta medvjeda

"Na rubu smo ponora. Vidimo rekordne količine tropskih oluja, otapanja ledenih pokrova i ledenjaka, kod suša, toplinskih valova i šumskih požara“, rekao je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres. 

Izvješće pokazuje da je globalna temperatura 2020. bila za 1,2 stupnja Celzija viša od predindustrijskog perioda, što je svrstava među tri najtoplije godine, uz 2016. i 2019. 

Glasnogovornica WMO-a naglasila je da je zbog statističke greške teško odrediti koja od tri je bila najtoplija. 

RIBE MIJENAJU DOM Klimatske promjene potiskuju morske vrste prema polovima

Među indikatorima koji se ističu u izvješću su rekordno niska razina leda na Arktiku u dva mjeseca prošle godine i podatak da je oko 80 posto oceana 2020. prošle godine imalo barem jedan toplinski val. 

SAD je imao rekordnu količinu požara i oluja, a samo uragan Laura, koji je pogodio Louisianu 27. kolovoza, uzrokovao je 19 milijardi dolara štete.

U Dolini smrti u Kaliforniji registrirana je prošle godine u kolovozu najviša temperatura u posljednjih 80 godina, 54,4 stupnja Celzija, stoji u izvješću. 

KLIMATSKE PROMJENE Zaštita klime mora biti prioritet

Područje Furnace Creeka, koje se nalazi u tom nacionalnom parku i ispod razine mora, i ranije je bilo nositelj titule mjesta s rekordnom temperaturom. Prema podacima Američkog geološkog zavoda, tamo je 1913. zabilježeno 56,7 stupnjeva, no dio znanstvenika sumnja u točnost tog mjerenja. 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Xi Jingping 21.06.2021.

    Kakva bolesna propaganda.

  • 20.04.2021.

    Sigurno se sve klimatske nevolje mogu otkloniti povećanjem poreza.

Komentiraj...
Vidi sve komentare