Klimatske promjene potiskuju morske vrste prema polovima | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Klimatske promjene potiskuju morske vrste prema polovima

Klimatske promjene potiskuju morske vrste prema polovima

Usporedba podataka o gotovo 50.000 vrsta tijekom tri 20-godišnja razdoblja do 2015. otkriva da je egzodus iz tropskih mora ubrzan, napisali su u radu objavljenom u časopisu PNAS

VIDEO

Sve toplija mora razlog su seljenja tisuća morskih vrsta od ekvatora prema Zemljinim polovima što prijeti morskim ekosustavima i opstanku čovjeka koji o njima ovisi, objavili su znanstvenici u ponedjeljak.

Tropska mora dugo su bila stanište iznadproporcionalnog dijela morskog života no ta bi raznolikost mogla nestati ako se ne zaustave klimatske promjene, upozorili su autori studije.

- Globalno zagrijavanje mijenja život u oceanima već najmanje 60 godina - kazao je voditelj istraživanja Mark Costello,  profesor biologije mora na Sveučilištu Auckland za AFP.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:25

- Naše analize pokazuju pad broja vrsta od oko 1500 na ekvatoru. To će se nastaviti tijekom ovog stoljeća no tempo će ovisiti o tome koliko hoćemo, ili nećemo, ograničiti emisije stakleničkih plinova - dodao je. 

Migracije prema polovima izraženije su sjeverno od ekvatora gdje se oceani zagrijavaju brže nego na južnoj polutki.

Pojava je izraženija kod ribljih vrsta nego kod vrsta koje žive na morskom dnu.

- Sjedilačke vrste se mogu kretati jedino tijekom faze života u kojoj lebde pa za migracije prema polovima trebaju smjene generacija - objasnio je Costello.

Upozorenje UN-a: 'Pretvaramo Zemlju u nenastanjivi pakao!'
Upozorenje UN-a: 'Pretvaramo Zemlju u nenastanjivi pakao!'

Za razliku od njih, vrste koje žive u otvorenim morima "mogu se čitav život kretati s vodenim masama".

Morski život u tropskim morima smanjuje se kad prosječne godišnje temperature mora porastu iznad 20 do 25 Celzijeva stupnja, utvrdila je studija.

Do sredine stoljeća  40-postotni pad

- Vrste nestale iz tropskih mora vjerojatno, sa zagrijavanjem suptropskih mora, slijede svoja temperaturna staništa - kaže koautor istraživanja David Schoeman, profesor ekologije na južnoafričkom sveučilištu Nelson Mandela u Port Elizabethu.

Fosilni ostaci pokazuju da se isto dogodilo prije 140.000 godina, zadnji put kad su globalne površinske temperature bile visoke kao sada.

Na temelju podataka iz otvorenog informacijskog sustava o bioraznolikosti oceana statistička studija ne proučava kako će se pojedine vrste prilagoditi novom okolišu.

FILE PHOTO --  Oliver Lanyon takes photographs and notes during an inspection of the reef

Općenito, bolji su izgledi za vrste koje borave u otvorenim morima, pokazala su ranija istraživanja.

Utjecaj na komercijalne vrste riba u tropskim morima ne analizira se, no jasno je koji će dijelovi svijeta biti najpogođeniji.

- Indonezija i drugi narodi u blizini ekvatora poput Zapadne Afrike imaju najviše za izgubiti jer se njihovi riblji fondovi mogu jedino smanjivati zbog toga što nove riblje vrste neće nadomjestiti odlazeće - kaže Costello.

Zbog toplijeg oceana sve brže odumiru šume divovskog kelpa
Zbog toplijeg oceana sve brže odumiru šume divovskog kelpa

Širom svijeta oko 1,3 milijarde ljudi živi u priobalnim tropskim područjima od kojih se mnogi oslanjaju na ribarstvo kao izvor hrane.

Nedavni rad objavljen u časopisu Nature procijenio je da će se maksimalni potencijalni ulov riba u tropskom pojasu u tzv. isključivim gospodarskim zonama do 370 kilometara od obale smanjiti 40 posto do sredine stoljeća ako se globalno zagrijavanje ne zaustavi.

U većini pacifičkih otočnih zemalja ulov prugaste i žutoperajne tune, riba koje se najviše izvoze, smanjit će se do 40 posto po istom scenariju, dok će se broj riba iz koraljnih grebena koje se jedu lokalno još više smanjiti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

4 horoskopska znaka koji imaju čistu dušu - šire sreću i dobrotu
IMAJU ZLATNO SRCE

4 horoskopska znaka koji imaju čistu dušu - šire sreću i dobrotu

Jeste li zaintrigirani idejom čistih duša, onih pojedinaca za koje se čini da bez napora odišu pozitivnošću? U astrologiji se vjeruje da određeni znakovi posjeduju inherentno čiste duše, šireći radost i ljubaznost

Dnevni horoskop za petak 14. lipnja: Blizanci privlače tuđe poglede, a Rak se guši u kaosu
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za petak 14. lipnja: Blizanci privlače tuđe poglede, a Rak se guši u kaosu

Pročitajte dnevni horoskop za petak 14. lipnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Nije se štedjela - nevjerojatno iskrena ispovijest žene koja je u braku seks koristila kao oružje
OD IDILE DO BRAČNOG PAKLA

Nije se štedjela - nevjerojatno iskrena ispovijest žene koja je u braku seks koristila kao oružje

Žena je opisala kako je i zašto namjerno manipulirala suprugom te kako je to utjecalo na njihov odnos. Njezina priča ima početak kao iz bajke i jako mučan završetak