Obavijesti

News

Komentari 0

Zaštita klime mora biti prioritet

Zaštita klime mora biti prioritet

Europska komisija trebala bi postaviti ambicioznije ciljeve borbe protiv klimatskih promjena i zaštite bioraznolikosti u planiranoj reformi poljoprivredne politike, poručila je u ponedjeljak skupina ulagača.

Predložene reforme Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) moraju biti ambicioznije kako bi se uskladile s ciljem EU-a da do 2050. svede emisiju stakleničkih plinova neto na nulu, poručila je skupina koja upravlja imovinom ukupne vrijednosti 2.000 milijardi dolara.

Pod vodstvom Legal & General Investment Managementa i think-tanka Chatham House, grupa je Komisiji preporučila smanjenje izravnih potpora za proizvodnju dobara koja uzrokuju visoke emisije štetnih plinova, poput crvenog mesa i mliječnih proizvoda.

Financijska potpora treba biti povezana s troškovima nastojanja da se zaštiti okoliš, a poticaji izmijenjeni kako bi se prednost dala održivoj poljoprivredi a ne proizvodnji koja šteti klimi, dodaju.

Sljedeći tjedan sastanak čelnika država EU u vezi bitnih pitanja i pandemije korona virusom
Sljedeći tjedan sastanak čelnika država EU u vezi bitnih pitanja i pandemije korona virusom

Poljoprivrednici bi po njima trebali dobivati financijsku potporu EU-a za prijelaz na proizvodnju s niskom emisijom štetnih plinova.

"Kao dugoročni ulagači i upravitelji imovine naših klijenata, surađujemo s poduzećima iz prehrambenog i poljoprivrednog sektora kako bismo im pomogli u prijelazu na gospodarstvo s neto nultom emisijom", rekao je Alexander Burr iz Legal & General Investment Managementa. 

"No, da bismo postigli istinske promjene, nastojimo ishoditi snažnije mjere političkih čelnika", naglasio je Burr.

Poljoprivreda stvara oko 10 posto ukupnih emisija ugljičnog dioksida u EU, podsjeća Reuters.

EU poziva Tursku da se vrati u konvenciju o ženskim pravima
EU poziva Tursku da se vrati u konvenciju o ženskim pravima

Predstavnik EK izjavio je da ustraju u namjeri da nova poljoprivredna politika podupire „zelene“ ciljeve EU-a. Prijedlozi Bruxellesa povećat će po njemu financiranje održivih programa, poput upravljanja zalihama ugljika na razini poljoprivrednih gospodarstava i organske proizvodnje.

"Komisija podupire novi ZPP koji uključuje ambiciozne ciljeve zaštite okoliša i klime", rekao je.

Euro pod pritiskom zbog novog zatvaranja zbog korone u Europi
Euro pod pritiskom zbog novog zatvaranja zbog korone u Europi

Skupina investitora uključuje i Aviva Investors, Robeco i FAIRR Initiative, investicijsku skupinu usmjerenu na prehrambeni sektor, navodi Reuters.