To je to što me zanima!

Gordan Maras prijavljen DIP-u zbog - naljepnice na računalu!

Predsjedavajući Furio Radin kazao je kako je predizborno vrijeme slično vremenu rasploda životinja, kada one polude. Političari u predizborno vrijeme, kaže, neprimjereno se ponašaju.
Vidi originalni članak

Unatoč mišljenju DIP-a i upozorenju predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, kandidat na europskim izborima i zastupnik Gordan Maras (SDP) na klupama je držao otvoren laptop s naljepnicom na kojoj je njegova promidžbena poruka za europske izbore. Maras je prijavljen DIP-u, a to nam je potvrđeno iz Ureda predsjednika Sabora. Nakon opetovanog upozorenja predsjedavajućeg, SDP-ov zastupnik se opravdavao da nije dobio odluku DIP-a već da je riječ o mišljenju. Kasnije mu je predsjedavajući Furio Radin udijelio opomenu, ali ga je uz SDP-ovca i tajnik plenarne sjednice upozorio da to nije po poslovniku. Zbog neposluha saborskog zastupnika predsjedavajući je odredio stanku od deset minuta. 

Nakon stanke tenzije su se nastavile. Predsjedavajući Radin je Marasa upozorio da će mu, zbog odstupanja od općih pravila ponašanja u Saboru, udijeliti opomene i oduzeti riječ, a zaprijetio mu je i udaljenjem sa sjednice u dvostrukom trajanju. 

- To ne možete. Ovo je skandalozno. HDZ smeta na mom laptopu moja naljepnica. Nisam prekršio hrvatski zakon, a mišljenje DIP-a nije obvezujuće. DIP mora dati odluku na koju se ja onda imam pravo žaliti Ustavnom sudu što ću učiniti. Gospodin Jandroković je otrčao ovdje iz sabirnice da me prijavi DIP-u - kazao je Maras.

KAMPANJA U SABORU Jandroković: Nema izbornih poruka i slogana u sabornici

Radin mu je udijelio dvije opomene. Pročitao mu je mišljenje DIP-a koje je proslijeđeno svim klubovima i zastupnicima. Napomenuo je kako mišljenje povjerenstva treba poštivati, jer je to odnos prema institucijama te ponovno molio da zatvori laptop i tako omogući da svi kandidati budu u jednakom položaju. Javio se Krešo Beljak (HSS), a predsjedavajući Radin poručio mu je da ako hoće da napravi cirkus da ga napravi. 

-  Ne namjeravam napraviti cirkus. Ja sam u Saboru. Tražim stanku - kazao je Beljak.

Radin stanku nije dozvolio jer nije tražena zbog točke dnevnog reda o kojoj se raspravlja u Saboru, a ne zbog polemike. 

- Sad vi mene izazivate da napravim cirkus. Ja sam mislio vas podržati. Slažem se da Marasu treba zabraniti. Treba ukinuti svima bilo kakvu promidžbu i mene to iritira. Treba maknuti konkurenciju. Najbolje da samo HDZ ima promidžbu i da svim ostalima začepite gubicu - ustvrdio je Beljak. 

Radin mi je uzvratio kako mu je drago a on ispred sebe u sabornici nema promidžbenih poruka i da želi biti ravnopravan, a Beljak mu je uzvratio da ne mogu biti ravnopravni jer HDZ drži monopol nad javnom televizijom te je spomenuo jednosatno gostovanje kandidatkinje HDZ-a Dubravke Šuice. Radin mu je uzvratio da se dogovore s HDZ-om o odnosima s HDZ-om. 

- Ne možemo se dogovoriti s HDZ-om, vi ste se dogovorili s njima i znate kako je to teško - uzvratio mu je Beljak.

Nikola Grmoja (Most) naveo je kako u slučaju Marasa nije povrijeđen poslovnik, navodeći da o posljednjih dana ima tu naljepnicu na laptop. 

- Neka DIP kazni Marasa, ali poslovnik nije povrijeđen - kazao je Grmoja i zaradio opomenu jer je govorio nakon isteka vremena.

Hrvoje Zekanović (Hrast) upitao je predsjedavajućeg smije li imati kemijsku olovku Hrvatskih suverenista. 

- Moram li je skloniti? HDZ ima kemijsku isto. Hoćete li nas tužiti DIP-u ili ne? - upitao je Zekanović.  

Predsjedavajući Radin mu je uzvratio kako se nada da su ga kamere snimile s kemijskom. 

- Tužite sami sebe zbog olovke, ako vas neće tužiti neko drugi tužite vi sami sebe - uzvratio je Radin. 

Marasu je pak poručio da ga je predsjednik Sabora nažalost zbog promidžbe morao prijaviti DIP-u kao i SDP, a očekuje da će sada iz stranke optužiti predsjedavajućeg jer zastupnika nije udaljio sa sjednice. 

- Predizborno vrijeme je slično kao vrijeme rasploda životinja, kada one polude. I političari za vrijeme predizbornog vremena imaju neprimjerena ponašanja. Vi trenutno imate neprimjereno ponašanje - poručio je Radin SDP-ovom zastupniku te ga još jednom upozorio da drugi kandidati iz Sabora nemaju propagandu.

Sabina Glasovac (SDP) ustvrdila je kako je ova situacija neviđena do sada u sabornici. Upitala je što će se dogoditi sutra kada svi u sabor dođu s promidžbenim olovkama, bedževima ili majicama. 

- Hoćete li straža dobit nalog da rade pretres zastupnika ima li netko potkošulju na kojoj je neki slogan - upitala je. 

Radin je pozvao zastupnike koji idu na izbore da drže do mišljenja DIP-a, a Zekanović mu je poklonio olovku s logom suverenista. 

- Hvala lijepo na vašem ekshibicionizmu. Što da radim s time? - upitao je Radin. 

U nastavku sjednice zbog naljepnice na laptopu Marasa je upozorio i predsjedavajući Željko Reiner (HDZ), koji je Marasu dao opomenu i oduzeo mu riječ. Zbog toga je negodovao Peđa Grbin (SDP) i tražio je stanku, ali ona nije odobrena. Maras je kasnije  želio govoriti, ali Reiner ga je upozorio da mu je oduzeta riječ do kraja rasprave o Zakonu o sustavu državne uprave.

- Što se mene tiče može se omotati cijeli sa nekim plakatom i radit što god hoće dok ne dođe mišljenje Državnog izbornog povjerenstva. Nećete me izazvati da idem niz dlaku vašem cirkusu koji radite - kazao je Reiner.

Maras mu je uzvratio kako to nije nikakav cirkus te da ima dva mjerila postupanja.

-   Možete raditi što hoćete, donijeti plakat sedam puta sedam metara što se mene tiče. Ne da mi se vama priuštiti da radite cirkus - poručio mu je predsjedavajući Reiner. 

Maras: Hoće li mi staviti flaster na usta?

Nakon cirkusa u Saboru, Gordan Maras (SDP) novinarima je kazao kako se HDZ ne može ponašati kao da je Hrvatska njihova i da su jedini mjerodavni da rade pravila i govore što se smije, a što ne. 

- Trenutno premijer Plenković ima svoj predizborni skup u Komarni i to se direktno prenosi na javnoj televiziji. Koristi sve moguće državne resurse, došao je avionom u Dubrovnik, ministri se voze službenim automobilima po kampanji za Ličko-senjsku županiju. Oni misle da su građani ludi i da pored zdravih očiju ne vide da oni sve moguće državne resurse koriste da bi sebi pomogli u kampanji - ustvrdio je Maras. 

Uz sve navedeno, kaže, im smeta što je on na svoj laptop stavio svoju naljepnicu. 

- Nisam prekršio nikakav zakon, oni jednostavno ne žele da se čuje nikoga osim njih da jedino oni sudjeluju u kampanji i da se čuje samo njihov glas. Ako misle da je Sabor mjesto gdje se netko može promovirati, onda uopće nije trebalo biti sjednice. Što će biti kada ja u raspravi kažem neku rečenicu, hoće mi staviti flaster na usta? Odlučio sam HDZ-u reći – ne može - ustvrdio je Maras.

Ustvrdio je da laptop ostaje u sabornici, a ne zna hoće li nekoga natjerati da ga makne. 

- Želim da DIP donese odluku, a ne mišljenje tako da se mogu žaliti na odluku. Sad je problem oko Marasove naljepnice, a nije problem što se koriste državni resursi u kampanji - poručio je. 

Maras je negirao da namjerno izaziva cirkus u Saboru i poručuje da se želi izboriti da HDZ ne radi što želi i da se konačno HDZ-u kaže: "Ne može".

Grmoja: Vlada koristi sve resurse za izbornu promidžbu 

Nikola Grmoja (Most) ponovio je da Gordan Maras u sabornici nije kršio poslovnik, kao što je to tvrdio predsjedavajući Radin, iako je SDP-ov kandidat na europskim izborima vrlo vjerojatno krši mišljenje DIP-a- 

- U Poslovniku nigdje ne stoji da zastupnik ne smije istaknuti bilo kakvu naljepnicu, slogan ili doći u nekakvoj majici. Mogu se složiti s mišljenjem da je HDZ okupirao sve institucije, javnu televiziju i sva događanja u svrhu svoje promidžbe, a ne slažem se s mišljenjem DIP-a da je netko u neravnopravnom položaju - rekao je.

Grmoja navodi da saborski zastupnici svojom dužnosti imaju veću vidljivost u javnosti. 

- Isto tako neki kandidat koji nije zastupnik može napadati zastupnike zato što smo zastupnici i da se u Saboru radi cirkus, ne donose odluke i može imati određenu prednost zbog toga. Određene nove opcije imaju tu prednost. Ovakvo mišljenje DIP-a na pridonosi ravnopravnoj izbornoj utakmici - rekao je. 

I Mostov zastupnik slaže se da Vlada koristi sve svoje resurse za izbornu kampanju. 

- Iako ja ne bih radio ovo što radi Maras, mislim da je postupanje predsjednika Jandrokovića i potpredsjednika Radina pretjerano - zaključio je Grmoja. 

Idi na 24sata

Komentari 110

  • Istvan Serekesz 12.04.2019.

    za tu panjinu nebi glasao ni da mi daju milijarde.............

  • knoxxknuckles 12.04.2019.

    Ovo izgleda odvratno jadno i očajno! Dno dna politike.

  • škver 11.04.2019.

    Biraj Marasa u EU parlament.

Komentiraj...
Vidi sve komentare