Obavijesti

News

Komentari 110

Gordan Maras prijavljen DIP-u zbog - naljepnice na računalu!

Gordan Maras prijavljen DIP-u zbog - naljepnice na računalu!
4

Predsjedavajući Furio Radin kazao je kako je predizborno vrijeme slično vremenu rasploda životinja, kada one polude. Političari u predizborno vrijeme, kaže, neprimjereno se ponašaju.

VIDEO

Unatoč mišljenju DIP-a i upozorenju predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, kandidat na europskim izborima i zastupnik Gordan Maras (SDP) na klupama je držao otvoren laptop s naljepnicom na kojoj je njegova promidžbena poruka za europske izbore. Maras je prijavljen DIP-u, a to nam je potvrđeno iz Ureda predsjednika Sabora. Nakon opetovanog upozorenja predsjedavajućeg, SDP-ov zastupnik se opravdavao da nije dobio odluku DIP-a već da je riječ o mišljenju. Kasnije mu je predsjedavajući Furio Radin udijelio opomenu, ali ga je uz SDP-ovca i tajnik plenarne sjednice upozorio da to nije po poslovniku. Zbog neposluha saborskog zastupnika predsjedavajući je odredio stanku od deset minuta. 

Zagreb: Sukob Radina i Marasa koji nije želio ukloniti laptop s predizbornim sloganom

Nakon stanke tenzije su se nastavile. Predsjedavajući Radin je Marasa upozorio da će mu, zbog odstupanja od općih pravila ponašanja u Saboru, udijeliti opomene i oduzeti riječ, a zaprijetio mu je i udaljenjem sa sjednice u dvostrukom trajanju. 

- To ne možete. Ovo je skandalozno. HDZ smeta na mom laptopu moja naljepnica. Nisam prekršio hrvatski zakon, a mišljenje DIP-a nije obvezujuće. DIP mora dati odluku na koju se ja onda imam pravo žaliti Ustavnom sudu što ću učiniti. Gospodin Jandroković je otrčao ovdje iz sabirnice da me prijavi DIP-u - kazao je Maras.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Jandroković: Nema izbornih poruka i slogana u sabornici
Jandroković: Nema izbornih poruka i slogana u sabornici

Radin mu je udijelio dvije opomene. Pročitao mu je mišljenje DIP-a koje je proslijeđeno svim klubovima i zastupnicima. Napomenuo je kako mišljenje povjerenstva treba poštivati, jer je to odnos prema institucijama te ponovno molio da zatvori laptop i tako omogući da svi kandidati budu u jednakom položaju. Javio se Krešo Beljak (HSS), a predsjedavajući Radin poručio mu je da ako hoće da napravi cirkus da ga napravi. 

Zagreb: Sukob Radina i Marasa koji nije želio ukloniti laptop s predizbornim sloganom

-  Ne namjeravam napraviti cirkus. Ja sam u Saboru. Tražim stanku - kazao je Beljak.

Radin stanku nije dozvolio jer nije tražena zbog točke dnevnog reda o kojoj se raspravlja u Saboru, a ne zbog polemike. 

- Sad vi mene izazivate da napravim cirkus. Ja sam mislio vas podržati. Slažem se da Marasu treba zabraniti. Treba ukinuti svima bilo kakvu promidžbu i mene to iritira. Treba maknuti konkurenciju. Najbolje da samo HDZ ima promidžbu i da svim ostalima začepite gubicu - ustvrdio je Beljak. 

Radin mi je uzvratio kako mu je drago a on ispred sebe u sabornici nema promidžbenih poruka i da želi biti ravnopravan, a Beljak mu je uzvratio da ne mogu biti ravnopravni jer HDZ drži monopol nad javnom televizijom te je spomenuo jednosatno gostovanje kandidatkinje HDZ-a Dubravke Šuice. Radin mu je uzvratio da se dogovore s HDZ-om o odnosima s HDZ-om. 

- Ne možemo se dogovoriti s HDZ-om, vi ste se dogovorili s njima i znate kako je to teško - uzvratio mu je Beljak.

Nikola Grmoja (Most) naveo je kako u slučaju Marasa nije povrijeđen poslovnik, navodeći da o posljednjih dana ima tu naljepnicu na laptop. 

- Neka DIP kazni Marasa, ali poslovnik nije povrijeđen - kazao je Grmoja i zaradio opomenu jer je govorio nakon isteka vremena.

Hrvoje Zekanović (Hrast) upitao je predsjedavajućeg smije li imati kemijsku olovku Hrvatskih suverenista. 

- Moram li je skloniti? HDZ ima kemijsku isto. Hoćete li nas tužiti DIP-u ili ne? - upitao je Zekanović.  

Predsjedavajući Radin mu je uzvratio kako se nada da su ga kamere snimile s kemijskom. 

- Tužite sami sebe zbog olovke, ako vas neće tužiti neko drugi tužite vi sami sebe - uzvratio je Radin. 

Marasu je pak poručio da ga je predsjednik Sabora nažalost zbog promidžbe morao prijaviti DIP-u kao i SDP, a očekuje da će sada iz stranke optužiti predsjedavajućeg jer zastupnika nije udaljio sa sjednice. 

- Predizborno vrijeme je slično kao vrijeme rasploda životinja, kada one polude. I političari za vrijeme predizbornog vremena imaju neprimjerena ponašanja. Vi trenutno imate neprimjereno ponašanje - poručio je Radin SDP-ovom zastupniku te ga još jednom upozorio da drugi kandidati iz Sabora nemaju propagandu.

Sabina Glasovac (SDP) ustvrdila je kako je ova situacija neviđena do sada u sabornici. Upitala je što će se dogoditi sutra kada svi u sabor dođu s promidžbenim olovkama, bedževima ili majicama. 

- Hoćete li straža dobit nalog da rade pretres zastupnika ima li netko potkošulju na kojoj je neki slogan - upitala je. 

Radin je pozvao zastupnike koji idu na izbore da drže do mišljenja DIP-a, a Zekanović mu je poklonio olovku s logom suverenista. 

- Hvala lijepo na vašem ekshibicionizmu. Što da radim s time? - upitao je Radin. 

U nastavku sjednice zbog naljepnice na laptopu Marasa je upozorio i predsjedavajući Željko Reiner (HDZ), koji je Marasu dao opomenu i oduzeo mu riječ. Zbog toga je negodovao Peđa Grbin (SDP) i tražio je stanku, ali ona nije odobrena. Maras je kasnije  želio govoriti, ali Reiner ga je upozorio da mu je oduzeta riječ do kraja rasprave o Zakonu o sustavu državne uprave.

- Što se mene tiče može se omotati cijeli sa nekim plakatom i radit što god hoće dok ne dođe mišljenje Državnog izbornog povjerenstva. Nećete me izazvati da idem niz dlaku vašem cirkusu koji radite - kazao je Reiner.

Maras mu je uzvratio kako to nije nikakav cirkus te da ima dva mjerila postupanja.

-   Možete raditi što hoćete, donijeti plakat sedam puta sedam metara što se mene tiče. Ne da mi se vama priuštiti da radite cirkus - poručio mu je predsjedavajući Reiner. 

Maras: Hoće li mi staviti flaster na usta?

Nakon cirkusa u Saboru, Gordan Maras (SDP) novinarima je kazao kako se HDZ ne može ponašati kao da je Hrvatska njihova i da su jedini mjerodavni da rade pravila i govore što se smije, a što ne. 

- Trenutno premijer Plenković ima svoj predizborni skup u Komarni i to se direktno prenosi na javnoj televiziji. Koristi sve moguće državne resurse, došao je avionom u Dubrovnik, ministri se voze službenim automobilima po kampanji za Ličko-senjsku županiju. Oni misle da su građani ludi i da pored zdravih očiju ne vide da oni sve moguće državne resurse koriste da bi sebi pomogli u kampanji - ustvrdio je Maras. 

Uz sve navedeno, kaže, im smeta što je on na svoj laptop stavio svoju naljepnicu. 

- Nisam prekršio nikakav zakon, oni jednostavno ne žele da se čuje nikoga osim njih da jedino oni sudjeluju u kampanji i da se čuje samo njihov glas. Ako misle da je Sabor mjesto gdje se netko može promovirati, onda uopće nije trebalo biti sjednice. Što će biti kada ja u raspravi kažem neku rečenicu, hoće mi staviti flaster na usta? Odlučio sam HDZ-u reći – ne može - ustvrdio je Maras.

Ustvrdio je da laptop ostaje u sabornici, a ne zna hoće li nekoga natjerati da ga makne. 

- Želim da DIP donese odluku, a ne mišljenje tako da se mogu žaliti na odluku. Sad je problem oko Marasove naljepnice, a nije problem što se koriste državni resursi u kampanji - poručio je. 

Maras je negirao da namjerno izaziva cirkus u Saboru i poručuje da se želi izboriti da HDZ ne radi što želi i da se konačno HDZ-u kaže: "Ne može".

Grmoja: Vlada koristi sve resurse za izbornu promidžbu 

Nikola Grmoja (Most) ponovio je da Gordan Maras u sabornici nije kršio poslovnik, kao što je to tvrdio predsjedavajući Radin, iako je SDP-ov kandidat na europskim izborima vrlo vjerojatno krši mišljenje DIP-a- 

- U Poslovniku nigdje ne stoji da zastupnik ne smije istaknuti bilo kakvu naljepnicu, slogan ili doći u nekakvoj majici. Mogu se složiti s mišljenjem da je HDZ okupirao sve institucije, javnu televiziju i sva događanja u svrhu svoje promidžbe, a ne slažem se s mišljenjem DIP-a da je netko u neravnopravnom položaju - rekao je.

Grmoja navodi da saborski zastupnici svojom dužnosti imaju veću vidljivost u javnosti. 

- Isto tako neki kandidat koji nije zastupnik može napadati zastupnike zato što smo zastupnici i da se u Saboru radi cirkus, ne donose odluke i može imati određenu prednost zbog toga. Određene nove opcije imaju tu prednost. Ovakvo mišljenje DIP-a na pridonosi ravnopravnoj izbornoj utakmici - rekao je. 

I Mostov zastupnik slaže se da Vlada koristi sve svoje resurse za izbornu kampanju. 

- Iako ja ne bih radio ovo što radi Maras, mislim da je postupanje predsjednika Jandrokovića i potpredsjednika Radina pretjerano - zaključio je Grmoja. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 110
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a