To je to što me zanima!

Gotova istraga: Letjelica koja je pala na Zagreb je dorađena. Umjesto kamere imala bombu

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Imala je bombu ugrađenu umjesto kamere, a stručnjak Josip Milošević tvrdi da je bomba eksplodirala nanijela bi veliku štetu u 50 metarskom krugu
Vidi originalni članak

Vojna letjelica koja je pala na Zagreb bila je dorađivana i naoružana, pokazala je istraga, objavio je Dnevnik Nove TV. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Naime, letjelica koja je pala kod studentskog doma Stjepan Radić prije više od mjesec dana, imala je bombu ugrađenu umjesto kamere.

- Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu izdalo je naloge za provođenje više vrsta vještačenja. Zatraženo je i mišljenje zrakoplovno - tehničke struke - izvijestili su.

Zagrebački tužitelji završno izvješće još ne žele komentirati, a javnosti će biti pokazani dijelovi koji su pronađeni kao i sve ono što je od bombe ostalo. To bi trebalo otkriti je li doista bila napunjena s 40 kilograma eksploziva, ali i što je točno eksplodiralo. 

PREMIJER IZ BRUXELLESA Plenković: Letjelica je bila naoružana, imala je aviobombu

- Može utvrditi tragove eksploziva, ali je razlika između raketnog goriva i eksploziva i morate imati stručnjaka i za to. Zna se što je eksploziv. Da je ta bomba eksplodirala kao što oni tvrde, ja tvrdim da bi nanijela veliku štetu u 50 metarskom krugu, a krater bi bio jako veliki - istaknuo je stručnjak za zrakoplovne nesreće Josip Milošević.

Da nije bilo tragova eksploziva na fragmentima potvrdio je raniji balistički nalaz koji je vještačio neovisni Centar Ivan Vučetić.

GOSTOVAO U EMISIJI 24SATA Selak: Banožić je nesposoban, a laž je da je zračni prostor iznad Mađarske tu noć bio zagušen

Milošević ističe da stručnjaci svaki zaključak moraju potkrijepiti dokazima.

- Onaj tko tvrdi da je bila neka modifikacija mora jako dobro poznavati taj tip zrakoplova i vidjeti i tvorničke nacrte da bi mogao tvrditi da je nešto izmijenjeno - napominje Milošević.

Još uvijek nije poznato tko je lansirao letjelicu, no poznato je kako je preletjela tri NATO države. Srećom, nije bilo ozlijeđenih.

Županijsko državno odvjetništvo u srijedu će objaviti rezultate dosad provedenih izvida vezanih za pad bespilotne letjelice 10. ožujka u Zagrebu.

O rezultatima dosad provedenih izvida vezanih za pad bespilotne letjelice na konferenciji za novinare izvijestit će državni odvjetnik u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu Jurica Ilić, načelnik Sektora Kriminalističke vojne policije brigadir Jadranko Karlušić, glavni vojni zrakoplovni istražitelj brigadir Mario Počinok ujedno čelnik Povjerenstva za istragu pada bespilotne letjelice u Zagrebu, načelnik Odjela za nadzor ispravnosti i upravljanje klasom V u Logističkom operativnom središtu, Zapovjedništvo za potporu OS RH bojnik Mile Tomić i glavni vještak za požare i eksplozije, Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ Ivana Bačić.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je već krajem ožujka priopćilo da je balističkim vještačenjem metalnih fragmenata vojnog drona utvrđeno da se radilo o avio-bombi s pripadajućim upaljačem, ali da se o tragovima eksploziva tada još nije mogao donijeti konačan zaključak. ŽDO je do tada dobilo rezultate balističkog vještačenja i samo dio rezultata kemijsko-fizikalnog vještačenja, a rezultati dotadašnjeg tijeka i dijela provedenih vještačenja nisu dali osnovu za donošenje konačnog zaključka.

Tužiteljstvo je tada najavilo i da u koordinaciji sa Centrom za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetć“, Uprave kriminalističke policije Ravnateljstva policije, Vojne policije i obavještajnih agencija nastavlja s radom na predmetu u cilju utvrđivanja svih relevantnih činjenica okolnosti pada bespilotne letjelice.

Bespilotna letjelica sovjetske proizvodnje TU-141, koja je 10. ožujka preko zračnog prostora Rumunjske i Mađarske stigla u Hrvatsku, pala je poslije 23 sata u zagrebačkom naselju Jarunu pri čemu nije bilo žrtava. Prema dosadašnjim informacijama, letjelica je lansirana iz Ukrajine, a za sada se ne zna kome je u tom trenutku pripadala i na koji način i zašto je lansirana.

Idi na 24sata

Komentari 97

  • Brankec 12 13.04.2022.

    Dije onaj pilot kaj zna sve di je reko da nije bilo bonve dije sad  kazem ja vama rusi nas napadaju pomalo i sprwmaju se za nas  samo kexeju jos dok ne srete ukrajinu a onda ce htjet zagreb  

  • Luna777 13.04.2022.

    Eto, Plenković se osramotio sa onim sličicama o bombi na nagovor eksperta Banožića, i sada sve službe moraju što pažljivije pravdati ovo zamagljivanje istine. Više vjerujem ovom ekspertu iz članka, nego DORH-u koji će, htio ne htio, ipak raditi po naputku Plenkovića. Jer ostao mu dužan zbog hapšenja ministra Horvata. Znači, prava istina se nikada neće doznati. Baš me zanima kakvih će nebuloznih obrazloženja još biti.

  • 13.04.2022.

    Jeste li pronašli bezpilota😵‍💫

Komentiraj...
Vidi sve komentare