Obavijesti

News

Komentari 97

Gotova istraga: Letjelica koja je pala na Zagreb je dorađena. Umjesto kamere imala bombu

Gotova istraga: Letjelica koja je pala na Zagreb je dorađena. Umjesto kamere imala bombu
1

Imala je bombu ugrađenu umjesto kamere, a stručnjak Josip Milošević tvrdi da je bomba eksplodirala nanijela bi veliku štetu u 50 metarskom krugu

VIDEO

Vojna letjelica koja je pala na Zagreb bila je dorađivana i naoružana, pokazala je istraga, objavio je Dnevnik Nove TV. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Videovijesti 14.3.2022. VIDEO

Naime, letjelica koja je pala kod studentskog doma Stjepan Radić prije više od mjesec dana, imala je bombu ugrađenu umjesto kamere.

- Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu izdalo je naloge za provođenje više vrsta vještačenja. Zatraženo je i mišljenje zrakoplovno - tehničke struke - izvijestili su.

Zagrebački tužitelji završno izvješće još ne žele komentirati, a javnosti će biti pokazani dijelovi koji su pronađeni kao i sve ono što je od bombe ostalo. To bi trebalo otkriti je li doista bila napunjena s 40 kilograma eksploziva, ali i što je točno eksplodiralo. 

Plenković: Letjelica je bila naoružana, imala je aviobombu
Plenković: Letjelica je bila naoružana, imala je aviobombu

- Može utvrditi tragove eksploziva, ali je razlika između raketnog goriva i eksploziva i morate imati stručnjaka i za to. Zna se što je eksploziv. Da je ta bomba eksplodirala kao što oni tvrde, ja tvrdim da bi nanijela veliku štetu u 50 metarskom krugu, a krater bi bio jako veliki - istaknuo je stručnjak za zrakoplovne nesreće Josip Milošević.

Da nije bilo tragova eksploziva na fragmentima potvrdio je raniji balistički nalaz koji je vještačio neovisni Centar Ivan Vučetić.

Selak: Banožić je nesposoban, a laž je da je zračni prostor iznad Mađarske tu noć bio zagušen
Selak: Banožić je nesposoban, a laž je da je zračni prostor iznad Mađarske tu noć bio zagušen

Milošević ističe da stručnjaci svaki zaključak moraju potkrijepiti dokazima.

- Onaj tko tvrdi da je bila neka modifikacija mora jako dobro poznavati taj tip zrakoplova i vidjeti i tvorničke nacrte da bi mogao tvrditi da je nešto izmijenjeno - napominje Milošević.

Još uvijek nije poznato tko je lansirao letjelicu, no poznato je kako je preletjela tri NATO države. Srećom, nije bilo ozlijeđenih.

Županijsko državno odvjetništvo u srijedu će objaviti rezultate dosad provedenih izvida vezanih za pad bespilotne letjelice 10. ožujka u Zagrebu.

O rezultatima dosad provedenih izvida vezanih za pad bespilotne letjelice na konferenciji za novinare izvijestit će državni odvjetnik u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu Jurica Ilić, načelnik Sektora Kriminalističke vojne policije brigadir Jadranko Karlušić, glavni vojni zrakoplovni istražitelj brigadir Mario Počinok ujedno čelnik Povjerenstva za istragu pada bespilotne letjelice u Zagrebu, načelnik Odjela za nadzor ispravnosti i upravljanje klasom V u Logističkom operativnom središtu, Zapovjedništvo za potporu OS RH bojnik Mile Tomić i glavni vještak za požare i eksplozije, Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ Ivana Bačić.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je već krajem ožujka priopćilo da je balističkim vještačenjem metalnih fragmenata vojnog drona utvrđeno da se radilo o avio-bombi s pripadajućim upaljačem, ali da se o tragovima eksploziva tada još nije mogao donijeti konačan zaključak. ŽDO je do tada dobilo rezultate balističkog vještačenja i samo dio rezultata kemijsko-fizikalnog vještačenja, a rezultati dotadašnjeg tijeka i dijela provedenih vještačenja nisu dali osnovu za donošenje konačnog zaključka.

Tužiteljstvo je tada najavilo i da u koordinaciji sa Centrom za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetć“, Uprave kriminalističke policije Ravnateljstva policije, Vojne policije i obavještajnih agencija nastavlja s radom na predmetu u cilju utvrđivanja svih relevantnih činjenica okolnosti pada bespilotne letjelice.

Bespilotna letjelica sovjetske proizvodnje TU-141, koja je 10. ožujka preko zračnog prostora Rumunjske i Mađarske stigla u Hrvatsku, pala je poslije 23 sata u zagrebačkom naselju Jarunu pri čemu nije bilo žrtava. Prema dosadašnjim informacijama, letjelica je lansirana iz Ukrajine, a za sada se ne zna kome je u tom trenutku pripadala i na koji način i zašto je lansirana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 97
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru

Problem sa SDSS-om se može riješiti. Ne moraju oni biti u novoj vladi, ali i oni i svi drugi predstavnici manjina mogu zadržati sva svoja prava i financiranje kao i dosad, smatraju u HDZ-u. Ali to neće biti lako provesti..