To je to što me zanima!

Gotovo u istu minutu: 'Potres u Zagrebu bio je osam puta jači'

Kazao je Prevolnik kako je tlo oko epicentralnog područja i dalje aktivno, a usporedio je snagu potresa s onim iz ožujka. Potres u Petrinji ne bi trebao utjecati na stanje u Zagrebu, no ne može isključiti i tu mogućnost
Vidi originalni članak

Tri jača potresa pogodila su središnju Hrvatsku u ponedjeljak ujutro. Prvi od 5 Richtera bio je u 6:28 sati s epicentrom 12 kilometara jugozapadno od Siska koji je uz Petrinju pretrpio velika oštećenja. 

U 7:50 bio je još jedan potres od 4,7 Richtera, a potom i još jedan od 4,1.Potres se snažno osjetio i u Zagrebu.

POGLEDAJTE VIDEO: Potresi pogodili središnju Hrvatsku

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Za Dnevnik Nove TV o potresu i posljedicama potresa govorio je seizmolog Snježan Prevolnik, koji je kazao kako je tlo oko epicentralnog područja i dalje aktivno, usporedio je snagu današnjeg potresa s onim iz ožujka, ali i pojasnio kako mogu biti povezani. 

- Afrička tektonska ploča, gibajući se na sjever, čini pritisak na euroazijsku ploču, a dio te ploče smo i mi. Najizraženija aktivnost je upravo na kontaktu tih dviju ploča, to je na području jadranske obale. Ali ovaj potres se dogodio unutar tektonske ploče, jer se jedan dio te napetosti prenosi i unutar tektonskih ploča - rekao je Prevolnik.

DRŽAVNI VRH U PETRINJI Plenković: Nema ozlijeđenih i to je najbitnije; Milanović: Ovo će se obnoviti, ali problem je strah

Pojasnio je da su naknadna podrhtavanja zapravo rezultat uspostave nove tektonske ravnoteže. Dogodilo se preopterećenje na rasjedu, koje je zatim opteretilo susjedne rasjede, što rezultira naknadnim podrhtavanjem - dodao je.

Potres u Petrinji ne bi direktno trebao utjecati na stanje u Zagrebu. Radi se o dva različita epicentralna područja, kaže Prevolnik, no ne isključuje mogućnost da današnje podrhtavanje može pomoći ponovnoj aktivaciji zagrebačkog rasjeda.

Četiri minute

- Ovaj današnji potres je zapravo identičan najjačem naknadnom potresu koji se dogodio u zagrebačkoj seriji - kaže Prevolnik te pojašnjava kako je najsnažniji zagrebački potres u ožujku bio zapravo čak osam puta snažniji od ovog prvog u ponedjeljak.

Zagrebački potres 22. ožujka bio je u 6:24, a bio je 5,5 po Richteru.

Kod Petrinje je 5 po Richteru zatreslo četiri minute kasnije, u 6:28.

POGLEDAJTE TRENUTAK POTRESA: 

Idi na 24sata

Komentari 288

  • marin.0202 29.12.2020.

    Da je bio osam puta jači Zagreb bi danas izgledao kao Hirošima ili Nagasaki

  • MasniKruv 29.12.2020.

    Znaci potpuno je nebitno sta su ljudi ostali bez imovine , ali bitno je da je Zagreb ipak najbolji i najveci i naravno imao je najbitniji potres , ovi drugi su nebitni...ccc na sta smo dosli

  • Symbian 28.12.2020.

    A to nam je netko namjestio baš na dan Nevine dječice. Sigurno Jugo-komunjare.

Komentiraj...
Vidi sve komentare