News

Komentari 288

Gotovo u istu minutu: 'Potres u Zagrebu bio je osam puta jači'

Gotovo u istu minutu: 'Potres u Zagrebu bio je osam puta jači'

Kazao je Prevolnik kako je tlo oko epicentralnog područja i dalje aktivno, a usporedio je snagu potresa s onim iz ožujka. Potres u Petrinji ne bi trebao utjecati na stanje u Zagrebu, no ne može isključiti i tu mogućnost

Tri jača potresa pogodila su središnju Hrvatsku u ponedjeljak ujutro. Prvi od 5 Richtera bio je u 6:28 sati s epicentrom 12 kilometara jugozapadno od Siska koji je uz Petrinju pretrpio velika oštećenja. 

U 7:50 bio je još jedan potres od 4,7 Richtera, a potom i još jedan od 4,1.Potres se snažno osjetio i u Zagrebu.

POGLEDAJTE VIDEO: Potresi pogodili središnju Hrvatsku

Za Dnevnik Nove TV o potresu i posljedicama potresa govorio je seizmolog Snježan Prevolnik, koji je kazao kako je tlo oko epicentralnog područja i dalje aktivno, usporedio je snagu današnjeg potresa s onim iz ožujka, ali i pojasnio kako mogu biti povezani. 

- Afrička tektonska ploča, gibajući se na sjever, čini pritisak na euroazijsku ploču, a dio te ploče smo i mi. Najizraženija aktivnost je upravo na kontaktu tih dviju ploča, to je na području jadranske obale. Ali ovaj potres se dogodio unutar tektonske ploče, jer se jedan dio te napetosti prenosi i unutar tektonskih ploča - rekao je Prevolnik.

Pojasnio je da su naknadna podrhtavanja zapravo rezultat uspostave nove tektonske ravnoteže. Dogodilo se preopterećenje na rasjedu, koje je zatim opteretilo susjedne rasjede, što rezultira naknadnim podrhtavanjem - dodao je.

Potres u Petrinji ne bi direktno trebao utjecati na stanje u Zagrebu. Radi se o dva različita epicentralna područja, kaže Prevolnik, no ne isključuje mogućnost da današnje podrhtavanje može pomoći ponovnoj aktivaciji zagrebačkog rasjeda.

Četiri minute

- Ovaj današnji potres je zapravo identičan najjačem naknadnom potresu koji se dogodio u zagrebačkoj seriji - kaže Prevolnik te pojašnjava kako je najsnažniji zagrebački potres u ožujku bio zapravo čak osam puta snažniji od ovog prvog u ponedjeljak.

Zagrebački potres 22. ožujka bio je u 6:24, a bio je 5,5 po Richteru.

Kod Petrinje je 5 po Richteru zatreslo četiri minute kasnije, u 6:28.

POGLEDAJTE TRENUTAK POTRESA: 

Najčitaniji članci