To je to što me zanima!

HND: Pozivamo institucije da reagiraju i zaštite Dežulovića kao i svakog drugog novinara

Jedna kolumna uzdrmala je državu, a njen autor, novinar Boris Dežulović počeo je dobivati prijetnje institucijama i smrću. Hrvatsko novinarsko društvo poziva nadležne institucije da ga zaštite jer je radio svoj posao
Vidi originalni članak

Nakon što je nagrađivani novinar i autor Boris Dežulović objavio kolumnu s naslovom "Jebo vas Vukovar" u kojoj osuđuje politiziranje i skupljanje političkih poena nad ratnim stradanjem jednog grada, nastala je velika polemika u društvu. Javljali su se akteri i s lijeve i desne političke scene, a Dežulović je počeo dobivati prijetnje, ne samo one najgore vrste, nego i prijetnje kaznenim progonom. Po tom pitanju oglasili su se i iz Hrvatskog novinarskog društva. Oštro su osudili sve napade i "institucionalni linč" usmjeren prema Dežuloviću. Istaknuli su kako je novinar posljednjih nekoliko dana izložen ozbiljnim prijetnjama. 

Pozivaju institucije na reakciju i zaštitu novinara jer nitko se ne bi trebao bojati za svoj život obavljanjem svog posla u demokratskom društvu.

NEMA POTREBE ZA TIM Dežulović o kolumni 'Je*o vas Vukovar': Neću se ispričavati

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

- Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije osuđuje javni i institucionalni linč kojem je danima izložen novinar Boris Dežulović zbog teksta pod naslovom "Jebo vas Vukovar" objavljenog na portalu N1, u kojem autor problematizira zloupotrebu žrtve grada Vukovara u političke svrhe. Posebno je zabrinjavajuće što takve javne osude prema novinaru iznosi Ministarstvo branitelja institucionalizirajući time linč novinara i zatiranje slobodne riječi. Upozoravamo da je kolega Dežulović u posljednjih nekoliko dana primio više od stotinu ozbiljnih prijetnji i prijetnji smrću od kojih je neke prijavio policiji. HND stoga poziva institucije da ga zaštite od svih oblika zastrašivanja, prijetnji i progona, kao i svakog drugog novinara koji potiče važne javne rasprave kao što je ova - napisali su iz HND-a na svojoj Facebook stranici.

Idi na 24sata

Komentari 66

  • 33beg33 07.11.2021.

    od koga da ga zaštite,gospodo iz hnd zasto vi ne zastite hr narod od izjava druga dežulovića,sto ste poduzeli po pitanju njegova članka,ili se i vi slažete sa njim,drugo je slobodno novinarsko pisanje a drugo je javno vrijeđenje a mislim da je ovo njegovo i za kazneni progon

  • beriberi 07.11.2021.

    čkomistiko

  • ante-portas 07.11.2021.

    Vukovar ima Disneyland toranj, svake godine procesiju politicara, nekad zajednicku, nekad odvojenu, ima murale i preko 5 tisuca manje stanovnika. A vama Dezulovic kriv.

Komentiraj...
Vidi sve komentare