News

Komentari 66

HND: Pozivamo institucije da reagiraju i zaštite Dežulovića kao i svakog drugog novinara

HND: Pozivamo institucije da reagiraju i zaštite Dežulovića kao i svakog drugog novinara

Jedna kolumna uzdrmala je državu, a njen autor, novinar Boris Dežulović počeo je dobivati prijetnje institucijama i smrću. Hrvatsko novinarsko društvo poziva nadležne institucije da ga zaštite jer je radio svoj posao

Nakon što je nagrađivani novinar i autor Boris Dežulović objavio kolumnu s naslovom "Jebo vas Vukovar" u kojoj osuđuje politiziranje i skupljanje političkih poena nad ratnim stradanjem jednog grada, nastala je velika polemika u društvu. Javljali su se akteri i s lijeve i desne političke scene, a Dežulović je počeo dobivati prijetnje, ne samo one najgore vrste, nego i prijetnje kaznenim progonom. Po tom pitanju oglasili su se i iz Hrvatskog novinarskog društva. Oštro su osudili sve napade i "institucionalni linč" usmjeren prema Dežuloviću. Istaknuli su kako je novinar posljednjih nekoliko dana izložen ozbiljnim prijetnjama. 

Pozivaju institucije na reakciju i zaštitu novinara jer nitko se ne bi trebao bojati za svoj život obavljanjem svog posla u demokratskom društvu.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

- Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije osuđuje javni i institucionalni linč kojem je danima izložen novinar Boris Dežulović zbog teksta pod naslovom "Jebo vas Vukovar" objavljenog na portalu N1, u kojem autor problematizira zloupotrebu žrtve grada Vukovara u političke svrhe. Posebno je zabrinjavajuće što takve javne osude prema novinaru iznosi Ministarstvo branitelja institucionalizirajući time linč novinara i zatiranje slobodne riječi. Upozoravamo da je kolega Dežulović u posljednjih nekoliko dana primio više od stotinu ozbiljnih prijetnji i prijetnji smrću od kojih je neke prijavio policiji. HND stoga poziva institucije da ga zaštite od svih oblika zastrašivanja, prijetnji i progona, kao i svakog drugog novinara koji potiče važne javne rasprave kao što je ova - napisali su iz HND-a na svojoj Facebook stranici.

Najčitaniji članci