To je to što me zanima!

Hoće li hrvatskim nebom letjeti borbeni avioni stari 25 godina?

Nakon što Vijeće u utorak da svoj prijedlog Vladi, ona mora donijeti službenu odluku i potpisati ugovor s ponuditeljem. Ministar Krstičević tvrdi da očekuje dva nova aviona do 2020. godine
Vidi originalni članak

Vijeće za obranu preporučit će Vladi u utorak donošenje odluke o sklapanju ugovora o nabavci borbenih aviona. Navodno će Vijeće preporučiti da se potpiše ugovor s Izraelom od kojeg će se naručiti 12 rabljenih borbenih aviona F-16 Barak. Riječ je o avionima starima 25 godina.

POGLEDAJTE VIDEO:

RH KUPUJE AVIONE Ivan Selak: Izraelci su izraubali zrakoplove koje nam sada nude

Osim cijene koju je politički vrh ocijenio prihvatljivom, pogodna je i strateška suradnja. Za oko 500 milijuna dolara Hrvatskoj se nudi 12 aviona s naoružanjem, dva simulatora, borbena obuka pilota te garancija da iza cijelog posla stoji upravo država, odnosno Izrael. 

12 KOMADA ZA 500 MILIJUNA $ Ipak Izraelci? Hrvatsko nebo čuvat će rabljeni avioni F-16

Podsjetimo, najveći konkurent ovoj ponudi je švedska tvrtka SAAB koja je ponudila nove avione za 700 milijuna eura, no u cijenu nije uključeno naoružanje. Drugi minus ponudi je što ponudu daje tvrtka, a ne država. 

O NABAVCI AVIONA Legendarni pilot Selak: Trebaju nam avioni, ali ne leteće kante

Da je ponuda za avione F-16 najbolja već su procijenili u Uredu predsjednice, a isti stav zastupa i ministar Krstičević. Uz izraelsku i švedsku došle su još dvije ponude, američka i grčka. 

ANDREJ PLENKOVIĆ: 'Vijeće za obranu idući tjedan o nabavi borbenih zrakoplova...'

Nakon što Vijeće u utorak da svoj prijedlog Vladi, ona mora donijeti službenu odluku i potpisati ugovor s ponuditeljem. Iako se ne može predvidjeti kada će se to dogoditi, Ratno zrakoplovstvo bi trebalo krenuti s nabavom što prije. Ministar Krstičević izjavio je kako očekuje dva nova aviona do 2020. godine, a drugih 10 do 2022. godine. 

Idi na 24sata

Komentari 174

  • Fighter for Justice 15.01.2020.

    Nemojte srti sa starim avionima kupite radije 1 novi svake 2 god .Da ste kupili prije 28 god novi svake 2 god več bi imali eskadrilu od 14 aviona!??!

  • centarfor 29.03.2018.

    Nitko nije objasnio zašto ti avioni ne dolaze odmah nego zadnji tek 2022 godine. Ovi zadnji još nisu dovoljno izraubani, odnosno do te godine će Ameri tek isporučiti Izraelcima nove.

  • cimerrr 28.03.2018.

    Hrvatskim nebom neće letiti avioni stari 25 godina,jer ti avioni stižu tek od 2020 do 2022 i tada će imati 27,odnosno 29 godina. Dobijamo ih jeftino u pola cijene od novih,a mogu letiti do 50 godina starosti,znači još 20tak godina.

Komentiraj...
Vidi sve komentare