To je to što me zanima!

Horvat: Za dvije godine moglo bi se obnoviti do 3000 kuća

Ako se odluče za tipska rješenja bit će vrlo brzo gotovi i s pripadajućim troškovnicima ide se u javnu nabavu, nakon svih tih koraka može se očekivati od 6. do 9. mjeseca da će biti prva lopata u obnovi, kaže Horvat
Vidi originalni članak

Ministar Darko Horvat rekao je za RTL da bi kroz dvije godine mogli obnoviti do 3000 kuća nakon potresa. Dodaje da se na stolu našlo više prijedloga nove gradnje, a među njima su i montažne kuće.

- Bez obzira na tip gradnje radi će se na trusnom i vrlo aktivnom području. Seizmolozi tvrde da se trešnja neće smiriti u sljedeće dvije godine - rekao je.

TOMO MEDVED: 'Trebamo oko 1000 kontejnera, a lakše oštećene kuće krećemo brzo obnavljati'

Komentirao je i izvide i sumnje oko obnove kuća nakon rata.

- Postoji dokumentacija iz 1994. godine gdje piše tko je radio obnovu i sve se može vrlo jasno saznati. Ja neću ponavljati bombastične rečenice Čačića, sve se to nakon impulzivnih reakcija dođe na svoje mjesto, a Čačić bi malo kasnije rekao drugačije. Paušalna konstatacija da se sve srušilo nije istina, ali da su objekti odrađeni nekvalitetno da su novci poreznih obveznika krivo potrošeni to je istina - kaže Horvat. 

VIDEO: STIŽE NA NETFLIX Pogledajte kako je Glina izgledala prije potresa: U njoj su snimali apokaliptičnu seriju

- Svi ti pojedinačni projekti imaju dosta konkretnog materijala da naprave istražne radnje, do kraja dana trebali bi dobiti kapacitete proizvođača kontejnerskih kućica i vidjeti kako dalje, ide intenzivna izgradnja kontejnerskog smještaja kao privremenog smještaja. Do sutra arhitekti, statičari i inženjeri će imati podlogu te će morati u 3 dana napraviti nekoliko koncepta kako obnoviti stradala područja. Ako se odluče za tipska rješenja bit će vrlo brzo gotovi i s pripadajućim troškovnicima ide se u javnu nabavu, nakon svih tih koraka može se očekivati od 6. do 9. mjeseca da će biti prva lopata u obnovi - kaže. 

Idi na 24sata

Komentari 94

  • marek11 06.01.2021.

    A s kojim firmam ce to odraditi i jos bolje pitanje s kojim ljudina buduci da gradevinaca nedoataje u HR. Mozda da sad skoknu malo do njemacke,  austrije,  irske po gradevince.  Petrinja i okolna mjesta i Zagreb bi zapravo trebalo biti sada najvece gradiliste u Europi,  a firmi i ljudi nena 

  • dylan 05.01.2021.

    Svi građevinski radnici jedva čekaju da se vrate u Hrvatsku i da rade za  plaću od 3000 eura mjesečno 

  • sabina11 05.01.2021.

    ....koliko je ono prošlo vremena od potresa u ZG. Baš je nekad teško čitati što govore političari

Komentiraj...
Vidi sve komentare