To je to što me zanima!

I Beroš potvrdio: 'Crvena' uputnica odlazi u povijest

'Nakon dugo godina napravljen je novi iskorak u informatizaciji i umrežavanju sustava. Idemo dalje', napisao je ministar zdravstva Vili Beroš na Facebooku
Vidi originalni članak

Od danas papirnata tzv. crvena uputnica odlazi u povijest. Ministarstvo zdravstva u suradnji s HZZO-om uvelo je u sustav eUputnicu čime se optimizira proces upućivanja i prijavljivanja pacijenata na specijalističke preglede, kao i povratne informacije liječnicima primarne zaštite o rezultatima pregleda. Nakon dugo godina napravljen je novi iskorak u informatizaciji i umrežavanju sustava. Idemo dalje, napisao je ministar zdravstva Vili Beroš na Facebooku, potvrdivši tako najave da  bi svi liječnici od danas trebali naručivati pacijente elektronički.

Već smo pisali o tome kako obiteljski doktori kažu da na to ne pristaju. Traženje termina za pacijente od bolnica smatraju administrativnim poslom kojim se narušava javno zdravstvo i nameću se dodatne administrativne obveze izabranim liječnicima, nauštrb direktnog kontakta s pacijentom.

- Mi naručivanje osiguranika odrađujemo već godinama, u situaciji kada specijalističko-konzilijarna zdravstvena zaštita (SKZZ) u programu nudi termine narudžbi. Broj ponuđenih termina je skroman, od 20 do 30 posto od stvarnih potreba, te smo u slučaju nepostojanja termina za narudžbu upućivali osiguranike da se naruče sami - podsjeća dr. Josipa Rodić iz Udruge liječnika ugovornih zakupaca.

NEĆE IĆI GLATKO Papirnate uputnice od danas se više ne bi trebale koristiti, ali još se nisu svi ni informatizirali

Ističe kako godinama traže uvođenje administratora u ordinacije i više termina za naručivanje pacijenata od bolnica, ali ništa se od toga ne provodi. U isto vrijeme, dodaje ona, privatne poliklinike odrađuju sve veći dio obrada, uz direktnu naplatu od osiguranika.

Elektroničko naručivanje dapače, ali komunikacija e-mailom ne dolazi u obzir jer to nije sigurna komunikacija i ne štiti podatke pacijenata, slaže se i dr. Vikica Krolo, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KOHom) i dopredsjednica Liječničke komore.

Ističe da su primarci informatizirani već 12 godina i da je neshvatljivo zašto se 12 godina nekim ustanovama tolerira što nisu ispunile tu obvezu.

Idi na 24sata

Komentari 34

  • 02.10.2020.

    Jadni ti smo mi s vama!

  • dahhmal 02.10.2020.

    Od kad je ta Korona daba ti bilo kakva uputnica

  • 02.10.2020.

    Ja sam baš juče u Splitu dobila crvenu uputnicu za Firule.

Komentiraj...
Vidi sve komentare