To je to što me zanima!

Ivana ima 19 godina i bori se s rakom: "Samo želim živjeti..."

Međimurka boluje od Hodgkinove bolesti. Uzrok bolesti je nepoznat. Bila je na 11 kemoterapija, a čeka je još jedna. Unatoč svemu, ona je pozitivna i optimistična...
Vidi originalni članak

Prije godinu dana cijeli moj svijet se srušio. U to vrijeme sam bila na studiju u Osijeku i jedan dan sam napipala kvržicu. Nakon nekoliko pretraga liječnici su mi dali dijagnozu. U pitanju je smrtonosna Hodgkinova bolest, rekla nam je hrabra djevojka Ivana Šavora (19) iz Goričana kraj Međimurja.

U borbi sa zloćudnom bolešću Ivana je prošla kroz 11 kemoterapija i 23 zračenja, a čeka je i transplantacija matičnih stanica u KBC-u Merkur u Zagrebu. Isprva nije ni znala da je bolesna.

Znala je imati povremenu temperaturu, suhi kašalj i ostale simptome, no panika je nastala kad je napipala limfni čvor na vratu iznad ključne kosti. Priznaje kako joj je dugo trebalo da se privikne na život s rakom, no ističe kako joj je danas bolje.

- Imam neke svoje snove i želje te me to gura dalje. Jednog dana želim biti znanstvenica i pomagati drugim ljudima - kaže Ivana, kojoj najveću podršku pružaju mama Spomenka (45), brat (18) i tata Ivan (52), kojemu je također bila dijagnosticirana Hodginkova bolest, od koje se izliječio.

U nadi da će pomoći drugima, Ivana je priču o svojoj borbi objavila na Facebooku: “Čekanje pravog ili boljeg trenutka, čekanje ponedjeljka, sljedećeg mjeseca ili Nove godine se ne isplati. Ako zaista želimo nešto učiniti, trebamo učiniti to upravo sad, kad to želimo, u ovom trenutku! Život nema reprizu, nije generalna proba i mi nismo tu da bismo ga odgađali, nego da bismo živjeli za svaki trenutak”.

Motivaciju za život Ivana traži u nečemu što voli, zato se počela baviti fotografiranjem.

- Neopisiv je osjećaj kad uživate u prirodi, divite joj se, a usput te trenutke zabilježite i fotografijom. Kad fotografiram, zaboravim na bolest i vesela sam - kaže Ivana. Njezin veseli duh primijete i ostali: doktori, medicinske sestre, cimeri iz KBC-a Jordanovac i KBC-a Merkur, za koje ima samo riječi hvale.

- Osoblje iz bolnice je prekrasno. Jako su dragi ljudi. Svi me uvijek dočekaju sa smiješkom i olakšavaju mi boravak - kaže nam Ivana.

Borba s bolešću nije laka, no ističe kako je postala hrabrija i pozitivnija osoba. Sretna je svako jutro kad se probudi te slavi svaki novi dan.

- Bog ima neki plan za mene i sve ovo se događa s razlogom. Ova bolest je tu da bi me naučila kako postati još boljom i zahvalnijom osobom - kaže Ivana.

Zloćudna bolest

Hodgkinov limfom zahvaća limfne čvorove i koštanu srž. Bolesnici često imaju gensku podlogu za bolest.

 

Idi na 24sata

Komentari 66

  • SonjaRadman Livaja 25.02.2017.

    Draga Ivana tužna je tvoja priča ,ali ima nade.želim podijeliti sa tobom moje iskustvo,kako sami možemo pobjediti karcinom.Molim te ne odustaj i kreni u borbu,uz terapije koje moraš uzimati,Ja sam slučajno pročitala na internetu svjedočanstvo jedne žene koja isti ovako ,kako ja sada tebi želim pomoći i svima onima koji su bolesni.Prvu stvar koju moraš izbaciti iz prehrane ,su sve vrste mesa i mesnih prerađevina,zatim mlijeko i mliječne prerađevine,Stanice karcinoma se hrane bjelančevinama,životinjskog i ljudskog porijekla.Kada prestaneš konzumirati te namjernice ,karcinom sam sebe jede.Druga jako bitna stavka je brza regeneracija oštećenih stanica,odnosno liječenje stanica je biljka koje ima svagdje,a to je korijen od maslačka.Korijen posušiti u pećnici na temperaturi 50 stupnjeva,kada je suh korijen pucketa pod prstima kao suha grančica.Samljeti u mlincu za kavu i na tašte uzimati POLA MALE ŽLIČICE RAZMUĆENO U 1.DCL:TOPLE VODE. VAŽNO ŠTO VIŠE CIJEDITI SOKOVE VOĆNE;A NAROČITO MRKVU;JER NJENE VRIJEDNOSTI SE PODUDARAJU SA MAJČINIM MLIJEKOM 60%.NE KORISTITI BLENDER;JER U TIJELO UNAŠAJU SVI OTROVI SA ČIM JE VOĆE I POVRĆE TRETIRANO.VOĆE I POVRĆE SADRŽI U SEBI ČISTU DESTILIRANU VODU NA KOJU SE NE VEŽU OTROVI;VEĆ NA VLAKNA KOJA SOKOVNIK IZBACUJE Imam puno poznatih i mojih prijatelja koji su dobili bitku sa karcinomom,a bili su 70% i 85% metastaziranim.Kemo terapija nije dala učinke.Molim vas koji ovo pročitate širite dalje,nije biznis ništa se ne prodaje,samo se želi pomoć

  • zvjezdana pikl_1 31.12.2016.

    Svatko od nas želi živjeti:Bez obzira na životne okolnosti.Život je lijep! Ljudi koji su potpuno zdravi žele:Dobar auto,kuću,pun đep love,karijeru. Bolestan ima jednu želju da bude zdrav.

  • bistrijan 29.12.2016.

    sretno i bog prati hrabre

Komentiraj...
Vidi sve komentare