Obavijesti

News

Komentari 66

Ivana ima 19 godina i bori se s rakom: "Samo želim živjeti..."

Ivana ima 19 godina i bori se s rakom: "Samo želim živjeti..."
5

Međimurka boluje od Hodgkinove bolesti. Uzrok bolesti je nepoznat. Bila je na 11 kemoterapija, a čeka je još jedna. Unatoč svemu, ona je pozitivna i optimistična...

VIDEO

Prije godinu dana cijeli moj svijet se srušio. U to vrijeme sam bila na studiju u Osijeku i jedan dan sam napipala kvržicu. Nakon nekoliko pretraga liječnici su mi dali dijagnozu. U pitanju je smrtonosna Hodgkinova bolest, rekla nam je hrabra djevojka Ivana Šavora (19) iz Goričana kraj Međimurja.

U borbi sa zloćudnom bolešću Ivana je prošla kroz 11 kemoterapija i 23 zračenja, a čeka je i transplantacija matičnih stanica u KBC-u Merkur u Zagrebu. Isprva nije ni znala da je bolesna.

Znala je imati povremenu temperaturu, suhi kašalj i ostale simptome, no panika je nastala kad je napipala limfni čvor na vratu iznad ključne kosti. Priznaje kako joj je dugo trebalo da se privikne na život s rakom, no ističe kako joj je danas bolje.

- Imam neke svoje snove i želje te me to gura dalje. Jednog dana želim biti znanstvenica i pomagati drugim ljudima - kaže Ivana, kojoj najveću podršku pružaju mama Spomenka (45), brat (18) i tata Ivan (52), kojemu je također bila dijagnosticirana Hodginkova bolest, od koje se izliječio.

U nadi da će pomoći drugima, Ivana je priču o svojoj borbi objavila na Facebooku: “Čekanje pravog ili boljeg trenutka, čekanje ponedjeljka, sljedećeg mjeseca ili Nove godine se ne isplati. Ako zaista želimo nešto učiniti, trebamo učiniti to upravo sad, kad to želimo, u ovom trenutku! Život nema reprizu, nije generalna proba i mi nismo tu da bismo ga odgađali, nego da bismo živjeli za svaki trenutak”.

Motivaciju za život Ivana traži u nečemu što voli, zato se počela baviti fotografiranjem.

- Neopisiv je osjećaj kad uživate u prirodi, divite joj se, a usput te trenutke zabilježite i fotografijom. Kad fotografiram, zaboravim na bolest i vesela sam - kaže Ivana. Njezin veseli duh primijete i ostali: doktori, medicinske sestre, cimeri iz KBC-a Jordanovac i KBC-a Merkur, za koje ima samo riječi hvale.

- Osoblje iz bolnice je prekrasno. Jako su dragi ljudi. Svi me uvijek dočekaju sa smiješkom i olakšavaju mi boravak - kaže nam Ivana.

Borba s bolešću nije laka, no ističe kako je postala hrabrija i pozitivnija osoba. Sretna je svako jutro kad se probudi te slavi svaki novi dan.

- Bog ima neki plan za mene i sve ovo se događa s razlogom. Ova bolest je tu da bi me naučila kako postati još boljom i zahvalnijom osobom - kaže Ivana.

Zloćudna bolest

Hodgkinov limfom zahvaća limfne čvorove i koštanu srž. Bolesnici često imaju gensku podlogu za bolest.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 66
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura
DOBIO 13 GODINA ZATVORA

Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura

Bivši policajac Denis Lingart nepravomoćno je osuđen zbog 18 razbojništava i jednog u pokušaju. Mete su mu bile banke, Fina...