To je to što me zanima!

Izdan crveni meteoalarm za Dalmaciju: 'Budite spremni na poremećaje i prekid prometa'

Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati, priopćili su iz Ravnateljstva civilne zaštite
Vidi originalni članak

Olujni vjetar u Dalmaciji stvara probleme.  Od 9.30 sati zbog olujnih udara vjetra samo osobna vozila smiju prometovati na državnoj cesti DC1 Solin –Klis. Za ostale skupine vozila obilazak je Starom kliškom cestom.

Državni hidrometeorološki zavod izdao je crveno upozorenje za područje Velebitskog kanala, srednje i južne Dalmacije. Također je izdao i narančasto upozorenje za splitsku i dubrovačku regiju i Kvarner i Kvarnerić.

ZIMA POKAZALA ZUBE Pogledajte snijeg kod Imotskog: Palo i 10 centimetara, izmjerili su udare bure od 111 km/h

- Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu - napisali su na stranicamam civilne zaštite.

Na području splitske i dubrovačke regije puše mjestimice olujna bura i sjeverni vjetar, s mogućim orkanskim udarima. Najjači udari vjetra 65-145 km/h.

IZVANREDNO STANJE VIDEO Amerika na udaru povijesno snažne snježne oluje

- Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom - napomenuli su.

Na području Kvarner i Kvarnerića puše mjestimice jaka i vrlo jaka bura s najjačim udarima vjetra 35-55 čvorova (65-100 km/h). Na području sjeverne Dalmacije puše vrlo jaka bura i tramontana s najjačim udarima vjetra 35-60 čvorova (65-110 km/h).

HRVATSKA U MINUSIMA Jutros u Sinju -11: Novi ledeni val prvih dana veljače, moguć je obilni snijeg u našim krajevima

- Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu - zaključili su u priopćenju.

 

 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • nap 01.02.2022.

    Bura jaka danas

  • ŠefPilane 01.02.2022.

    Ja nisam ni vidio ni čuo nikakav alarm🤔

Komentiraj...
Vidi sve komentare