To je to što me zanima!

'Kajem se što sam kokain unio u Hrvatsku, bio sam očajan jer su mi djeca plakala od gladi'

Brazilac Luis Gustavo Coelho Da Silva (32), koji je u srpnju uhićen na "Tuđmanu", za devet mjeseci mogao bi na slobodu. Kokain vrijedan 1,2 milijuna kuna bio je skriven u bombonima i šamponima
Vidi originalni članak

Osjećam se krivim i kajem se. Nisam to trebao učiniti. Našao sam se u velikim financijskim problemima i na pogrešan sam način pokušao pomoći obitelji, rekao je Brazilac Luis Gustavo Coelho Da Silva (32) na Općinskom sudu u Velikoj Gorici.

DRUGI SLUČAJ U DVA TJEDNA Brazilca (32) uhitili u Zračnoj luci Zagreb: Švercao kokain u bočicama i vrećicama bombona

On je 10. srpnja sletio u Zagreb avionom koji je krenuo iz Sao Paola. U torbi je imao šest bočica kozmetičkih proizvoda u kojima se nalazio oko 1,5 kg kokaina te dvije vrećice bombona u kojima su se nalazila 43 paketića s drogom. U Hrvatsku je pokušao prokrijumčariti 2338, 25 g kokaina vrijednog 1,2 milijuna kuna.

"Torbu s drogom dali su mi u metrou"

- Radio sam kao vozač kamiona u tvornici pića u Manausu. Zbog pandemije sam ostao bez posla, a trebalo je prehraniti četvero djece.Imam dvije kćeri, a dvoje je od supruge. Grad je otišao u karantenu i financijska situacija mi je bila jako loša. Ni od koga nisam mogao posuditi novac- branio se mladi Brazilac.

FOTO: ZAPLIJENILI 3,5 KILE Ovo su Brazilci koji su 'pali' s kokainom u Zagrebu. Švercali ga u grudnjaku i šamponima

- Nakon nekog vremena na Faceu sam objavio oglas da trebam posao i ostavio broj telefona. Kontaktirali su me i pristao sam. Poslali su mi kartu za Sao Paolo i 1000 brazilskih reala.Odsjeo sam u hotelu gdje sam dobio avionsku kartu S. Paolo-Pariz-Zagreb. Dali su mi 1000 eura da torbu s drogom, koju su mi dali u metrou u Sao Paolu, a nisam znao koliko je ima, prenesem u Hrvatsku. Grozno je vidjeti djecu koja plaču jer su gladna , a vi ste nemoćni. Nakon slijetanja trebao sam otići u hotel i pričekati da netko dođe po to - branio se Coelho Da Silva dodavši da su mu obećali još 2000 eura kad se droga preuzme.

ODREDILI JOJ ISTRAŽNI ZATVOR Ekskluzivne fotografije: Ovo je Brazilka koja je progutala kilu koke, doveli je u Veliku Goricu

Iz Brazila su na Općinski sud u Velikoj Gorici stigle i potvrde da se protiv Coelha Da Silve ne vodi kazneni postupak i da nije bio pravomoćno osuđivan. 

"Droga na crnom tržištu vrijedi 1,2 milijuna kuna"

- Molim sudsko vijeće da pri odmjeravanju kazne uzme u obzir izrazitu društvenu opasnost koje činjenje ovakvih kaznenih djela predstavlja za RH. Sve je veći broj stranih državljana koji dolaze u RH unoseći drogu koja će završiti na ulicama i školama i dovesti u opasnost zdravlje djece i mladih. Ukupna vrijednost zaplijenjene droge na crnom tržištu je oko 1,2 milijuna kuna te smatram da će se pravednim kažnjavanjem počinitelja ispuniti i specijalna i generalna prevencija, odnosno utjecati na eventualne počinitelje da ih se odvrati od počinjenja sličnih kaznenih djela- rekao je u završnim riječima zamjenik Općinske državne odvjetnice Matija Dubnjak dodavši kako okrivljeni nije jedini koji se našao u teškoj financijskoj situaciji "ali se drugi ne odlučuju na takve korake". 

DROGU SAKRILA U ODJEĆU Mlada Brazilka (22) u Zračnoj luci u Zagrebu pala s kokainom

Odvjetnica Aleksandra Vareškić Fodor u završnoj je riječi kazala kako njezin klijent nije znao koliko droge prenosi i da je to učinio iz očaja zbog teške financijske situacije u kojoj se našao. 

- Molim sud da kod odmjeravanja kazne uzme u obzir da je riječ o oženjenoj osobi mlađe životne dobi, ocu dvaju djevojčica koji skrbi o još dvoje djece, da je neosuđivan, da se protiv njega ne vodi drugi postupak kao i njegovo iskreno i detaljno priznanje i kajanje te da mu cilj nije bila daljnja preprodaja droge- kazala je odvjetnica Vareškić Fodor i predložila izricanje djelomično uvjetne osude. 

UHVAĆENA NA 'TUĐMANU' Brazilka koja je progutala kilu kokaina ima dvoje djece, mula je postala zbog prijetnji bande

Sutkinja Jasnica Rodić nepravomoćno ga je osudila na djelomičnu uvjetnu kaznu od 2,5 godine zatvora. Petnaest mjeseci morat će provesti u zatvoru,a ostatak kazne ne ako u sljedećih pet godina ne počini novo kazneno djelo.

"Dosadašnja neosuđivanost, priznanje i doprinos bržem rješavanju postupka i obiteljske prilike okrivljenog sud je je cijenio olakotnim, a otegotnim opasnost za društvo i raširenost takvih kaznenih djela", kratko je obrazložila presudu sutkinja Rodić. Od Coelha Da Silve, koji ostaje u istražnom zatvoru zbog opasnosti od bijega, oduzima se 1000 eura, a morat će platiti i oko 20.000 sudskih troškova.

Vrijeme provedeno u pritvoru računa mu se u kaznu pa bi, postane li presuda pravomoćna, za devet mjeseci mogao izaći na slobodu. No tužitelj Matija Dubnjak najvjerojatnije će se žaliti na nepravomoćnu presudu. 

Idi na 24sata

Komentari 34

  • ptica neznalica 05.11.2021.

    Kokain, je trenutno najrašireniji u RH.

  • roundtrain 05.11.2021.

    Da tada nije pao, opet bi švercao. Inače, sve droge treba legalizirati. Ionako cigarete i alkohol ubijaju stotinu puta više nego droge. Ali, tada korumpirani policajci i političari ne bi imali dodatni prihod.

  • Hrvazistanac 05.11.2021.

    Sigurno se kaju i oni što su maznuli muriji iz murije 70 kila koke ;))

Komentiraj...
Vidi sve komentare