To je to što me zanima!

Kaže Plenković da je korupcija manji problem nego što se piše u medijima. Ali je opet ogroman

Pozvao se jučer premijer na izvješće Agencije Fitch i naglasio kako "kažu da je korupcija manji problem nego što bi se to dalo zaključiti iz novinskih izvješća". Ali agencija je napisala tek da je u Hrvatskoj "niska korupcija".
Vidi originalni članak

Pohvalio se premijer Andrej Plenković jučer u Slavonskom Brodu potvrdom investicijskog rejtinga Agencije Fitch, naglasio njezine pozitivne ocjene o dugoj tradiciji političke stabilnosti i kvalitetnom funkcioniranju institucija, a onda izjavio: "Između ostalog kažu da je korupcija manji problem nego što bi se to dalo zaključiti iz novinskih izvješća".

Fitch ipak nije to tako formulirao. U izvješću koji se može naći na njihovoj web stranici koristi se jedino termin "niska korupcija" ("low corruption"). Nema komparacije s novinskim izvješćima. To je Plenković malo prilagodio domaćoj publici.

Jer ta publika konzumira medije, a ne Fitchova izvješća. I korupciju promatra kroz vlastito iskustvo i novinarske tekstove, prati iz prvog reda HDZ-ova korupcijskog kabareta, za razliku od analitičara rejting agencija.

I zato je Plenkoviću bilo bitno da formulaciju o "niskoj korupciji" malo pojača kontrastom u odnosu na "medijska izvješća". 

POTOP HDZ-A Loša oporba i jaka mreža klijenata mogu HDZ-u opet poslužiti kao Noina arka

Koliko malo je dovoljno?

Jer tridesetak korupcijskih afera ove vlasti, zajedno s još desetinama korupcijskih afera na svim političkim razinama i u redovima ostalih stranaka, govori više od konstatacije Fitcha da Hrvatska uživa "nisku razinu korupcije". 

Svakako je dobra vijest da Fitch to misli: kreditni i investicijski rejting Hrvatske je stabilan, što je pozitivno u odnosu na potencijalna ulaganja. Ali to se opet više može pripisati ulasku u eurozonu koji je sa sobom nosio sređivanje javnih financija i smanjenje javnog duga.

Ali što hrvatskim građanima znači ta formulacija kojom se Plenković pohvalio na svečanoj sjednici Skupštine Brodsko-posavske županije?

Među najgorima u EU

Prema zadnjem Indeksu percepcije korupcije Transparency Internationala za 2022. godinu, Hrvatska je napredovala za šest mjesta i izjednačila se s Ruandom. Bolje je prošla od nekih zemalja u okruženju, svakako Srbije i BiH, ali je isto tako ocijenjena bolje samo od tri članice Europske unije - Mađarske, Bugarske i Rumunjske. 

S indeksom percepcije korupcije od 50 Hrvatska se na skali od 0-100 zaustavila točno na pola puta. Može li se to nazvati "niskom korupcijom"? Ako je, primjerice, među najvišima u Europskoj uniji? 

I tako, čini se da Plenkovićeva Hrvatska živi dvostruku stvarnost: jednu u službenim izvješćima stranih agencija, a drugu u svakodnevnim aferama koje zatrpavaju hrvatske medije. Svakoga tjedna potrese nas afera jedna, ministri odlaze u zatvor ili pred sud, a mnoge afere još ne završavaju pravosudnim ishodom.

Neki bi rekli, premda ne i Fitch, da razlog za to leži u političkoj kontroli institucija i pravosuđa.

TEŽAK PORAZ Izvanredni izbori u četiri grada i općine, HDZ je svugdje izgubio. Analitičar: 'Očekivani rezultati'

Veličina je važna

I stoga, kad poručuje da je "korupcija manji problem nego što bi se moglo zaključiti iz novinskih izvješća", Plenković ipak nije ustvrdio da korupcija u Hrvatskoj nije problem. Ili da je mali problem. Tek da je "manji od onoga što pišu mediji". A mediji, falabogu, o toj korupciji pišu traktate.

"Vidi se da imamo tih problema i da ih rješavamo", nadovezao se premijer. 

Pa je tako, primjerice, na natječaju za stranicu preko koje će se prijavljivati korupcija najnižu ponudu dao poznanik ministra Vilija Beroša, inače autor prve web stranice HDZ-a. To se zove rješavanje problema.

"Borba protiv korupcije ne postoji"

Predsjednica Transparency Internationala Davorka Budimir ocijenila je prije par mjeseci, povodom izvješća o Indeksu percepcije korupcije, kako "u ovom trenutku borba protiv korupcije u Hrvatskoj ne postoji, nego se upravo ove korupcijske i antikorupcijske teme koristi samo i isključivo za to da se diskreditira političke protivnike".

Ili da se, kako to čini Plenković, u pripremi terena za naredne izbore umanjuju razmjeri korupcije u hrvatskom društvu. Točnije, umanjuju u odnosu na ono što se objavljuje u medijima.

Nema sumnje da će Plenković dobar dio svoje kampanje trošiti na ublažavanje korupcijskih afera i opasnosti od korupcije, te stavljati naglasak na pozitivne financijske i ekonomske aspekte. 

Pitanje je samo kome se zapravo obraća: svim građanima ili samo svojim biračima? Koga misli u to uvjeriti?

Idi na 24sata

Komentari 56

  • MateoIvan74 19.04.2023.

    Korupcija je manji problem, ali plenković i hdz su veliki problem.

  • Uvijek ispred 18.04.2023.

    Plenković je postao iluzionist, eto Copperfield ostaje bez posla.

  • kormilar 18.04.2023.

    Plenković će ostati predsjednik HDZ-a sve dok dopušta pljačku, korupciju, klijentelizam i ostali kriminal njegovih članova! Toliko o domoljubnom HDZ-u!

Komentiraj...
Vidi sve komentare