Obavijesti

News

Komentari 56

Kaže Plenković da je korupcija manji problem nego što se piše u medijima. Ali je opet ogroman

Kaže Plenković da je korupcija manji problem nego što se piše u medijima.  Ali je opet ogroman
1

Pozvao se jučer premijer na izvješće Agencije Fitch i naglasio kako "kažu da je korupcija manji problem nego što bi se to dalo zaključiti iz novinskih izvješća". Ali agencija je napisala tek da je u Hrvatskoj "niska korupcija".

VIDEO

Pohvalio se premijer Andrej Plenković jučer u Slavonskom Brodu potvrdom investicijskog rejtinga Agencije Fitch, naglasio njezine pozitivne ocjene o dugoj tradiciji političke stabilnosti i kvalitetnom funkcioniranju institucija, a onda izjavio: "Između ostalog kažu da je korupcija manji problem nego što bi se to dalo zaključiti iz novinskih izvješća".

Fitch ipak nije to tako formulirao. U izvješću koji se može naći na njihovoj web stranici koristi se jedino termin "niska korupcija" ("low corruption"). Nema komparacije s novinskim izvješćima. To je Plenković malo prilagodio domaćoj publici.

Jer ta publika konzumira medije, a ne Fitchova izvješća. I korupciju promatra kroz vlastito iskustvo i novinarske tekstove, prati iz prvog reda HDZ-ova korupcijskog kabareta, za razliku od analitičara rejting agencija.

I zato je Plenkoviću bilo bitno da formulaciju o "niskoj korupciji" malo pojača kontrastom u odnosu na "medijska izvješća". 

Loša oporba i jaka mreža klijenata mogu HDZ-u opet poslužiti kao Noina arka
Loša oporba i jaka mreža klijenata mogu HDZ-u opet poslužiti kao Noina arka

Koliko malo je dovoljno?

Jer tridesetak korupcijskih afera ove vlasti, zajedno s još desetinama korupcijskih afera na svim političkim razinama i u redovima ostalih stranaka, govori više od konstatacije Fitcha da Hrvatska uživa "nisku razinu korupcije". 

Svakako je dobra vijest da Fitch to misli: kreditni i investicijski rejting Hrvatske je stabilan, što je pozitivno u odnosu na potencijalna ulaganja. Ali to se opet više može pripisati ulasku u eurozonu koji je sa sobom nosio sređivanje javnih financija i smanjenje javnog duga.

Ali što hrvatskim građanima znači ta formulacija kojom se Plenković pohvalio na svečanoj sjednici Skupštine Brodsko-posavske županije?

Među najgorima u EU

Prema zadnjem Indeksu percepcije korupcije Transparency Internationala za 2022. godinu, Hrvatska je napredovala za šest mjesta i izjednačila se s Ruandom. Bolje je prošla od nekih zemalja u okruženju, svakako Srbije i BiH, ali je isto tako ocijenjena bolje samo od tri članice Europske unije - Mađarske, Bugarske i Rumunjske. 

S indeksom percepcije korupcije od 50 Hrvatska se na skali od 0-100 zaustavila točno na pola puta. Može li se to nazvati "niskom korupcijom"? Ako je, primjerice, među najvišima u Europskoj uniji? 

I tako, čini se da Plenkovićeva Hrvatska živi dvostruku stvarnost: jednu u službenim izvješćima stranih agencija, a drugu u svakodnevnim aferama koje zatrpavaju hrvatske medije. Svakoga tjedna potrese nas afera jedna, ministri odlaze u zatvor ili pred sud, a mnoge afere još ne završavaju pravosudnim ishodom.

Neki bi rekli, premda ne i Fitch, da razlog za to leži u političkoj kontroli institucija i pravosuđa.

Izvanredni izbori u četiri grada i općine, HDZ je svugdje izgubio. Analitičar: 'Očekivani rezultati'
Izvanredni izbori u četiri grada i općine, HDZ je svugdje izgubio. Analitičar: 'Očekivani rezultati'

Veličina je važna

I stoga, kad poručuje da je "korupcija manji problem nego što bi se moglo zaključiti iz novinskih izvješća", Plenković ipak nije ustvrdio da korupcija u Hrvatskoj nije problem. Ili da je mali problem. Tek da je "manji od onoga što pišu mediji". A mediji, falabogu, o toj korupciji pišu traktate.

"Vidi se da imamo tih problema i da ih rješavamo", nadovezao se premijer. 

Pa je tako, primjerice, na natječaju za stranicu preko koje će se prijavljivati korupcija najnižu ponudu dao poznanik ministra Vilija Beroša, inače autor prve web stranice HDZ-a. To se zove rješavanje problema.

"Borba protiv korupcije ne postoji"

Predsjednica Transparency Internationala Davorka Budimir ocijenila je prije par mjeseci, povodom izvješća o Indeksu percepcije korupcije, kako "u ovom trenutku borba protiv korupcije u Hrvatskoj ne postoji, nego se upravo ove korupcijske i antikorupcijske teme koristi samo i isključivo za to da se diskreditira političke protivnike".

Ili da se, kako to čini Plenković, u pripremi terena za naredne izbore umanjuju razmjeri korupcije u hrvatskom društvu. Točnije, umanjuju u odnosu na ono što se objavljuje u medijima.

Nema sumnje da će Plenković dobar dio svoje kampanje trošiti na ublažavanje korupcijskih afera i opasnosti od korupcije, te stavljati naglasak na pozitivne financijske i ekonomske aspekte. 

Pitanje je samo kome se zapravo obraća: svim građanima ili samo svojim biračima? Koga misli u to uvjeriti?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...