To je to što me zanima!

Slučaj trudnice i pobačaja u KBC Osijek: Iza inspekcije, smijenili su predstojnicu ginekologije

Inspekcija je utvrdila da nisu samo pacijentici M prekršena prava i da se zakon kršio više puta
Vidi originalni članak

Pacijentica M. se javila 24sata nakon niza nepravilnosti vezanih uz njen legalni pobačaj, a nakon toga smo otkrili da u smjernicama izmišljaju Zakon i Ustav. Inspekcija je utvrdila nepravilnosti u nekoliko slučajeva.

KBC Osijek je službeni dokument na njihovoj službenoj stranici kojim obmanjuju pacijentice, daju im krive informacije, navode znanstveno pobijene tvrdnje i izmišljaju Zakon i Ustav, uklonio nakon našeg upita.

SLUČAJ PACIJENTICE M. Inspekcija utvrdila nepravilnosti u KBC Osijek: Pacijentica M. nije jedina nad kojom su kršili zakon

Dobili smo i odgovor iz bolnice.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti: 

Dana 9. i 10. lipnja 2022. godine obavljen je zdravstveno-inspekcijski nadzor u predmetu tijeka medicinskog zbrinjavanja pacijentice M. od strane djelatnika Klinike za ginekologiju i opstetriciju KBC-a Osijek.  

KBC Osijek je postupio sukladno rješenju nadležne inspekcije odnosno postupa sukladno čl. 15. Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece.   Posebno ističemo kako je KBC Osijek i prije zaprimanja nalaza nadležne inspekcije proveo unutarnju kontrolu putem Povjerenstva za unutarnji nadzor KBC-a Osijek te Povjerenstva za medicinsku dokumentaciju te je sukladno tim nalazima već i sam izvršio dio korekcija rada Klinike za ginekologiju i opstetriciju KBC-a Osijek.  

Nadalje, u članku 3. Pravilnika o uvjetima za unutarnji ustroj kliničkih zdravstvenih ustanova propisano je kako je odgovorna osoba klinike predstojnik klinike. S obzirom na utvrđene stručne propuste u radu klinike, te sukladno čl. 32. Statuta KBC-a Osijek, ravnatelj je donio odluku o razrješenju predstojnice Klinike za ginekologiju i opstetriciju KBC-a Osijek.

Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva je uvidom u obrazac Informiranog pristanka za prekid trudnoće utvrdila kako je u istom navedeno da se prekid trudnoće može izvršiti do 10 tjedna od dana zadnje menstruacije te da je isto u suprotnosti sa čl. 15. Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece kojim je propisano da se prekid trudnoće može izvršiti do isteka deset tjedana od dana začeća.  Nadzorom je utvrđeno da su se odluke komisije prvog stupnja donosile temeljem naslijeđene prakse u KBC-u Osijek slijedom čega je i doneseno Rješenje zdravstvene inspekcije o potrebi usklađivanja sa važećim zakonodavstvom. Ističemo kako se obrazac Informiranog pristanka za prekid trudnoće uskladio sa odredbama navedenog zakona još prilikom nadzora zdravstvene inspekcije te se nije ulazilo u detaljne analize svakog pojedinačnog slučaja koje će biti naknadno provedeno na razini bolnice.

Radi se o predstojnici Andrijani Muller-Vranješ, inače docentici na medicini. Predsjednik katedre za ginekologiju i opstetriciju je doktor Šijanović, koji je napisao sporni dokument.

VIŠE O TOME PROČITAJTE OVDJE

Idi na 24sata

Komentari 117

  • sanjica81 01.08.2022.

    Doktorica M.Vranješ je prekrasna liječnica koja je jako stručna!! Ležala sam na gini duže vrijeme i rodila sam itd... odgovorno vam tvrdim da je žena savršen čovjek i liječnik! Sa svima detaljno i stručno a niti malo nije badobudna što je rijetko kod liječnika! A ova inspekcija, ma dajjjj pa to nešto ne štima!!!!

  • Luna777 01.08.2022.

    A kada će smjena Beroša, zbog nepotrebnih silnih utrošenih milijuna za medicinsku aparaturu i programe?

  • Uranela007 01.08.2022.

    Svaka žena ima pravo odluciti šta ce i kako ce nitko nemoze odluciti umjesto nje dali ce napraviti abortus ili ne nismo u pravijeku ...neandertalaca odavno nema ,ali izgleda da se još po koji nađe i dan danas ...

Komentiraj...
Vidi sve komentare