Obavijesti

News

Komentari 117

Slučaj trudnice i pobačaja u KBC Osijek: Iza inspekcije, smijenili su predstojnicu ginekologije

Slučaj trudnice i pobačaja u KBC Osijek: Iza inspekcije, smijenili su predstojnicu ginekologije

Inspekcija je utvrdila da nisu samo pacijentici M prekršena prava i da se zakon kršio više puta

VIDEO

Pacijentica M. se javila 24sata nakon niza nepravilnosti vezanih uz njen legalni pobačaj, a nakon toga smo otkrili da u smjernicama izmišljaju Zakon i Ustav. Inspekcija je utvrdila nepravilnosti u nekoliko slučajeva.

KBC Osijek je službeni dokument na njihovoj službenoj stranici kojim obmanjuju pacijentice, daju im krive informacije, navode znanstveno pobijene tvrdnje i izmišljaju Zakon i Ustav, uklonio nakon našeg upita.

Inspekcija utvrdila nepravilnosti u KBC Osijek: Pacijentica M. nije jedina nad kojom su kršili zakon
Inspekcija utvrdila nepravilnosti u KBC Osijek: Pacijentica M. nije jedina nad kojom su kršili zakon

Dobili smo i odgovor iz bolnice.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti: 

Dana 9. i 10. lipnja 2022. godine obavljen je zdravstveno-inspekcijski nadzor u predmetu tijeka medicinskog zbrinjavanja pacijentice M. od strane djelatnika Klinike za ginekologiju i opstetriciju KBC-a Osijek.  

KBC Osijek je postupio sukladno rješenju nadležne inspekcije odnosno postupa sukladno čl. 15. Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece.   Posebno ističemo kako je KBC Osijek i prije zaprimanja nalaza nadležne inspekcije proveo unutarnju kontrolu putem Povjerenstva za unutarnji nadzor KBC-a Osijek te Povjerenstva za medicinsku dokumentaciju te je sukladno tim nalazima već i sam izvršio dio korekcija rada Klinike za ginekologiju i opstetriciju KBC-a Osijek.  

Nadalje, u članku 3. Pravilnika o uvjetima za unutarnji ustroj kliničkih zdravstvenih ustanova propisano je kako je odgovorna osoba klinike predstojnik klinike. S obzirom na utvrđene stručne propuste u radu klinike, te sukladno čl. 32. Statuta KBC-a Osijek, ravnatelj je donio odluku o razrješenju predstojnice Klinike za ginekologiju i opstetriciju KBC-a Osijek.

Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva je uvidom u obrazac Informiranog pristanka za prekid trudnoće utvrdila kako je u istom navedeno da se prekid trudnoće može izvršiti do 10 tjedna od dana zadnje menstruacije te da je isto u suprotnosti sa čl. 15. Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece kojim je propisano da se prekid trudnoće može izvršiti do isteka deset tjedana od dana začeća.  Nadzorom je utvrđeno da su se odluke komisije prvog stupnja donosile temeljem naslijeđene prakse u KBC-u Osijek slijedom čega je i doneseno Rješenje zdravstvene inspekcije o potrebi usklađivanja sa važećim zakonodavstvom. Ističemo kako se obrazac Informiranog pristanka za prekid trudnoće uskladio sa odredbama navedenog zakona još prilikom nadzora zdravstvene inspekcije te se nije ulazilo u detaljne analize svakog pojedinačnog slučaja koje će biti naknadno provedeno na razini bolnice.

Radi se o predstojnici Andrijani Muller-Vranješ, inače docentici na medicini. Predsjednik katedre za ginekologiju i opstetriciju je doktor Šijanović, koji je napisao sporni dokument.

VIŠE O TOME PROČITAJTE OVDJE

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 117
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk