To je to što me zanima!

Korona uništila turizam: Sezona je u minusu od 7 mlrd. eura

Iznajmljivačima otkazuju i stalni gosti koji su dolazili dvadeset godina. Ni niže cijene svih usluga ne privlače turiste, a i prodaja suvenira drastično je smanjena
Vidi originalni članak

Turistička sezona bit će na 50 do 60 posto prošlogodišnje, što je više od najružičastijih proljetnih prognoza koje su predviđale 30 posto lanjskih brojki. Hrvatska je fatalno vezana za turizam pa će rupe koje nastanu u tom sektoru biti značajnije i relativno veće nego one koje nastaju drugdje. 

- Kriza i općenito situacija nastala zbog korone mogli bi nam pomoći da rasvijetlimo pogled na pogreške dosadašnje ekonomske politike - kaže nam dr. Ljubo Jurčić i nastavlja: - Ključna pogreška je bila da se suviše komotno oslanjamo na turizam koji je preosjetljiva biljka, pa ako bismo iz toga izvukli pouke, bilo bi dobro, ali nisam optimist.

POGLEDAJTE VIDEO Turisti na Murteru

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Hrvatska je ove godine trebala zaraditi više od 13 milijardi eura od turizma. Ako dobacimo do 5 do 6 milijardi bit će to veliki uspjeh, ali će u oba slučaja ostati rupa veća od 7 milijardi eura. 

Od Europe možemo dobiti puno manje. Razmišlja li naša politička elita kako nadomjestiti tu rupu? Ljubo Jurčić misli da se ne ubijaju od razmišljanja te vrste.

- Mi uvijek proizvodimo iluziju da će se nešto riješiti samo od sebe, da ćemo jednom iluzijom riješiti drugu. Uvjereni smo da će nas spasiti privatizacija, pa dioničarstvo, pa turizam. Sve se to odvija prema formuli ‘kruha bez motike’.

ŠOK U PODNE Sirove strasti u Novigradu: 'Pa zar morate, plaža je puna djece'

Ekonomisti godinama upozoravaju na našu ranjivost zbog dominacije turizma u BDP-u, ali badava. 

- Umjesto da se sad okrenemo industriji, mi smo se okrenuli prosjačenju od Europe. Mi ćemo privući nešto sitno novca koji nam pripada, ali to neće biti puno, a još važnije, to neće biti dovoljno. Bit će to loše buđenje - govori Jurčić.

 Dr. Vedrana Pribićević (ZŠEM) kaže da ćemo na stagnaciju morati dulje računati.

- Prije svega, podaci o mobilnosti koje prikuplja Google pokazali su da se za sada mobilnost ljudi stabilizirala na razinama nižim od onih prije korone. To je znak da vraćanje na staro neće biti moguće dok rizik od zaraze posve ne nestane. Do promjena će doći, htjeli mi to ili ne - kaže ona.

MUKE PO SEZONI Iznajmljivači snizili cijene i do 30% ali rezervacija nema: Neki su izgubili i do 100.000 kuna

Orijentacija na turizam vukla je promjene u jednom smjeru, transformativni učinak pandemije po gospodarstvo vući će u drugom. 

- Ni sljedeća turistička sezona neće biti poput one u prošloj godini, znači i dogodine će biti manje prihoda u proračunu od turizma, pa bi stranke trebale nuditi rješenje za tu situaciju, ali to je tema koja se izbjegava - rekao je nedavno dr. Željko Lovrinčević, koji misli da će se zbog rješavanja tog problema morati postaviti pitanje nacionalizacije drugog mirovinskog stupa.

Idi na 24sata

Komentari 332

  • centarfor 29.07.2020.

    Citiram: "Umjesto da se sad okrenemo industriji, mi smo se okrenuli prosjačenju od Europe". Lako je teoretizirati i laprdati. Novac potreban za investiranje sigurno nije problem. Problem je to što u Hrvatskoj nema radne snage. Kada bi sutra došao bilo koji proizvođač napr automobila i zatražio 2000 radnika za tvornicu mogao bi se odmah potruditi tražiti neku drugu državu. U Hrvatskoj ima radnika na burzi ali nitko neće da radi. Dođu raditi na par dana i onda kažu da nisu za to i opet se mogu vratiti na burzu rada. I to je glavni problem. Jednostavno radije idu na brzu sa siću nego raditi 4-5 hiljada.

  • Prva proleterska_1_1 29.07.2020.

    U mom gradu , u kojem su lane turisti hodali sami sebi po glavi , nema ove godine ni 10%

  • Prva proleterska_1_1 29.07.2020.

    Na ukupni BDP od 60km€ je 7km € 11.6 % šta više nije ni Plenkovićevih 9.8 %prije izbora a bome ni 10.8 posle izbora ! Još malo , pa ćemo doći na mojih 15- 20 % pada BDP u 2020 g. !

Komentiraj...
Vidi sve komentare