To je to što me zanima!

Lora Vidović upozorava na sivu zonu naplate dugovanja

Nakon najave o smanjivanju prodaje dugova agencijama za naplatu potraživanja i ususret skorom isteku moratorija na ovrhe, Lora Vidović je upozorila da rad ovih agencija treba regulirati zakonom
Vidi originalni članak

Ministarstvo financija prošli je tjedan predložilo izmjene i dopune Zakona o porezu na dobit kojima se, između ostalog, nastoji smanjiti prodaju dugova agencijama za naplatu potraživanja. Iako dobrodošla, ova mjera ne može ni približno odgovoriti na probleme prezaduženih i dugotrajno blokiranih građana koji su izloženi neugodnostima zbog nedostatka regulacije rada ovih agencija, smatra Pučka pravobraniteljica. 

U srijedu su iz njenog ureda poslali priopćenje u kojem podsjećaju da je pravobraniteljica Lora Vidović u više godišnjih izvješća davala preporuku Ministarstvu financija da izradi prijedlog zakona kojim će se regulirati poslovanje pravnih osoba specijaliziranih za otkup i naplatu potraživanja. 

UPUTE FINE Uskoro opet kreću ovrhe: Ovako provjerite je li netko protiv vas pokrenuo ovršni postupak...
No, kako ističu, preporuka još uvijek nije provedena pa se građani i dalje osjećaju nezaštićeno jer nedostatak standarda i pravila postupanja pri naplati dugovanja ugrožava njihova ljudska prava i tako ih čini dodatno ranjivima. 

Upozoravaju i na sustav ovrha koji "djeluje kao začarani krug u kojem su dužnici paralizirani dugom iz kojeg ne mogu izaći, a vjerovnici ne uspijevaju naplatiti svoja potraživanja".

"Socijalna država, što po ustavnom uređenju Hrvatska i jest, trebala bi stvarati uvjete za dostojanstven život svih građana, a to u ovom slučaju podrazumijeva kreiranje ovršnog postupka koji će biti pravedan, brz, učinkovit i jeftin, osigurati procesnu ravnotežu stranaka i zaštititi dostojanstvo ovršenika. To je nužno i zbog vraćanja povjerenja građana u institucije čime bi se ojačala i svijest o financijskoj odgovornosti i obvezi vraćanja dugova. 

STIŽE TEŠKA JESEN Kraj moratorija na ovrhe: 'Kako platiti dug ako nemaš novca?'

Opravdana su stoga i velika očekivanja od Ministarstva pravosuđa i uprave po pitanju Ovršnog zakona, čije bi izmjene i dopune uskoro trebale biti u javnom savjetovanju, u koje će se prijedlozima i komentarima svakako uključiti i pravobraniteljica", navode u priopćenju.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • 07.10.2020.

    Krajnje je vrijeme da se tim kamatarima koji su otkupili dugove banaka stane na kraj. Imamo najgori Ovršni zakon na svijetu, vrijeme je da se tome stane na kraj.

Komentiraj...
Vidi sve komentare