Obavijesti

News

Komentari 89

Kraj moratorija na ovrhe: 'Kako platiti dug ako nemaš novca?'

Kraj moratorija na ovrhe: 'Kako platiti dug ako nemaš novca?'

U ovom procesu su nam najvažniji interesi ovršenih građana i njih smo saslušali. Zatražili smo od FINA-e podatak o broju ovrha i sukladno ćemo o tome donijeti odluku, rekao je ministar Malenica

VIDEO

Moratorij na ovrhe koji je uveden zbog pandemije ističe 18. listopada, a kod javnih bilježnika trenutačno je 170 tisuća prijedloga za ovrhu. O toj su temi u HRT-ovoj emisiji Otvoreno govorili Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave, Sarajko Baksa, Udruga Blokirani, Vinka Ilak, FINA, Zdenko Adrović, direktor Hrvatske udruge banaka Nikola Grmoja i član saborskog Odbora za pravosuđe (Most).

- U ovom procesu su nam najvažniji interesi ovršenih građana i njih smo saslušali. Zatražili smo od Fine podatak o broju ovrha i sukladno ćemo o tome donijeti odluku. Uzet ćemo u obzir egzistenciju ovršenika, ali i potrebe i potraživanje vjerovnika - rekao je ministar.

Baksa je rekao kako su mjere odgode donesene zbog koronavirusa, ali korona nije prestala. Dogodila se politika.

'Za sada su sve opcije otvorene'
'Za sada su sve opcije otvorene'

- Još smo u situaciji korone i potrebna je odgoda. Vidljivo je da broj ovrha pada zato što su ljudi deblokirani i počeli su servisirati svoje obveze, ali one stare obveze im stoje zato što ih nisu u stanju servisirati - rekao je i dodao kako je potreban moratorij do daljnjeg dok se ne vidi kako pomoći ljudima da pokriju svoja stara dugovanja.

Baksa se pita kako natjerati čovjeka da plati nešto što ne može. Kako kaže, Ovršni zakon je represivni i u svojoj sastavnici i nema komponentu humanosti.

Ilak je rekla kako je Fina dobila podatke od travnja do kolovoza, a to je 174 tisuće novih osnova za plaćanje, ali prema njima se ovrha ne provodi.

- Kada očekujemo broj zabilježenih javnobilježničkih prijedloga, a oni su 170  tisuća, uobičajeno je da 85 posto od njih postane pravomoćno i kada na to dodamo 145 tisuća, dobijemo oko 320 tisuća predmeta i to je ista situacija kao i prošle godine, istaknula je Ilak.

Oko 400.000 građana strepi od ovrha koje stižu 18. listopada
Oko 400.000 građana strepi od ovrha koje stižu 18. listopada

Naglasila je da ako se nastavi ovakav trend blokiranih da će ih biti 238 tisuća, a to je isto kao što je bio 31. ožujka.

- Imamo kontinuirani broj blokiranih i novih ovrha koje primamo na mjesečnoj razini - istaknula je Ilak.

- U odnosu na 2018. godinu imamo 90 tisuća manje blokiranih i oni kontinuirano idu prema dolje - rekla je i dodala kako ovrhe koje su trenutno kod bilježnika i kod FINE, su ovrhe koje su nastale prije korone.

- Neplaćena potraživanja koja su nastala za vrijeme korone, doći će na naplatu nakon listopada - naglasila je Ilak za HRT.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 89
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović