To je to što me zanima!

Michel: 'Odgovorni za rat u Ukrajini bit će suočeni s međunarodnim pravosuđem'

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Rusija je odgovorna za ovaj rat. Rusija i jedino ona. Ciljanje civilnog stanovništva, žena, djece, to su sve zločini i odgovorni moraju biti izvedeni pred međunarodno pravosuđe, rekao je
Vidi originalni članak

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel rekao je u srijedu pred Europskim parlamentom da će se odgovorni za zločine počinjene u Ukrajini, na koju je Rusija izvršila invaziju prije mjesec dana, suočiti s "međunarodnim pravosuđem".

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

"Rusija je odgovorna za ovaj rat. Rusija i jedino ona. Ciljanje civilnog stanovništva, žena, djece, to su sve zločini i odgovorni moraju biti izvedeni pred međunarodno pravosuđe. To neće proći nekažnjeno ni u kojem slučaju", rekao je Michel obraćajući se europskim zastupnicima na plenarnoj sjednici u Bruxellesu.

Pritisci proizašli iz rata u Ukrajini pokazali su snagu, ali i slabosti Europske unije, poručio je Michel tijekom zajedničke rasprave o sastancima na vrhu Europske unije.

Na plenarnoj sjednici EP-a raspravlja se o ishodu neformalnog sastanka na vrhu održanog 10. i 11. ožujka i prioritetima za sastanak Europskog vijeća 24. i 25. ožujka.

STOPIRALI TRI JAHTE Iz Rijeke premjestili jahtu kojoj su zabranili isploviti zbog veze s oligarsima. Odlazi u Trogir

„Kada govorimo o našim slabostima, prvo je to slabost na energetskom planu. Mi želimo biti neovisni u budućnosti, ali moramo odmah poduzeti mjere kako bismo povećali našu neovisnost i kako bismo prestali biti ovisni o fosilnim gorivima,“, rekao je Michel.

Šefovi država i vlada EU-a bi u svojim zaključcima na samitu u četvrtak i petak trebali podržati prijedlog Europske komisije da se uvede obveza prema kojoj su države članice dužne svoja skladišta plina napuniti najmanje 90 posto prije sljedeće zimske sezone.

GEOPOLITIČKI STRUČNJAK Cvrtila: Četiri su mogućnosti da rat u Ukrajini završi. Nažalost, nijedna od njih nije izvjesna...

"Druga tema, s tim povezana: radi se o Europi i jačanju njezinih obrambenih sposobnosti. Mnogi govore da moramo povećati europske kapacitete na sigurnosnom i obrambenom planu. Moramo promijeniti brzinu. Odluka koju su hrabro donijeli 27 čelnika europskih država članica, vezana uz suradnju na obrambenom planu je veliki korak naprijed", rekao je Michel.

>>Uživo događanja iz Ukrajine pratite ovdje

Čelnici Unije usuglasili su se o daljnjim mjerama odgovora na rusku invaziju Ukrajine i njezine posljedice po sigurnost i suverenost Europe, koje su naveli u Izjavi iz Versaillesa donesenoj 11. ožujka.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • pura7 23.03.2022.

    Vlada SAD je bombardovala 33 zemlje, zar to nije ratni zločin protiv čovečnosti i međunarodnog prava.Svi Evropljani su ćutali pa čak i UN.Evropu patroniziraju SAD i NATO u tom pogledu i UN.Prvo Busha i Obamu onda rest fo US-Maniaks

  • 23.03.2022.

    Da prvo skočite pa rečete "hop"!?

  • ksenijast 23.03.2022.

    ...kad drmne ekonomiju brzo se ide na sud...sta je sve Hrvatska prosla i dok je doslo do suda...

Komentiraj...
Vidi sve komentare