To je to što me zanima!

'Ministar Fuchs treba razmisliti o testiranju učitelja kako škole ne bi postale nova žarišta...'

U SDP-u upozoravaju da četiri dana prije početka nove školske godine nema jasnog i provedivog plana kako će se nastava odvijati. Traže od ministra da odgovori na sva pitanja....
Vidi originalni članak

Nova školska godina jednadžba je sa svim nepoznanicama, upozorili su zastupnici SDP-a napominjući kako ni četiri dana prije početka nove školske godine nemamo jasnog i provedivog plana za provođenje nastave tijekom epidemije korone, dok druge zemlje imaju razrađeno više scenarija, Podsjetili su da su još u travnju tražili osnivanje kriznog stožera za obrazovanje koji bi u lipnju počeo pripremati novu školsku godinu, ali to nije usvojeno.

. Mi imamo jedino novo povjerenstvo od 23 umne glave. U hrvatskoj politici vrijedi pravilo, ako nešto ne želite riješiti onda osnujte povjerenstvo. Čini se da se vladajućoj obrazovnoj strukturi ne žuri i ne razumiju da samo dobrom pripremom može izbjeći kaos u obrazovnom sustavu - kazao je Domagoj Hajduković

Najporaznije je, kaže, što se struka sustavno ignorira, iako bi oni na sve izazove dali najbolje odgovore. 

NEMA LABAVO Fuchs: Učenike koji neće nositi masku moći će se poslati kući. Mali Šimun kreće u vrtić

- Nastavnici se šale da se za novu školsku godinu pripremaju tabletama za smirenje i sa puno dezinficijensa, ali nažalost to je jedino što je obrazovna politika priredila, a i to će morati kupiti iz vlastitih džepova. Kako sada stvari stoje bit ćemo žrtve mijenjanja uputa na tjednoj ili dnevnoj bazi, a najviše će stradati roditelji, učenici, nastavnici i učitelji te ravnatelji - ustvrdio je Hajduković. 

I dok učenici studenti, nastavnici i roditelji čekaju odgovore, Sabina Glasovac napominje kako resorno ministarstvo čeka Godota. Poziva ,a je ministra Radovana Fuchsa da prije početka školske, a uskoro i akademske godine odgovori na sva otvorena pitanja i stvori pretpostavke za osiguravanje higijenskih i epidemioloških uvjeta u svim obrazovnim ustanovama.

Traži i evaluaciju on-line nastave, koje za prošlu godinu nije bilo, jer je smatra ključnom kao pomoć učiteljima, nastavnicima, ali i učenicima kako bi se izbjegli problemi uočeni u ožujku i travnju. Poziva da se osigura dovoljan broj prvenstveno čistačica, koje će morati provoditi higijenske mjere, ali i da se nabavi dezinficijens, maske i viziri. 

NE BOJE SE VIRUSA Precizne upute školama: 'Ako se u razredu razboli samo jedno dijete, nema prekida nastave'

- Ne smije se dogoditi da sredstava, koja su nužno potrebno osigurati padnu na trošak učitelja, roditelja i djece. Predlažemo da Ministarstvo razmisli o testiranju svih učitelja tjedan do dva nakon početka nastave, kako škole ne bi postale nova žarišta epidemije. Ako škole postanu nova žarišta t znači da će se epidemija širiti i po kućanstvima. Moramo napraviti sve da spriječimo veliki broj zaraženih koje naš zdravstveni sustav ne bi mogao podnijeti - poručila je Glasovac.

Pozvala je ministarstvo i da stvori pretpostavke za rješavanje statusa zaposlenih u obrazovanju, koji će biti pozitivni na virus, u samoizolaciji ili provoditi nastavu po mješovitom modelu. 

Idi na 24sata

Komentari 6

  • 04.09.2020.

    Ja sam mislila da su to obavili!

  • os-lega 03.09.2020.

    Svima zaključiti "5" i proglasiti završenu školsku godinu kako bi učitelji mogli bez stresa konzumirati duhanske proizvode što traži njihov sindikat!

  • Ajdemi Dođi 03.09.2020.

    oporba je uvijek najpametnija, mi nemamo kapacitete testirat sve koje bi trebali, kud bi dosli da jos iz svake skole profesore krenu testirati nalaz bi se cekao 10 dana

Komentiraj...
Vidi sve komentare