To je to što me zanima!

Ministarstvo zatrpano pozivima zbog učenika koje muče noćne more, tjeskoba, poremećaji...

Nakon što primijete poteškoće kod djece, ravnatelj i stručni tim škole ili druge ustanove zahtjev za pokretanjem krizne intervencije trebaju poslati na e-mail krizne-intervencije@mzo.hr ili nazvati 01 4594 461
Vidi originalni članak

Intenzivni strah, tjeskoba, ljutnja, nemogućnost koncentracije na posao, učenje ili igru, zaboravljanje, smušenost, poremećaji apetita, spavanja, noćne more, glavobolje, grč u želucu i druge promjene u ponašanju uzrokovani traumama okidači su zbog kojih škole reagiraju i pozivaju Krizne timove za psihološku podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja.

A upravo je potreba za njima porasla otkad traje pandemija korona virusa, ali i otkad je potres zadesio područje središnje Hrvatske, što nam je potvrdila i Nataša Grundman Slavić, voditeljica regionalnog tima na području Grada Zagreba, Zagrebačke, Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije.

Na području ovih županija djeluje ukupno 58 psihologa, koji ujedno surađuju s Crvenim križem radi pružanja psihološke pomoći ljudima nakon potresa. Nataša je samo u ponedjeljak do 15 sati dobila tri zamolbe za krizno interveniranje. Četiri su bile u tijeku dok je razgovarala s nama.

BRINITE O SEBI Jesam li ok? Evo kako možete provjeriti mentalno zdravlje

Na stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja može se pronaći Protokol o pokretanju psiholoških kriznih intervencija u sustavu odgoja i obrazovanja. Namijenjen je žrtvama traumatskog događaja, ali i ljudima koji mu nisu bili izravno izloženi nego su u njega bili uključeni kao opažači ili pomagači, a počeli su pokazivati znakove posttraumatskog stresa.

Ministarstvo je imenovalo članove tima, koji djeluju u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama te visokoškolskim ustanovama i domovima. Kako je objasnila Nataša, taj tim ne nudi psihoterapiju nego je psihološka prva pomoć ili preventivni postupak s ciljem sprečavanja dugoročnih posljedica kriznog događaja.

- Primjerice, razgovaramo s cijelim razredom djeteta, održavamo individualni i grupni razgovor s djetetom, roditeljima i zaposlenicima u školi - govori nam Nataša.

- Izuzetno su nam važni učitelji, koji mnogo vremena provode s djecom. Da znaju prepoznati da nešto nije u redu. Oni dijele sudbinu svih, ali to je njihov poziv. Bitno nam je i njih naučiti kako se nositi s kriznim situacijama, a educiramo i roditelje. U školama smo održavali webinare - objašnjava.

PRIČAJTE SA DJETETOM 8 je znakova signal tinejdžerske depresije povezane s koronom

Krizne timove škole pozivaju najčešće nakon događaja u kojem je netko ozlijeđen ili ugrožen, nakon smrtnog slučaja ili katastrofa jer se nakon takvih događa javljaju traumatske reakcije s početka teksta, s kojim se ljudi, osobito djeca, teško nose, pa to ozbiljno ugrožava njihovo svakodnevno funkcioniranje.

- Djeca su izložena svemu što se oko nas događa, ne možemo ih zaštititi od toga, ali možemo biti s njima te im pružiti osjećaj topline i sigurnosti - ističe.

Nakon što primijete poteškoće kod djece, ravnatelj i stručni tim škole ili druge ustanove zahtjev za pokretanjem krizne intervencije trebaju poslati na e-mail ministarstva: krizne-intervencije@mzo.hr ili ih nazvati na broj: 01 4594 461, nakon čega regionalni tim stupa u kontakt s ustanovom koja im se javila te pokreće online prvu pomoć.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • totalnoodvaljen 27.01.2021.

    dobijem poremećaj svijesti (na ovaj već postojeći) , kad otvorim novine i vidim udruženu zločinačku organizaciju..ravnozemljane stožeraše i covididote, pa onda me hvata murdering intentions. Sud će me shvatiti. Mogu mi dat jedino Orden Zasluga za Narod sa 15 "zlatnih pletera". :P

  • Žuži. 27.01.2021.

    da,a na svim programima nekog bodu.Inekcija svuda..zar baš moramo to gledati..

  • Puky_gbr 27.01.2021.

    Djeca su raspamećena jer im tate i mame ne mogu ići po birtijama i u teretane. Ajme.

Komentiraj...
Vidi sve komentare