News

Komentari 10

Ministarstvo zatrpano pozivima zbog učenika koje muče noćne more, tjeskoba, poremećaji...

Ministarstvo zatrpano pozivima zbog učenika koje muče noćne more, tjeskoba, poremećaji...

Nakon što primijete poteškoće kod djece, ravnatelj i stručni tim škole ili druge ustanove zahtjev za pokretanjem krizne intervencije trebaju poslati na e-mail krizne-intervencije@mzo.hr ili nazvati 01 4594 461

Intenzivni strah, tjeskoba, ljutnja, nemogućnost koncentracije na posao, učenje ili igru, zaboravljanje, smušenost, poremećaji apetita, spavanja, noćne more, glavobolje, grč u želucu i druge promjene u ponašanju uzrokovani traumama okidači su zbog kojih škole reagiraju i pozivaju Krizne timove za psihološku podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja.

A upravo je potreba za njima porasla otkad traje pandemija korona virusa, ali i otkad je potres zadesio područje središnje Hrvatske, što nam je potvrdila i Nataša Grundman Slavić, voditeljica regionalnog tima na području Grada Zagreba, Zagrebačke, Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije.

Na području ovih županija djeluje ukupno 58 psihologa, koji ujedno surađuju s Crvenim križem radi pružanja psihološke pomoći ljudima nakon potresa. Nataša je samo u ponedjeljak do 15 sati dobila tri zamolbe za krizno interveniranje. Četiri su bile u tijeku dok je razgovarala s nama.

Na stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja može se pronaći Protokol o pokretanju psiholoških kriznih intervencija u sustavu odgoja i obrazovanja. Namijenjen je žrtvama traumatskog događaja, ali i ljudima koji mu nisu bili izravno izloženi nego su u njega bili uključeni kao opažači ili pomagači, a počeli su pokazivati znakove posttraumatskog stresa.

Ministarstvo je imenovalo članove tima, koji djeluju u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama te visokoškolskim ustanovama i domovima. Kako je objasnila Nataša, taj tim ne nudi psihoterapiju nego je psihološka prva pomoć ili preventivni postupak s ciljem sprečavanja dugoročnih posljedica kriznog događaja.

- Primjerice, razgovaramo s cijelim razredom djeteta, održavamo individualni i grupni razgovor s djetetom, roditeljima i zaposlenicima u školi - govori nam Nataša.

- Izuzetno su nam važni učitelji, koji mnogo vremena provode s djecom. Da znaju prepoznati da nešto nije u redu. Oni dijele sudbinu svih, ali to je njihov poziv. Bitno nam je i njih naučiti kako se nositi s kriznim situacijama, a educiramo i roditelje. U školama smo održavali webinare - objašnjava.

Krizne timove škole pozivaju najčešće nakon događaja u kojem je netko ozlijeđen ili ugrožen, nakon smrtnog slučaja ili katastrofa jer se nakon takvih događa javljaju traumatske reakcije s početka teksta, s kojim se ljudi, osobito djeca, teško nose, pa to ozbiljno ugrožava njihovo svakodnevno funkcioniranje.

- Djeca su izložena svemu što se oko nas događa, ne možemo ih zaštititi od toga, ali možemo biti s njima te im pružiti osjećaj topline i sigurnosti - ističe.

Nakon što primijete poteškoće kod djece, ravnatelj i stručni tim škole ili druge ustanove zahtjev za pokretanjem krizne intervencije trebaju poslati na e-mail ministarstva: krizne-intervencije@mzo.hr ili ih nazvati na broj: 01 4594 461, nakon čega regionalni tim stupa u kontakt s ustanovom koja im se javila te pokreće online prvu pomoć.

Najčitaniji članci