Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Jesam li ok? Evo kako možete provjeriti mentalno zdravlje

Jesam li ok? Evo kako možete provjeriti mentalno zdravlje

Sada je više nego ikad prije važno usmjeriti pažnju na svoje mentalno zdravlje. Potrebno je s vremena na vrijeme, u tišini, provjeriti kako ste i poduzeti potrebne korake kako ne bi bilo prekasno

VIDEO

'Kako sam?' je pitanje koje si je većina nas vjerojatno postavila, posebno tijekom pandemije, a odgovor je vjerojatno većinu nas uznemirio. Možda ste se pitali kad su se dva loša dana pretvorila u četiri i kako to da tuga još uvijek ne jenjava. Možda ste se to pitali i kada je melankolija krenula prema beznađu ili kada vam je dosadilo 'naseljavati' isto tijelo jer se više niste osjećali kao 'vi'.

POGLEDAJTE VIDEO: Plavi ponedjeljak je najdepresivniji dan u godini

Pokretanje videa...

Depresija 01:05

Ljudima se često kaže da se jave svojim bližnjima kada primijete da im je teško ili ih nešto muči. No, stručnjaci za mentalno zdravlje kažu kako bi svi trebali redovito provoditi provjere mentalnog zdravlja kako bi procijenili vlastitu dobrobit. Postoji postupak za utvrđivanje jeste li dobro ili ne i sličan je onome što biste učinili kada bi vam se s problemom javio netko koga volite.

Numerologija ljubavi otkriva ima li vaša veza budućnost ili ne
Numerologija ljubavi otkriva ima li vaša veza budućnost ili ne

- To je na neki način preusmjeravanje razmišljanja o tome koja bih pitanja postavila svom prijatelju da sam zabrinuta zbog njega, a zatim to koristila na sebi - rekla je Vaile Wright, viša direktorica zdravstvenih inovacija u Američkom psihološkom udruženju. Tako su Vaile Wright i Lynn Bufka, pomoćnik izvršnog direktora za istraživanje prakse i politike pri Američkom psihološkom udruženju, otkrili kako obaviti vlastitu provjeru mentalnog zdravlja.

Pronađite neko tiho mjesto

Može biti teško slušati što nam mozak govori kad radimo, brinemo za druge ili smo rastreseni. Wright kaže da kada vam treba provjera mentalnog zdravlja da to trebate raditi u tišini.

- Toliko smo navikli na više zadataka da si zapravo ne dajemo prostora da sjednemo i razmislimo. Zato je zakazivanje vremena samo za vas jako važna komponenta - rekla je. 

Započnite s velikim slikovitim pitanjem

Važna mjera blagostanja je ta jeste li sposobni funkcionirati u svakodnevnom životu.

- Jedan od najvećih pokazatelja toga ima li osoba stvarno problema u svakodnevnom životu jeste li u stanju ispuniti svoju ulogu mame, učiteljice, supružnika, kćeri? - rekao je Bufka. Ako se stvarno mučite u domenama u kojima prije niste, to je znak da stvari nisu u redu.

Otkrila je kako dobiti savršeno kuhano meko jaje baš svaki put
Otkrila je kako dobiti savršeno kuhano meko jaje baš svaki put

Pogledajte svoje osjećaje i ponašanje

Nikome normalno nije isto, pa stručnjaci kažu da je važno tražiti promjene u svom raspoloženju. Pitanja koja si možete postaviti su:

  • Kako su se promijenila moja ponašanja?
  • Kako su se moji osjećaji promijenili?
  • Pronalazim li još uvijek radost u stvarima koje su mi nekada donosile radost?
  • Jesam li razdražljiv ili drzak prema ljudima?
  • Jesam li lošije raspoložen više nego obično?
  • Smatram li da sam u lošem stanju više nego obično?
  • Izbjegavam li ljude?

Također uzmite u obzir trajanje simptoma. Svi imaju loše dane. No, stručnjaci s dijagnostičke točke gledišta kažu da ako se osjećate loše duže od dva tjedna to je razlog za zabrinutost i može značiti da je vrijeme da potražite stručnu pomoć. 

Pogledajte svoje tijelo

Naša tijela pokušavaju komunicirati kad nam mozak nije baš kako treba. Mentalno zdravlje i tjelesno zdravlje neraskidivo su povezani. Trebali biste se zapitati:

  • Kako spavam?
  • Jesam li dobro?
  • Škrgućem li zubima?
  • Osjećam li napetost mišića na vratu ili ramenima?
  • Jesam li aktivan kao i obično?

Ne čekajte da stvari zaista postanu loše

U savršenom svijetu ljudi bi radili ove provjere čak i kad se ne bi suočavali s raznim problemima. Mnogo je lakše spriječiti krizu, nego iz nje izaći.

- Način na koji posjećujemo fizičkog liječnika čak i kad se osjećamo dobro, samo kako bismo bili sigurni da je sve kako treba, bismo trebali primijeniti te tako pristupiti i prema svojoj emocionalnoj dobrobiti - zaključila je Wright, piše Yahoo

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku