To je to što me zanima!

Na mjestu svakog ubojstva je i potpis ubojice, samo ga, kažu inspektori, treba znati iščitati

Kod svakog ubojstva istražiteljima je polazna točka kad je i gdje pronađeno truplo te kako se doznalo za ubojstvo. Istražiteljima je bitno tko je prijavitelj, tko je ubijeni, ima li svjedoka, način i sredstvo izvršenja...
Vidi originalni članak

Kriminalisti se u razrješavanju zamršenih slučajeva ubojstava koriste raznim metodologijama, tehnikama i tehnologijama i u svakom slučaju traže odgovore na tzv. "zlatna" pitanja kriminalistike: što, gdje, kad, kako, čime, tko, s kim i zašto. To su pitanja na koja se mora odgovoriti da bi se u kriminalističkom smislu moglo reći da je kazneno djelo rasvijetljeno, kaže bivši kriminalistički inspektor koji je radio i na rješavanju niza ubojstava.

POLICIJA UHITILA DVOJICU? Policija je nakon 20 godina našla ubojice bankara Dedića?

- Nakon saznanju o ubojstvu policija prvo osigurava mjesto zločina. Nakon toga slijedi očevid koji je od iznimne važnosti. Na mjestu zločina, kriminalističkim rječnikom rečeno, sve je nijemo zapisano. I potpis ubojice je tu, samo ga treba znati iščitati - tvrdi sugovornik.

U praksi se najčešće ubija vatrenim ili hladnim oružjem, udarcima različitim tupo-tvrdim predmetima, davljenjem... Istražitelje će često sam način ubojstva uputiti na mogući profil ubojice.

LIKVIDACIJA U SESVETAMA Istraga ubojstva Klice i nakon pet godina tapka u mraku

- Kod svakog ubojstva istražiteljima je polazna točka kad je i gdje pronađeno truplo te kako se doznalo za ubojstvo. Istražiteljima je bitno gotovo sve. Tko je prijavitelj ubojstva, tko je ubijeni, ima li svjedoka, način i sredstvo izvršenja, eventualni motiv... Svaki slučaj ubojstva je različit - ističe bivši inspektor.

Kod slučajeva gdje je počinitelj nepoznat, ubojica čini sve da zametne tragove, pobjegne i ostane neotkriven. Katkad skriva truplo. "Posao istražitelja počinje onoga trenutka kad se nađu uz truplo. Nerijetko se ne zna ni tko je ubijeni.

HVATAJU SE ZA SLAMKE Istraga ubojstva: Otisak u krvi nije od papuče već od koljena?

Međutim, i za takve slučajeve postoje uhodana pravila identifikacije putem DNK metode, daktiloskopskim i inim vještačenjima", ističe naš sugovornik. Kad počne istraga na rasvjetljavanju ubojstva s nepoznatim počiniteljem istražiteljima su, uz angažman DORH-a, na raspolaganju sve zakonom dopuštene metode i tehnike. Ako je nužno, nadzirat će se i snimati telefonski razgovori te druga komunikacija. Mogu se presretati, prikupljati i snimati svi računalni podaci osumnjičenog, pratiti i nadzirati osobe i prostori te sve ono što bi moglo polučiti rezultat.

HRVATSKI HLADNI SLUČAJEVI Njihovi krvnici su među nama: Hladnokrvno ih ubili i nestali...

Unatoč suvremenoj tehnologiji, ljudima i inim resursima brojni su misteriozni slučajevi ubojstava ili nestanaka i danas na početku. Kod svakog od njih gotovo je cijela policija dizana na noge. Saslušavani su svjedoci, kriminalci, doušnici i potencijalni počinitelji, njih na desetke, stotine... Međutim, istrage godinama nisu donijele ništa. Žrtve su na grobljima, a ubojice na slobodi.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • RIBIĆ005 09.10.2022.

    Dobro i!? Kak živiš tak ti i bude, ne boji čovjek da ga neko ubije koji posuđuje od brata ili susjeda 100 kuna da ima za gablec na poslu za 4 dana dok ne dođe plaća minimalac 3750 a šverca se u tramvaju na posao i nezna kome je neugodnije kontrolorima ili njemu. Mislite vi da se nezna i da policaji neznaju ko je koga vubil, zna se to sve samo tak valjda mora biti, pitaj boga dragoga kaj tu sve ima.

  • DinoAKA ljubiša 09.10.2022.

    Jaka stvar, u HR ubiješ, dobiješ par god. uvjetne ako ti je prvi puta, isto je i gore sa silovanjem.

  • DinoAKA ljubiša 09.10.2022.

    In other news... Voda je mokra.

Komentiraj...
Vidi sve komentare