News

Komentari 108

Policija je nakon 20 godina našla ubojice bankara Dedića?

Policija je nakon 20 godina našla ubojice bankara Dedića?

Bankar Ibrahim Dedić ubijen je 'u klasičnoj sačekuši', 3. srpnja 1999. godine, kada je izlazio iz svoje zgrade na zagrebačkim Sveticama. Policija je gotovo 21 godinu kasnije uhitila dvoje ljudi

Nakon gotovo 21 godine, kriminalisti PU zagrebačke otvaraju slučaj ubojstva kontroverznog bankara Ibrahima Dedića, vlasnika Promdei banke, koji je likvidiran u Zagrebu u srpnju 1999. godine, piše Jutarnji list.

POGLEDAJTE VIDEO:

Neslužbeno, uhićena su dvojica muškaraca koja se dovode u vezu s neposrednim izvršenjem ubojstva. 

Ibrahim Dedić ubijen je oko 22:30 sati, 3. srpnja 1999. godine, kad je taj 52-godišnji bankar izlazio iz svoje zgrade na zagrebačkim Sveticama.

Dedićev sin tužio Republiku Hrvatsku

- Nakon 20 godina policija vjeruje da zna tko su osobe odgovorne za smrt Ibrahima Dedića. Istražitelji ovdje u Heinzelovoj cijeli dan obavljali su razgovore s više osoba koje dovode u vezu s ovom likvidacijom, koja se dogodila prije gotovo dva desetljeća. Nakon godina rada tim istražitelja zagrebačkog Odjela za krvne delikte vjeruje da ima dovoljno čvrste dokaze da ubojicu smjesti iza rešetaka, javio je Domagoj Mikić, reporter NoveTV. 

- Treba reći i da je sin ubijenog Dedića tužio Republiku Hrvatsku i tražio odštetu od 10 milijuna kuna. Istražitelji su tijekom 20 godina intenzivno tragali za ubojicom, a iako je slučaj otišao u hladni pogon, izgledno je kako se sada pojavilo ono što se u pravnom rječniku naziva zatvorenim krugom indicija, koji je policiju odveo na vrata ovog hladnokrvnog ubojice, prenosi Dnevnik

Bankar je ubijen u klasičnoj sačekuši

Susjedi su rekli da su čuli jedan hitac, a onda dva. Napadači, kojih je prema nekim navodima bilo troje, pobjegli su u crnom BMW-u, pisao je Express

Napadači, kojih je prema nekim navodima bilo troje, pobjegli su u crnom BMW-u. Dedić je ubijen u klasičnoj sačekuši ispred zgrade u kojoj je živio i imao poslovnicu svoje Promdei banke. 

Susjedi koji su čuli hice, izašli su na balkon, no kako je bila noć nisu ništa vidjeli. Dvojica su se spustila liftom i zatekla pred zgradom čovjeka u lokvi krvi. Isprva nisu shvatili da je riječ o kontroverznom bankaru. Da je ubijen Dedić otkrili su po dolasku policije. 

Policija nakon ubojstva blokirala Zagreb

Nakon ubojstva, u kasnim noćnim satima policija je blokirala zagrebačke ulice. Duge cijevi čuvale su izlaze iz grada, a agenti u civilu su obilazili kafiće u centru. Legitimirali su gotovo svakoga. Kodno ime za blokadu grada koja je trajala cijelu noć bilo je 'Rampa'. Slična situacija nastavila se i idućih dana tijekom kojih je grad bio pun policije. 

Otvorio prvu privatnu banku u Hrvatskoj

Ibrahim Dedić poznat je po otvaranju prve privatne banke u Hrvatskoj 1989. godine. Promdei banku osnovao je u vrlo jadnom prostoru kraj stana u kojem je živio, a u najboljim vremenima imala je 43 poslovnice po Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.  Kako je rasla banka, rasle su i nevolje.

Samo u jesen 1990. godine u banci je obavljeno čak 486 revizija i kontrola, a u studenom 1992. u poslovnici u Kopru pronađeni su krivotvoreni tolari. Slovenska policija uhitila je Dedića i u zatvoru je proveo osam mjeseci. To je samo dio kontroverznih situacija koje su se vezale uz poslovanje ovog poduzetnika. 

I u vrijeme devizne suše, za vrijeme Domovinskog rata, kod njega su se mogle nabaviti čak i valute iz egzotičnih zemalja. Naravno provizije su bile visoke. Dostupni su bili i krediti, a njih su pratile visoke kamate i upis na hipoteku. Pravilo je vrijedilo za sve kredite pa i one minorne od tek nekoliko tisuća maraka. 

 

 

Najčitaniji članci