To je to što me zanima!

Na testove za koronu potrošeno je gotovo 320 milijuna kuna

Početkom rujna ministar Beroš otkrio je kako je od početka koronakrize potrošeno 198 milijuna kuna. U međuvremenu, taj iznos je porastao
Vidi originalni članak

Od početka pandemije pa sve do danas, trošak testiranja na teret HZZO-a iznosi točno 319.925.078 kuna. Gotovo 320 milijuna kuna, javili su nam iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

ZARAŽENO JOŠ 1165 LJUDI Najgori dan od starta epidemije u Hrvatskoj: Umrla 32 pacijenta

Zanimljiv je rast visine iznosa potrošenog na testiranja u posljednja dva mjeseca. Početkom rujna ministar Vili Beroš otkrio je kako je od početka koronakrize do kraja kolovoza potrošeno 198 milijuna kuna. Poručio je tada kako novac u ovom trenutku nije važan, već je važno pružiti građanima adekvatnu zdravstvenu zaštitu. 

- Ako tome pridodamo i troškove liječenja bolesnika, koji mi nisu poznati, brojka je veća - rekao je tada ministar zdravstva. U međuvremenu, taj iznos je porastao za oko 120 milijuna kuna. 

Cijena testova u početku pandemije iznosila je 1506 kuna, a u međuvremenu je pojeftinila u većini Hrvatske. Tako sad povoljnija varijanta s dvije ciljane sekvence genoma virusa košta 501,49 kuna, dok ona za tri sekvence iznosi 698,21 kunu. 

Na stranicama Ministarstva zdravstva navodi se kako je u Hrvatskoj testiranje omogućeno u 49 testnih centara diljem zemlje, i to PCR testom kojeg definiraju kao molekularni postupak koji se temelji na dokazivanju prisustva virusne RNA molekule.

VIDEO: BEROŠEVA POMOĆNICA Uvode se jeftini i brzi testovi na COVID: 'Oni će biti za bolesnike koji već imaju simptome virusa'

U međuvremenu, pomoćnica ministra zdravstva, Vera Katalinić-Janković, najavila je kako od ponedjeljka u Zagreb stiže 15 tisuća antigenih testova koji su jeftiniji, jednostavniji i brži od PCR testova. I oni se koriste analizom iz nosa, a rezultati se čekaju dvadesetak minuta. Ipak, nisu namijenjeni svima, posebno ne asimptomatskim zaraženima.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da će antigenski testovi biti od pomoći, ali da PCR ipak ostaje zlatni standard.

 

Idi na 24sata

Komentari 5

  • patagonija 05.11.2020.

    To je zbog toga jer je cijena unaprijed ugovorena kod dogovorenog dobavitelja. Kao i sa cjepivom. Zna se cijena a i dobavljač.

  • 04.11.2020.

    mostarsku bolnicu 43 miliona kuna za borbu protiv korone čijim parama .. sad ko fol nema za nas a mi punimo proračun a ne ovi duplići

  • Oksimoron_1 04.11.2020.

    Zanimljiv je rast troška u zadnje vrijeme....pa super prilika da se zamrači nešto love. Ova je situacija  divna za  "spretne" ručice.

Komentiraj...
Vidi sve komentare