To je to što me zanima!

'Na zimu nas možda čeka još smrtonosniji val koronavirusa'

Imat ćemo dvije respiratorne bolesti, korona virus i sezonsku gripu, što znači dramatičan udar na zdravstveni sistem, upozorio je Robert Redfield, šef američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti
Vidi originalni članak

Dok se svijet bori s pandemijom korona virusa, koja je u dosta zemalja u blagom ili izraženijem padu, Robert Redfield, šef američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), upozorava na mogući drugi val korona virusa na zimu koji bi, zajedno s epidemijom sezonske gripe, mogao srušiti kompletni američki zdravstveni sustav.

PREMIJER PLENKOVIĆ: 'Krećemo s popuštanjem mjera za pet dana, sve ide u tri faze'

Nešto slično vidjeli smo u Italiji, gdje je zbog velikog broja slučajeva zdravstveni sustav bio pod takvim opterećenjem da se liječnici nisu stigli baviti s pacijentima koji imaju druge bolesti pa su i oni masovno umirali. 

Talijansko izvješće o gripi iz 2018./2019. uspoređeno s ovom sezonom i korona virusom možda i najbolje pokazuje kakav je kaos izazvao novi virus koji se de facto ne može previše uspoređivati sa sezonskom gripom jer za njega nemamo cjepivo niti imunitet i u tome je najveći problem.

Talijani su usporedili podatke o umrlima od gripe iz prošle sezone i umrlima od korona virusa, posebno su pratili najgori tjedan umrlih od korone i usporedili ga s najgorim tjednom umrlih od gripe. Rezultat je bio 23 puta više mrtvih od korone. Dvadest i tri puta više mrtvih!

Nakon početnog šoka i pada zdravstvenog sustava, talijanske vlasti su cijelu zemlju stavile u karantenu i zabranila kretanje osim u iznimnim situacijama.

DETALJAN PREGLED Popuštanje mjera protiv korona virusa po zemljama Europe

Dalo je to rezultata, no neki ništa nisu naučili, što je pokazao slučaj Velike Britanije, gdje je Boris Johnson rekao da se nikakve posebne preventivne mjere neće provoditi. I sam je obolio od korona virusa, završio je na intenzivnoj, ali se oporavio.

No više od 18 tisuća ljudi u njegovoj zemlji nije pa je uskoro i Velika Britanija uvela drastične mjere.

HUP SPLIT: 'Turizmu će trebati pet godina da se vrati tamo gdje je bio'

U Americi je preko 800 tisuća zaraženih korona virusom, umrlo je već 45 tisuća ljudi. Iako se čini da pandemija blago jenjava, šef američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti upozorava na drugi val. 

- Sljedeće zime moguće je da nas čeka još gori val, gori od ovoga koji nas je zadesio. Kad sam ovo pričao nekim ljudima, nisu razumjeli o čemu pričam. Ali na zimu ćemo imati dvije bolesti koje udaraju na respiratorni sustav bolesnika, korona virus i sezonska gripa. U isto vrijeme, što znači dramatičan udar na zdravstveni sistem - upozorio je Robert Redfield, šef američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i dodao kako se Amerikanci trebaju pripremiti za najgori scenarij. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video


 

Idi na 24sata

Komentari 59

  • 23.04.2020.

    Mozda..mozda..

  • još jemput 23.04.2020.

    A da nas fino vakumiraju na par godina??

  • 23.04.2020.

    Sreca da se ove godine nije spojio s gripom a nagodinu sam sto posto siguran da u nerazvijenim zemljama ce se spojit s gripom ali u sadu i de nece

Komentiraj...
Vidi sve komentare