News

Komentari 59

'Na zimu nas možda čeka još smrtonosniji val koronavirusa'

'Na zimu nas možda čeka još smrtonosniji val koronavirusa'

Imat ćemo dvije respiratorne bolesti, korona virus i sezonsku gripu, što znači dramatičan udar na zdravstveni sistem, upozorio je Robert Redfield, šef američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti

Dok se svijet bori s pandemijom korona virusa, koja je u dosta zemalja u blagom ili izraženijem padu, Robert Redfield, šef američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), upozorava na mogući drugi val korona virusa na zimu koji bi, zajedno s epidemijom sezonske gripe, mogao srušiti kompletni američki zdravstveni sustav.

Nešto slično vidjeli smo u Italiji, gdje je zbog velikog broja slučajeva zdravstveni sustav bio pod takvim opterećenjem da se liječnici nisu stigli baviti s pacijentima koji imaju druge bolesti pa su i oni masovno umirali. 

Talijansko izvješće o gripi iz 2018./2019. uspoređeno s ovom sezonom i korona virusom možda i najbolje pokazuje kakav je kaos izazvao novi virus koji se de facto ne može previše uspoređivati sa sezonskom gripom jer za njega nemamo cjepivo niti imunitet i u tome je najveći problem.

Talijani su usporedili podatke o umrlima od gripe iz prošle sezone i umrlima od korona virusa, posebno su pratili najgori tjedan umrlih od korone i usporedili ga s najgorim tjednom umrlih od gripe. Rezultat je bio 23 puta više mrtvih od korone. Dvadest i tri puta više mrtvih!

Nakon početnog šoka i pada zdravstvenog sustava, talijanske vlasti su cijelu zemlju stavile u karantenu i zabranila kretanje osim u iznimnim situacijama.

Dalo je to rezultata, no neki ništa nisu naučili, što je pokazao slučaj Velike Britanije, gdje je Boris Johnson rekao da se nikakve posebne preventivne mjere neće provoditi. I sam je obolio od korona virusa, završio je na intenzivnoj, ali se oporavio.

No više od 18 tisuća ljudi u njegovoj zemlji nije pa je uskoro i Velika Britanija uvela drastične mjere.

U Americi je preko 800 tisuća zaraženih korona virusom, umrlo je već 45 tisuća ljudi. Iako se čini da pandemija blago jenjava, šef američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti upozorava na drugi val. 

- Sljedeće zime moguće je da nas čeka još gori val, gori od ovoga koji nas je zadesio. Kad sam ovo pričao nekim ljudima, nisu razumjeli o čemu pričam. Ali na zimu ćemo imati dvije bolesti koje udaraju na respiratorni sustav bolesnika, korona virus i sezonska gripa. U isto vrijeme, što znači dramatičan udar na zdravstveni sistem - upozorio je Robert Redfield, šef američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i dodao kako se Amerikanci trebaju pripremiti za najgori scenarij. 

POGLEDAJTE VIDEO:


 

Najčitaniji članci