To je to što me zanima!

Najezda komaraca u Slavoniji: U 15 minuta više od stotinu uboda

Istok Hrvatske vodi bitku s najezdom komaraca. Diljem Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije komarci stvaraju velike probleme
Vidi originalni članak

Kiša koja je padala posljednjih tjedana podigla je vodostaje rijeka, zbog čega su se komarci još više razmnožili. Mještani kažu da im je život zbog njih gotovo nemoguć, iako su mjere suzbijanja počele još početkom travnja. 

- Grozno izgleda, ne možeš izaći van, grizu te, onda se češeš dva-tri sata - ispričala je Nada iz Vukovara. U tom je gradu predviđeno 18 tretmana zaprašivanja za suzbijanje komaraca, a do sada je odrađeno njih devet. 

POGLEDAJTE VIDEO VIDEO Kaotični prizori poplava u Vukovaru: 'Grad je pod vodom'

- Ako vas u 15 minuta ubode 30 komaraca, situacija je alarmantna, no ovih dana u Vukovaru za 15 minuta ubode vas više od stotinu komaraca - navodi N1

Direktor društva veterinarske stanice Vukovar Tomislav Šota rekao je kako županija treba proglasiti elementarnu nepogodu jer se radi o javno-zdravstvenom problemu. 

- Mi ćemo u osmom mjesecu imati pojavu tigrastog komarca koji izaziva bolest zapadnog Nila. Ovo je i veliki gospodarski problem, vi ne možete raditi u ovakvim uvjetima - rekao je. 

DAN BRANITELJICA DOMOVINSKOG RATA RH Odali počast u Vukovaru: U ratu su bile liječnice, medicinske sestre, njegovateljice, majke...

 

Josip Paloš, pročelnik Ureda za društvene djelatnosti Grada Vukovara poručio je kako su i prije dvije godine zamolili Vladu za financijsku pomoć, a morat će i ove iako su već za zaprašivanje izdvojili 177.000 eura. 

- Moram napomenuti da Grad Vukovar nije primio niti jednu lipu financijske pomoći s državne razine - rekao je.  

Idi na 24sata

Komentari 12

  • Matej22☮ 09.06.2023.

    To je svake godine tako i sad kažem samo neka nas izgrizu

  • sky1! 09.06.2023.

    očito da nam treba netko sposobniji da bih riješio problem

  • zzdravi 09.06.2023.

    Naravno jer uvijek kasne, borba protiv komaraca počinje u ožujku larvicidnim tretmanima i to svakih 14 dana. Kad su komarci u zraku (odrasli insekti) može se malo ublažiti problem. Bitka je izgubljena. Tretiranja avionom zu uzaludna jer se insekticida zadržava na krošnji drveća, a 90% komaraca je u niskom raslinju. Nije točno da je u Osijeku problem kopački rit, možda samo rubni dijelovi, jer komarci se ne legu u dobokoj vodi, tamo ribe pojedu ličinke, problem je poplavne područje Države i to treba tretirati već u ožujku. Isto tako i podzemne vode u gradu, treba tretirati svaku zgradu u kojoj ima vode u tehničkoj etaži i šahtovima, ali ne najlakše je dići helikopter napraviti larvicidni tretman sa nikakvim učinkom kao što se sada vidi. Uvijek na kraju loše prolaze stanovnici a netko je uzeo velike pare a učinak nikakav.

Komentiraj...
Vidi sve komentare