To je to što me zanima!

Njemačka će u ožujku Ukrajini poslati 'pola tenkovske bojne'

Berlin je krajem siječnja najavio da će zajedno s drugim zemljama poslati Ukrajini tridesetak borbenih tenkova Leopard 2 kako bi pomogao Kijevu da odgovori na rusku ofenzivu
Vidi originalni članak

Njemačka je u srijedu objavila da će krajem ožujka poslati u Ukrajinu "pola bojne" borbenih tenkova Leopard 2, što znači petnaestak oklopnjaka, dok NATO-ovi saveznici teško prikupljaju tenkove obećane Kijevu.

- Budimo jasni: nismo sastavili bojnu, bit će to pola bojne- priznao je njemački ministar obrane Boris Pistorius nakon sastanka u Bruxellesu.

IZNAD KIJEVA Ukrajinci oborili šest ruskih balona: 'Moguća svrha je iscrpljivanje zračne obrane'

Berlin je krajem siječnja najavio da će zajedno s drugim zemljama poslati Ukrajini tridesetak borbenih tenkova Leopard 2 kako bi pomogao Kijevu da odgovori na rusku ofenzivu.

Njemački ministar je dodao da će njegova zemlja osigurati "14 Leoparda 2 A6, a Portugal tri".

- Želim pojasniti da će naši biti isporučeni u zadnjem tjednu u ožujku. To je sigurno- rekao je.

HRANA KAO ORUŽJE Kijev pozvao UN i Tursku: Spriječite Rusiju u kršenju sporazuma o izvozu žita

Boris Pistorius je rekao da je njegov ukrajinski kolega Oleksij Reznikov izrazio "zadovoljstvo" dopremom pola bojne za koju je rekao da je "prijelazna faza".

Drugi razgovori su planirani u prigodi Muenchenske konferencije o sigurnosti koja počinje u petak.

Poljska se pak obvezala da će poslati bojnu tenkova Leopard 2 starijeg modela. No predsjednik Andrzej Duda koji je doputovao u Bruxelles kako bi se sastao s glavnim tajnikom Jensom Stoltenbergom, nije rekao kada će se oni dopremiti.

IZ MINUTE U MINUTU Ukrajinska vojska: Oborili smo šest ruskih balona iznad Kijeva. Na istoku zemlje velike borbe

O slanju 14 tenkova Leopard 2 iz Nizozemske se razgovaralo, ali su oklopnjaci mobilizirani za njemačko-nizozemsku brigadu, rekao je njemački ministar.

- Koliko znam, nije bilo službenog (nizozemskog) zahtjeva za njihovo slanje (u Ukrajinu). Da smo ih poslali, to bi oslabilo pripravnost njemačke vojske- rekao je.

Norveška je u utorak najavila da će poslati Ukrajini osam borbenih tenkova Leopard 2 njemačke proizvodnje i dodatnu opremu, no nije rekla kada.

RAT BIJESNI NA ISTOKU Ukrajina pozvala saveznike da ubrzaju slanje vojne pomoći

Šef europske diplomacije je pozvao države da se pridruže Njemačkoj u slanju tenkova Ukrajini u intervjuu objavljenom u srijedu, pošto su mediji izvijestili da su Danska i Nizozemska odustale od slanja tenkova Leopard 2 Kijevu.

- Države moraju isporučiti koliko god je tenkova moguće što je moguće brže. Bilo bi jako razočaravajuće da, pošto se toliko dugo upiralo prstom u Njemačku jer ništa ne čini, sada te države to ne učine- rekao je Josep Borrell za njemačku televiziju Phoenix.

Tenkovi Leopard njemačke proizvodnje u raznim modelima nalaze se u više od deset vojski zemalja članica NATO-a.

STALNI NAPADI Zelenski: Stanje na istoku zemlje je 'iznimno teško', bori se za svaki pedalj Ukrajine

Ukrajina bi trebala "idućih mjeseci" primiti najmanje 100 Leoparda 1 A5, a riječ je o starijim, ali obnovljenim modelima, objavili su početkom veljače ministri obrane Njemačke, Nizozemske i Danske.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski inzistira na slanju tenkova Ukrajini, a traži i zrakoplove kako bi se njegova zemlja mogla suprotstaviti ruskim napadima.

 

 

Idi na 24sata

Komentari 18

  • TimbTomb 23.02.2023.

    Ovaj Duda samo obecava i vrsi pritisak na druge zemlje a u biti nema nista.

  • MAXIM MIX 21.02.2023.

    Samo vi odugovlacite, tako je i europa cekala, a hitler poceo osvajati, kad je vatra 🔥 se rasplamsala, e onda su umjesto pljeskanja, krenuli u rat. Tako i sada, pljeskaju stalno, odugovlace, i to ce im se vratiti kao bumerang

  • Ajduk.Caruga 19.02.2023.

    Aaaa nećete vi kupovati jeftin ruski plin.. Kupovat će te ga on nas amerikanaca samo nam treba rat rusije i nekog iz europe

Komentiraj...
Vidi sve komentare